Hürriyet'e barış ödülü

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete barış ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın gözü, önceki akşam savaşın yaralarını sarmaya hazırlanan Saraybosna'ya bir kez daha çevrildi. Hayat Radyosu'nun düzenlediği ve sponsorları arasına Türkiye Ziraat Bankası'nın da bulunduğu ‘‘Altın Gül Barış Ödülleri Töreni’’nde, yazılı basında Saraybosna'nın sesini dünyaya duyuran Hürriyet Gazetesi'ne de ödül verildi. Hürriyet'in ödülünü Saraybosna muhabiri Münire Acım, savaşta sakat kalan fakat yaşama sevincini kaybetmeyen Faruk Şabanoviç'in elinden aldı.

Bosna, bu kez ‘‘barış’’la dünyanın gündeminde. Bosnalılar, barışa katkıları olanları ödüllendirdiler ve Sırpların ‘‘etnik temizliğe’’ dönüştürdükleri içsavaş sırasında seslerini dünyaya duyuran Hürriyet Gazetesi'ne de barış ödülü verdiler. Hürriyet'in yanı sıra, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, atv, Muazzez Ersoy, Mustafa Sandal, CNN, Yusuf İslam ve dünyaca ünlü rock grubu U2 da ödül aldı.

Savaş sırasında ‘‘Altın Zambak’’ adıyla verilmeye başlayan barış ödülleri, savaştan sonra da ‘‘Altın Gül’’ adıyla barışa katkıları olan kişilere veriliyor. Tören öncesi düzenlenen basın toplantısına katılan Türk müziğinin ünlü sesi Muazzez Ersoy, ‘‘Savaş sırasında Saraybosnalılara atılan her kurşun, sanki içimizde patladı. O kurşunlar, sanki bize sıkılmıştı. Bosna'da barışın sonsuza dek sürmesini istiyorum’’ dedi. Müslüman olmadan önce Cat Stevens adını taşıyan ve 1970'li yıllarda dünyaca tanınmış bir pop şarkıcısı olan Yusuf İslam, duygularını ‘‘Buraya ödül almak için değil, dünyanın dikkatini bir kez daha Saraybosna'ya çekmek için geldim’’ diye ifade etti. Mustafa Sandal adına basın toplantısına katılan menajeri Zeki Aköz, ‘‘Barış ve dünya dostluğu adına böyle bir ödül verildiği için çok mutluyum’’ diye konuştu.

ÇOCUKLARA OYUNCAK

Basın toplantısı sonrasında savaş sırasında şehit düşen 250 bin kişiden bazılarının yattığı Kovaç Şehitliği'ni gezen Muazzez Ersoy, şehitler için dua etti. Kimsesiz çocukların barındığı Djeçiji Dom Bjelave'i de ziyaret eden Ersoy, burada da duygulu anlar yaşadı. Çocuklara Türkiye'den getirdiği oyuncakları veren Ersoy, onlarla birlikte şarkılar söyledi. Sanatçı, daha sonra 17 kişinin katledildiği Ferhadiye Caddesi'nde de giderek yere çiçek bıraktı.

Gece İskenderiye Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve yaklaşık 10 bin kişinin izlediği törende ödüller sahiplerini buldu. Bosna kültürünün gelişmesine ve korunmasına katkıda bulunanlar için verilen En İyi Besteci Ödülü'nü Asim Horoziç alırken, savaş sonrası çevrilen ‘‘Mükemmel Çember’’ filmindeki rolüyle En İyi Oyuncu Ödülü'nü Mustafa Nadoreviç'le Admir Glamoçakla paylaştı. Bosna kültürünün temsilcisi olarak Saraybosna Filarmoni Orkestrası da ödüllendirildi. Müzik alanında En İyi Yerli Pop Albümü Ödülü, Amir Kaziç Leo'nun oldu. En İyi Pop Rock Şarkıcısı Ödülü ise, savaş karşıtı Sırp şarkıcı Miladen Vojçiç Tifa'ya verildi. En İyi Yabancı Pop Rock Grubu Ödülü, turnede olduğu için törene katılamayan U2 grubuna verildi. En İyi Yabancı Pop-Rock Şarkıcı Ödülü'nü alan Mustafa Sandal, coşkulu alkışlar arasında üç şarkılık mini bir konser verdi. Televizyonda Saraybosna'nın sesini duyuran Amerikan TV kanalı CNN ve Türk TV kanalı atv ödül kazandı. Yazılı basında ise barış ödülleri Hürriyet Gazetesi'yle Oslobodenje Gazetesi'ne verildi. Saraybosna'ya yardım amacıyla düzenlediği konserlerle dikkat çeken Muazzez Ersoy, En İyi Yorumcu Ödülü'nü aldı. Ersoy, dört şarkılık konseriyle konuklara keyifli dakikalar yaşattı.

DİANA UNUTULMADI

Kara mayınlarına karşı başlattığı kampanya nedeniyle Saraybosna'ya gelen Prenses Diana da unutulmadı. Lady Di'nin ödülünü, bu amaçla kurduğu fonun temsilcileri aldı. ‘‘Bosna'nın En İyi Dostu’’ seçilen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ödülünü Bosna Hersek Cumhuriyeti Türk Büyükelçisi Mehmet Görkey aldı. Demirel, törene gönderdiği video mesajıyla katıldı ve hep Saraybosna'nın dostu olarak kalacağını vurguladı. Demirel, Bosna'nın En İyi Dostu Ödülü'nü ünlü şarkıcı Yusuf İslam'a paylaştı.

Duygusal tören

Savaşta dört çocuğunu yitiren Lagarija Ramiza'ya ‘‘Bosna'nın Annesi’’ ödülü verildi. Ödülü, Ramiza'nın kızı aldı.

Gecenin sponsorları arasında, Türkiye Ziraat Bankası da vardı. Ödül törenine, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç rahatsızlandığı için, Başbakan Ethem Bıçakçiç de yurtdışına çıktığı için katılamadı.

Hürriyet Gazetesi'nin ödülünü muhabirimiz Münire Acım, savaşta sakat kalan Faruk Şabanoviç'in elinden aldı. Tekerlekli iskemlesinden Münire Acım'a ödülünü veren Şabanoviç'in yaşama sevinci ve enerjisi, duygul anların yaşanmasına neden oldu. Münire Acım ve Şabanoviç, birbirlerine sarılarak davetlilerin büyük alkışlarını aldılar.

Türk pop müziğinin sevilen sesi Mustafa Sandal, yolda olduğu için tören öncesi düzenlenen basın toplantısına katılamadı.

Ödülünü almaya gelen Mustafa Sandal, Başbakan Ethem Bıçakçiç'le görüştü. Sandal, ‘‘Bana bundan sonra Mustafa Sandaloviç diyebilirsiniz’’ dedi ve konser sözü verdi.

Ülkeye gelen yabancı sanatçı ve medya temsilcileri, kendi ülkelerinin büyükelçiliklerine giderken, Yusuf İslam'ın Türkiye Büyükelçiliği'ne gitmesi dikkat çekti.

Ünlü TV kanalı CNN'in ödülünü, CNN Başkanı Eason Jordan aldı.

Türk televizyon kanalı atv'nin ödülünü Ali Kırca aldı.

Muazzez Ersoy'a ödülünü, Bosna'nın en sevilen sanatçısı Ljusiç verdi.

Ödül törenini, Zenitza'daki Türk birliğinden gelen Türk askerler de izledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!