Hürriyet Treni Erzincan’daydı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Treni Erzincan’daydı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 00:00

Hürriyet Gazetesi’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle, TCDD ile birlikte organize ettiği ve 1 Temmuz günü Kars’tan yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır Treni" üçüncü durağı Erzincan’da büyük ilgiyle karşılandı.

Çocuklar, tiyatro vagondaki "Masal Masal İçinde" adlı oyuna büyük ilgi gösterirken, garın bekleme salonunda Kadın Eğitim Üretim Danışma ve Dayanışma Merkezi (KA-MER) Erzincan Temsilciliği’nin katıldığı "Aile İçi Şiddete Son" konulu sinevizyon gösterisi, izleyicilere dikkatle izlendi.

HÜRRİYET Gazetesi’nin kuruluşunun ve BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" projesini kapsamında önceki gün saat 16.00’da Erzurum Garı’ndan uğurlanan "Hürriyet Treni", gece Erzincan’a geldi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) destek veriği proje kapsamında, 1 lokomotif ve 11 vagondan oluşan "Hürriyet Hakkımızdır Treni", dün Erzincan’da sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğradı.

Doğum Günü Hürriyet’i
/images/100/0x0/55ea135af018fbb8f869ce2b


Erzincan Garı’na gelen vatandaşlar ilk olarak Hürriyet’in 1 Mayıs tarihli sayılarının yer aldığı gazete koleksiyonunu incelediler. Vatandaşlar, daha sonra "Doğum Günü Hürriyet’i" sayısından alabilmek için vagonda uzun kuyruk oluşturdular. Gara gelen çocuklar ise Uluslararası Af Örgütü’nün standında hayallerini resim yaparak anlatmaya çalıştılar.

Ayrıca garın bekleme salonunda Kadın Eğitim Üretim Danışma ve Dayanışma Merkezi (KA-MER) Vakfı Erzincan Temsilciliği’nin katıldığı "Aile İçi Şiddete Son" konulu sinevizyon gösterisi yapıldı.

Garda tiyatro keyfi

Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin tiyatro vagonunda Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği ve yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nun yaptığı "Masal Masal İçinde" adlı oyunu Erzincanlı çocuklar çok sevdi. Çocuklar, oyunu büyük keyifle izlediler.

Hürriyet Hakkımızdır Treni’ni Erzincan Vali Yardımcısı Kubilay Ant ve Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler de gezdi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç ise CNN Türk’te Işın Gürel’in canlı yayın konuğu oldu. Işın Gürel’in hazırlayıp sunduğu "Mesleğim Gururum" adlı programda Hürriyet Treni’nin uğradığı kentlerde mesleki eğitim konusu işleniyor.

Işın Gürel, Erzincan Garından yaptığı canlı yayında TCDD 4’üncü Bölge Eğitim Şube Müdürü Recep Ünlüer, sanayici Hasar Özel, Metal İşleri Şirketi sahibi Servet Sarıdağ’ı konuk etti. Canlı yayında mesleki eğitimle ilgili deneyimlerini anlatan konuklar, mesleki eğitimin özel sektörde karşılaştığı sorunları dile getirdiler. Hürriyet Hakkımızdır Treni, bugün Sivas Garı’nda Sivaslıları konuk edecek.

Sosyal sorumluluk
/images/100/0x0/55ea135af018fbb8f869ce2d


Hürriyet Hakkımızdır Treni’ni Erzincan Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler ve ildeki diğer kamu görevlileri de gezdi. Ant, Hürriyet Treni’nin çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi.

Tiyatro ve masal

Tiyatro vagonda sahnelenen Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği "Masal Masal İçinde" adlı oyun, çocuklar arasında küçük çaplı bir izdihama neden oldu. Oyunu keyifle izleyen çocuklar, ellerinden gelse sanatçılardan yeniden sahnelemelerini isteyeceklerdi.

Tüm çocukların sallangaca binme hakları vardır
/images/100/0x0/55ea135af018fbb8f869ce2f


Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür treninin üçüncü durağı Erzincan’dayız.

Sabah çok erken. Depo vagondan sergi malzemesini taşıyoruz aşağı. Tam 60 şovalede, Hürriyet’in 60 yıllık yolculuğunu, insan hakları perspektifinden anlatmaya çalışan sergimiz, birazdan boydan boya peronu süsleyecek.

Ama henüz iki üç şovaleyi yerleştirmişken başlıyor izleyicimizin ilgisi. Türkiye’nin herhangi bir noktasında, artık çok az kişinin içinden geçtiği dünya güzeli gar binalarından birinde, Hürriyet Gazetesi ve Devlet Demiryolları’nın etrafında buluştuğu hak, hürriyet, özgürlük kavramlarıyla güne başlamak çok etkileyici.

Kars ve Erzurum’da olduğu gibi, garın en hareketli kişileri, oradan oraya meraklı gözlerle koşturan çocuklar. Az önce Af Örgütü’nün insan haklarıyla ilgili oyuncaklı eğlenceli eğitimine katılmışlar, şimdi de tiyatro vagonunun önünde heyecanla Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun "Masal Masal İçinde" adlı oyununun başlamasını bekliyorlar.

Eğitimde bir tanesi, az önce henüz hazır olmadığından Demiryolları vagonuna alınmadığı için belli ki sinirlenmiş, tüm uyanıklığıyla konuyu derhal insan haklarına bağlamış, çizdiği resmin altına, "Tüm çocukların ve tüm insanların sallangaca veya tirene binme hakları vardır" diye döktürmüş. Bir diğeri oyunu izlerken verilen insan hakları mesajını başını sallayarak onaylıyor.

Çocuklar daha ilgili
/images/100/0x0/55ea135af018fbb8f869ce31


Erzincan’daki çocuklarla yapılan atölye çalışmalarında daha çok "oyun oynama, eğlenme hakkı"nı öne çıkardıkları görülüyor. Ama bir kız çocuğunun töre cinayetlerine dikkat çekmesi de gözlerden kaçmıyor; "Mesela Mardin’de kızlar zorla evlendiriliyor ya da bir erkekle görülürse öldürülüyor. Kızların da erkeklerin de yaşama hakkı vardır" diyor küçük kız.

Erzurum’da vali ve belediye başkanının trene hiç ilgi göstermeyerek önemsemediğini ortaya koyduğu insan hakları kavramı, Erzincan’da farklı karşılanıyor. Zaten her yerde büyüklerin açığını çocuklar fazlasıyla kapatıyor; her zamanki gibi tepkileriyle büyükleri şaşırtıyorlar. Af Örgütü Kars’ta 150, Erzurum’da 70, Erzincan’da 80 çocuğa ulaştı. Trenin yolculuğu bittiğinde bu sayının 3 bini aşması bekleniyor.

Erzincan Garı her zamankinden kalabalık ve hareketli. Ama renkli görüntüler birazdan flulaşacak ve tren önce Kemah, sonra Sivas’a doğru yola çıkacak.

Geride, Af Örgütü ekibinin nota sehpalarına yerleştirdiği renkli kağıtlarda yazılı haklarımızdan üç beşinden biraz iz kalırsa, bu tren mutlu bir tren olacak.

BUGÜNSİVAS GARI’NDAYIZ

10.30 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü’nün çocuklarla atölye çalışmaları

11.00 Aile İçi şiddete Son Eğitimi

13.30 İnsan Hakları Eğitici Eğitimi

14.30 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu

Gün Boyu: "Birinci Sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır" ve "Demiryolu" sergileri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!