Hürriyet tanıklığında göçün 50 yılı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet tanıklığında göçün 50 yılı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2012 00:00

'Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı' sergisi Nürnberg tren garında törenle açıldı. Tören duygu dolu anlara sahne oldu. Birinci kuşağın temsilcileri, konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı.

Haberin Devamı

Hürriyet tanıklığında Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün 50'nci yılı için hazırlanan ve şimdiye kadar başkent Berlin olmak üzere birçok kenti dolaşan sergi Nürnberg tren garında törenle açıldı. Alman Devlet Demiryolları Services GmbH (DB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen serginin açılış töreninde birinci kuşağın temsilcileri göç anılarını anlatırken, duygu dolu anlar yaşandı.

GÖÇÜN 50 YILI BU KEZ NÜRMBERG'DE

Birinci kuşak adına konuşan Mazhar Ataman, “26 Şubat 1959 yılında Almanya’ya ayak bastığımda, bir gün size bu hikayemi anlatacağımı hiç aklımın ucundan bile geçirmemiştim” dedi ve boğazı düğümlenerek, gözyaşlarına hakim olamayınca, salondakiler alkışlarla destek verdi. Töreni 1985 yılında Kalespor teknik direktörü olan DB yetkilisi Johann Steinlein, Türkçe “Hoşgeldiniz” sözleriyle açtı.

Haberin Devamı

EV SAHİBİSİNİZ
Nürnberg tren garında Galeri salonunda düzenlenen açılış töreninde konuşan DB Personel Müdürü Jürgen Niemann, “Misafirlik artık ev sahipliğine dönüştü” dedi. Niemann 50 yıl önce Alman demiryollarıyla gelen Türklerin çocuklarının şimdi demiryollarında görev yaptıklarını, çalışanların yüzde 45’inin göçmen kökenli olduğunu belirterek, “Bugün sizlersiz Almanya’da hiçbir tren kalkmaz” diye konuştu. DB Bavyera İşletme Müdürü Klaus Dieter Josel, 50 yıl önce günde trenle 3 bin işçinin Münih tren garına indiğini hatırlattı.

ARŞİVİMİZİ AÇTIK
Törende konuşan Doğan Media International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, göçe ilk gününden itibaren eşlik eden Hürriyet gazetesinin 50 yıllık arşivini okuyucuları için açarak, bu sergiyi hazırladıklarını vurguladı. Sergiyi ziyaret edenlerin, birinci kuşağın ne kadar cesur olduğuna tanık olacağını belirten Sevda Boduroğlu, aynı zamanda Almanya’daki 50 yıllık tarihe de bir gezinti yapacağını kaydetti. 50 yılda Almanya’nın refahının üç kat arttığına dikkat çeken Boduroğlu, bunda Türk işçilerinin önemli payına işaret etti. Türk işçiler için başlangıçta sorunlarla dolu bir yaşamın giderek başarı öykülerine dönüştüğünü söyleyen Boduroğlu, Türk toplumunun 50 yılda Almanya’da pilot, siyasetçi, bakan, parti başkanı, yazar, sinema yıldızları yetiştirdiğini övdü ve “Artık entegrasyondan değil, ortak geleceğimiz üzerine konuşma zamanıdır” dedi.

Haberin Devamı

SAYGIYLA ANIYORUM
Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil törendeki konuşmasında 50'nci yıl vesilesiyle Almanya’da düzenlenen etkinliklerin sürdüğü bir sırada 8 Türk vatandaşının ırkçı terör kurbanı olduklarının ortaya çıktığına işaret etti. Başkonsolos Ece Öztürk Çil, 50 yıllık geçmişin iyi değerlendirilerek, ortak bir geleceği şekillendirmede herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı ve sözlerini, “50 yıl önce gelen dönemin misafir işçilerini saygıyla anıyorum” diye bitirdi. SPD Federal Milletvekili ve SPD Grubunda Bavyera Grup Başkanı Martin Burkert, 50 yıl önce başlayan göçün bugün Almanya’yı şekillendirdiğini vurguladı. Törene CSU federal milletvekili Dagmar Gabriele Wöhrl de katıldı. Hürriyet Yurtdışı Yayın Yönetmeni Halit Çelikbudak’ın da katıldığı törende, birinci kuşağın temsilcileri Mazhar Ataman, Abdurrahman Gümrükçü ve Cahit Turan’a göç öykülerini içeren kitap hediye edildi.

Haberin Devamı

SERGİ 8 HAZİRAN'A KADAR AÇIK KALACAK
DB’nin ev sahipliğinde Nürnberg tren garı galeri salonunda ziyarete açılan sergi 8 Haziran tarihine kadar her gün açık kalacak. Sergi Hürriyet Gazetesi’nin 1961-2011 yılları arasında Almanya’daki Türk toplumuyla ilgili kapak sayfasında yer alan haber ve fotoğraflardan oluşuyor. Ayrıca Hürriyet Gazetesi ile DB Müzesi’nden fotoğraflar ve Aydın Doğan karikatür Müzesi’nden göçle ilgili karikatürleri içeren 100’ü aşkın afiş yer alıyor. Türkçe ve Almanca açıklamalarla sunulan afişlerin yanı sıra, Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan birinci kuşak göçmen öyküleri de sergiye zenginlik katıyor. Ayrıca 50 yıllık göçü anlatan bir belgesel film de sergi boyunca ziyaretçilere gösterilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!