Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2024 07:00

Bir zamanlar Malatya’nın kalbi olarak bilinen ve İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzetilen çarşının yerinde artık devasa bir şantiye, iş makineleri, konteyner ve çadır dükkânlar var. Hem esnaf hem de halk şehrin bir an önce ayağa kaldırılıp eski canlı günlerine dönmesini istiyor.

Haberin Devamı

6 ŞUBAT depremleri bazı illeri ilk andaki yıkım ve can kayıplarıyla vururken bazı şehirleri de sonrasında sebep olduğu ağır hasarlarla zarara uğrattı. Bu illerden en dikkat çekenlerinden biri ise Malatya. 4 bine yakın binanının yıkıldığı şehirde gerçek bilanço sonradan ortaya çıktı: 36 bin ağır hasarlı, yani yıkılması gereken bina ve 140 bin bağımsız daire. Biz de felaketin 1. yıldönümünde Malatya’nın merkezini sokak sokak gezdik. Ağır hasarlı binaların bazısı 15 bazısı 10 katlı, birçoğu halen yıkılmayı bekliyor ki bu, Malatya şehir merkezinin yüzde 30-40’a yakınının yıkılması anlamına geliyor.

Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor
Eskiden çarşıda manavı olan Murat ışık, şimdi tezgâhta satıyor meyve sebzelerini.

Haberin Devamı

KALBİ SÖKÜLMÜŞ GİBİ

Boş arazilerin arasından güçlükle yürüyerek Malatya’nın kalbinin attığı “çarşı” veya “merkez” olarak bilinen alana doğru ilerledik. Gerçekten de şehrin tüm sokakları bu merkeze çıkıyor ancak ortada çarşı diye bir şey yok. Bir zamanlar İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya da benzetilen çarşının yerinde artık devasa bir şantiye, iş makineleri, konteyner ve çadır dükkânlar var. Çarşıdan ayakta kalan kısımlar da kontrollü olarak yıkılınca Malatya’nın kalbi adeta sökülmüş gibi... Esnaflık yapan Resul Gürbüz, “Önceden tezgahımızla 3-4 aile geçinebiliyorduk şimdi 1 aile ayı zor çıkarıyoruz” diyor. Görüştüğümüz Malatyalıların büyük çoğunluğu ağır hasarlı binaların yıkım çalışmalarının bir an evvel tamamlanıp yeni binaların tamamlanmasını talep ediyor.

ÇADIRDA TEK BAŞINA

- BİR zamanlar Malatya’da ekonomik ve sosyal hayatın gözbebeği olan tarihi çarşı yıkılıp kaldırılınca ortada kocaman bir boşluk oluşmuş. Bu boş arazinin tam ortasında ise tozlu bir çadır dikkatimizi çekiyor. Tarihi çarşıda yıllarca çaycılık yapan 53 yaşındaki Memet Yaylacı, “Benim dükkânım tam buradaydı. Enkazın ortasında kaldım. Şimdi inşaatlarda çalışan işçilere çay satıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor
Mehmet Yaylacı

AÇIK HAVA ÇARŞISI

- MALATYA’da sosyal hayatın önemli bölümü yıkılan çarşıda yaşanıyor. Tüm yollar oraya çıkıyor. Çarşı yıkılınca pazarlar da enkazların kenarlarına kuruluyor. Her kaldırımda bir tezgâh var. Sebze-meyve satan Murat Altınışık, “Evimiz hasarlı giremiyoruz, dükkanımız yıkıldı açık havada satış yapmak zorunda kalıyoruz. Çarşının yeniden ayağa kaldırılmasını istiyoruz” sözleriyle durumu anlatıyor.

Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor
Taylan Özgür DİL - Emre ESER

BAKMADAN GEÇME!