Hükümette CHP var, lider yok

Güncelleme Tarihi:

Hükümette CHP var, lider yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin liderler zirvesi için Salzburg'da bulunan Başbakan Yılmaz, seçim için kurulacak yeni hükümette CHP'nin de yer alacağını açıkladı. Seçim ekonomisine izin vermeyeceklerini de iddia eden Yılmaz, ‘‘liderler ise hükümete girmeyecek’’ dedi.

Ekim'de de Başbakan

Başbakan Mesut Yılmaz, Ekim ayında hemen istifa etmeyeceğini, Bulgar Başbakanı İvan Kostov'a 15 Ekim'de rendevu vermesiyle de ortaya koydu. EDU Liderler Zirvesi nedeniyle bulunduğu Salzburg'da, Bulgaristan Başbakanı Kostov'la görüşen Yılmaz, kendisini Türkiye'ye davet etti. Kostov da bunu kabul edince, randevu 15 Ekim olarak belirlendi. Böylece Yılmaz, hükümetinin Ekim ayında da görev başında olacağını gösterdi. Yılmaz'la birlikte Salzburg'da bulunan ANAP'lılar da, hükümet değişikliğinin en erken Kasım'da olabileceğini belirttiler. ANAP'lılar erken genel seçim olasılığını da, yüzde 100 olarak görmüyorlar. Devlet Bakanı Cavit Kavak'ın Yılmaz'ın önceki gün açıkladığı, ‘‘Ekim'de hemen istifa etmeyeceğim’’ sözlerine, ‘‘İstifa etmeyecek. Kendisi tarafsız başbakan olacak’’ diye esprili yorum getirmesi de, aynı yöndeki görüşleri teyid etti.

Başbakan Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın enflasyonla mücadeleyi zedeleyecek davranışlardan kaçınma sözü verdiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘Kurulacak yeni hükümet kendi başına olmayacak. Meclis'in denetimi sözkonusu’’ dedi. CHP'nin de yeni hükümette yer alacağını açıklayan Yılmaz, Baykal ile yeni hükümetin süresi konusunda bir anlaşmaları olmadığını belirtti. Avrupa Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin (EDU) Liderler Zirvesi nedeniyle Salzburg'da bulunan Başbakan Yılmaz, zirvenin son toplantısına gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, CHP'li dört milletvekilinin sağlanan mutabakatı eleştiren bildirilerinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi: ‘‘Baykal ile önümüzdeki döneme ilişkin sağladığımız mutabakat, bir niyet beyanıdır. Tabiki partilerimizin ve ortaklarımızın onayına bağlıdır. Mutabakatımızın en önemli unsuru, 1999 baharında, hedefimiz 28 Mart'tır. O tarihte veya o tarihin civarında seçimin birleştirilerek yapılmasıdır. Ayrıca sayın Baykal erken seçime gidilirken, seçim ekonomisi uygulanmaması ve herhangi bir partinin avantaj kazanmasını engellemek için seçim hükümeti önermiştir Bununla ilgili detayları Ekim ayında konuşmayı kararlaştırdık.’’

GİRECEKLER

Mutabakatın iki önemli unsuru olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Birincisi seçimlerin 28 Mart'ta yapılması’’ dedi. İkincisinin de ‘‘Öncelikli yasaların çıkarılması’’ olduğunu vurgulayan Yılmaz, mutabakatın diğer unsurlarının ise görüşmeye tabi olduğunun altını çizdi. Bir gazetecinin ‘‘Bu Çiller ile Erbakan'ın görev değişimine benzetiliyor’’ sözleri üzerine Yılmaz, ‘‘Bu bir niyet beyanıdır. Kesinleşmesi hem partilerimizin onayına bağlı, hem de Cumhurbaşkanı'nın bu onay doğrultusunda yetkilerini kullanmasına’’ dedi. Yılmaz, bir soru üzerine CHP'nin hükümete gireceğini, Başbakanın bağımsız olacağını, Anayasa gereği bağımsız olması gereken üç bakanlığa ilaveten başka bazı bakanlıkların da bağımsızlardan seçileceğini kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!