Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2003 02:23

İlavelerde aynı haberler

27 Temmuz tarihli Hürriyet Gazetesi'nin Pazar ekindeki bir haberle, İnsan Kaynakları'ndaki bir haber içerik olarak biraz farklı olsa da aynıydı. Hürriyet Gazetesi'nin aynı gün iki ayrı ekinde neredeyse birbirinin eşi (fotolar da aynı) haber yayınlanmasının bilinçli bir tercih olduğunu sanmıyorum. Konuyla ilgili yorumunuzu bekliyorum.

Aleyna SEVER

TEMSİLCİNİN NOTU

Hürriyet'in günlük ve haftalık ilavelerinde yayınlanan bazı haberlerin ana gazetede de yayınlanması çok sık değil ama ara sıra yaşanan bir durum. Ana gazeteyi hazırlayan yazı işleri ile ilavelerin yazı işleri, eşgüdümü sağlamak için olağanüstü hassas davranıyorlar. İnsan Kaynakları'nı hazırlayan Mine Kılıç da okurumuzun şikáyetini araştırdı ve şöyle dedi:

‘‘Haber dünyanın en büyük ikinci içki üreticisi Maxxium'la ilgiliydi. Biz konuya, ‘şirket birleşmesi (çünkü Maxxium, dört şirketin birleşmesiyle ortaya çıkmış bir şirket), pazarlama' açısından baktık. Bizim yaptığımız röportaj öncesinde bir yemek verildi ve orada sınırlı sayıda gazeteci bulundu. Bu gazeteciler de şirket hakkında haberler yaptılar (Örneğin, Hürriyet Ekonomi sayfasında da haber yayınlandı). Yani, aslında bir hafta içinde bu şirket hakkında iki değil, üç haber yayınlanmış oldu. Yayınlanan haberlerin içeriği birbirinden farklı. Bunların aynı hafta yayınlanma nedeni ise gazetelerin birbirinden bağımsız olarak hazırlanmasının dışında haberin bayatlama riski nedeniyle hemen yayınlanma mecburiyeti olması.’’



Başbakan’ın oğlunun düğünü


YILLARDIR okudumuz Hürriyet Gazetesi'nin tarafsız tutumunu ve çizgisini değiştirdiğini görüyoruz. Böyle bir kanıya varmamızın nedeni, günlerdir Bilal Erdoğan'ın düğünü ile ilgili haberlere yer vermeniz. Ülkemizde manşet olacak daha ciddi haberlerin olduğunu düşünüyoruz.

Melda AYDIN/ANKARA

TEMSİLCİNİN NOTU

Sayın Başbakan'ın oğlunun düğünüyle ilgili haber sadece Hürriyet'e değil, diğer gazetelerde de geniş yer aldı. Bir süre önce yayınlanan bir haberde, düğünle ilgili çıkan haber sayısının rekor olduğu da duyuruldu.



Fotoğraflar karıştı


16 Ağustos tarihli gazetenizdeki ‘‘Cinsel Taciz Cinayeti’’ başlıklı haberde, Erzurum Öğretmenevi'nde öldürülen Selçuk Uylaş'ın katil zanlısı olarak yakalanan İbrahim Acar'ın fotoğrafı yerine, benim fotoğrafım yayımlandı. Ben, sanığı yakalayan Emniyet Asayiş Şube ekibinde görevliydim. Görevim gereği adım kullanılmadan yanlışlığın düzeltilmesi dileğiyle.Polis memuru A.B.

TEMSİLCİNİN NOTU: Haberi yazan DHA Erzurum Bürosu, zanlıyı polisler götürürken görüntülemişti. Fotoğraf kullanılırken, zanlı yerine yanlışlıkla polis A.B. kadrajlanmış. Sayfa editörü, polis A.B.'den ve okurlarımızdan özür diliyor.



‘Seyyanen’ ne demek?


SEYYANEN ne demektir? Haberlerinizde birdenbire bu tür kelimeler kullanmanızı anlamak mümkün değil. Türkçe kullanın, Türkçe'den başka dil istemiyoruz haberlerinizde. Ne Osmanlıca, ne Arapça, ne de İngilizce ve Fransızca.Korhan İLERİ/korhan.ileri@sympatico.ca

TEMSİLCİNİN NOTU: Sözlükler, seyyanen sözcüğünü ‘‘eşit olarak’’ diye açıklıyor ve bu sözcük iş yasasından dolayı yaygın olarak kullanılıyor. Haber kaynakları, çalışanların zamlarıyla ilgili bu sözcüğü kullanınca, Hürriyet'in de buna yer vermesi kaçınılmaz hale geliyor.



Rus isimleri nasıl yazılır


GEÇTİĞİMİZ günlerde yayınladığınız ‘‘385 KM YÜKSEKLİKTE EVET DİYECEK’’ başlıklı haberde adı geçen kozmonotun ismi yanlış yazılmıştı. Doğrusu Yuriy'dir. Rus erkek isimleri ünsüzle biterler ve ‘‘eril’’dirler. Sevgilisinin soy ismi ise Dimitrieva'dır. Erkek soy isimleri -ev, -ov, kadın soy isimleri ise -eva, -ova ile biter. Nasıl Türkçe'de bay Ayşe veya bayan Osman diyemezseniz, Rusça'da da dişil ve eril eklerine dikkat edilmesi gerekir. Büyük hakaret sayılır. Bay İVANOV'un eşinin ve kızının soy isimleri İVANOVA yazılır, oğlunun ise yine İVANOV.

Ahmet KADER

Gaziosmanpaşa/İSTANBUL

TEMSİLCİNİN NOTU: Dış Haberler Müdürümüz Sayın Ayşe Karasu, okurumuzun ele
ştirisini şöyle yanıtladı: ‘‘Yuri isminin yazılışı konusunda okurumuza katılmıyorum. Rus grameri açısından söylediği doğru olabilir, ancak Yuri Gagarin ve Yuri Andropov gibi dünya çapında ün sahibi Rusların isimleri yıllardır ‘‘Yuri’’ şeklinde yazılmaktadır. Gelinin soyadı olan Dimitrieva konusunda ise okur haklı. Uluslararası ajanslar haberi verirken bu tür ayrıntılara dikkat etmiyor. Biz de aynı hatayı tekrarlıyoruz. Örneğin, Mihail Gorbaçov'un eşinin adını yıllarca Raisa Gorbaçeva şeklinde doğru yazdık. Bundan sonra kadınların soyadları konusunda daha dikkatli olacağız.’’


Çemberlitaş restorasyonu


28 Temmuz 2003 tarihli gazetenizin 5. sayfasında Şenol Coşkuner tarafından kaleme alınmış ‘‘Çemberlitaş'ın Onarımında Deniz Kumu Kullanılmış’’ başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde 1971-1972'de gerçekleştirilen restorasyon projesinin tarafımızdan yapıldığı, onarımda büyük hataların olduğu belirtilmiş ve bu durumdan bizim sorumlu olduğumuz izlenimi yaratılmıştır. 31 yıl önce sadece mevcut duruma göre ölçümleri ve çizimleri, yani rölövesi tarafımızdan yapılmış olan ve onarımı ile hiçbir ilgimizin olmadığı bir çalışmada ismimiz şaibe altında bırakılmıştır. Bugün iki saygın üniversitemizin öğretim üyeleri olarak yeterli bilimsel dayanağı olmayan bir haber ile daha fazla mağdur edilmeyeceğimizi umarız.

Yard. Doç. Dr. Nilay Yöney Uluengin

Prof. Dr. Bülent Uluengin



OKURLARIMIZDAN KISA KISA


CEM KARAKOYUN Spor sayfasında maç istatistiklerinizi verdiğiniz alanda, gerçek seyirci sayısını da vermenizi rica ediyorum. Maçlarda seyircilerin göze hoş gelen gösterileri de 1-2 kare spor sayfalarında yer alabilir.

EREN GÜNEY Hürriyet, Türk basınının en büyük, en saygın gazetesi. Bu değerlerden uzaklaşan, haber diye mankenleri göstermeye başlayan tutumdan vazgeçin. Sizden ricam, her zaman basında ayrı bir yeri olan bu gazeteyi bulunduğu yerlerden aşağıya çekmeyin. Üstünüze düşen görevleri yapın.

LEVENT KESKİN Bağdat ve Tel-Aviv'de kan banyoları yapılırken, bizler hálá midemiz bulanmadan sekiz sütuna manşet ‘‘kokoreç yiyebileceğiz’’, öyle mi? Ne güzel! Bu manşet nedir öyle? Çarşaf çarşaf yayınladığınız o meşhur basın ilkelerinden, etik nosyondan benim anladığım da bu değildi ayrıca.

M.YASİN ERTEM Bütün yazarlarınızın yazısının altına lütfen e.posta adreslerini koyun. Böylece yazarlarınızın yazdıkları eksik veya yanlışsa, onlara hatırlatabilelim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!