Hükümet: Sezer IMF görüşmesini zora soktu

Güncelleme Tarihi:

Hükümet: Sezer IMF görüşmesini zora soktu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:09

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 3 maddesini veto ettiği Bankacılık Yasası'nın tümünü Meclis'e göndermesi hükümetin ‘‘4 Şubat'taki IMF İcra Kurulu'nu tehlikeye soktu’’ eleştirisine neden oldu.

Hükümetin etkin bir üyesi, Cumhurbaşkanı'nın tavrını eleştirerek şöyle dedi: ‘‘Her ne kadar Cumhurbaşkanı IMF'in istediği bankalar ile ilgili düzenlemeleri veto etmemiş olsa bile, bunu Meclis'e iade ederek süreyi uzattı. Vetolu maddeler dışındakileri onaylayıp Resmi Gazete'de yayınlanmasını sağlayabilirdi. Böylece IMF'in İcra Kurulu toplantısını gerçekleştirmesi için çıkması şartına bağladığı maddeler de yürürlüğe girmiş olurdu. Bunu yapmayarak 4 Şubat'taki toplantıyı sıkıntıya soktu. Dileriz IMF, istediği maddelerin veto edilmediğini dikkate alıp 4 Şubat toplantısını gerçekleştirir. ’’

BDDK Başkanı Vural Akışık'ın, talep ettiği maddenin veto edilmesinin bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorusuna da aynı kişi şu yanıtı verdi: ‘‘Meclis Başkanımız ile de konuşuldu. Veto edilen 3 maddenin gerekçelerini inceleyeceğiz. Belki bu üç maddeden 1-2'si yeniden Meclis'ten geçebilir. Hükümetin bu yasayı aynen çıkarma gücü vardır. Sayıştay denetimi ile ilgili gerekçelerine baktık. Sayın Cumhurbaşkanı bazı kurumları sıralıyor bunların denetim içinde olduğunu söylüyor. Kendisinin belirttiği kurumlar arasında bir tanesinin Mali sektör ile doğrudan ilgisi yok. Bunu görmezden geliyor. Sayın Akışık'ın bu durumda ne yapacağını da henüz bilmiyoruz. Pazartesi günü konuşacağız.’’

Hazine'nin üst düzey yöneticilerinden biri ise BDDK yöneticilerine koruma zırhı getiren maddenin TBMM'de bazı milletvekilleri tarafından da kaldırılmak istendiğini anımsattı. Akışık'ın Meclis'teki bu girişime ‘‘O zaman istifa ederim’’ tepkisini koyduğunu da hatırlatan aynı yetkili, ‘‘Cumhurbaşkanı'nın vetosu üzerine dilerim Sayın Akışık istifa yoluna gitmez’’ dedi.

Oral: IMF'yi etkilemez

Maliye Bakanı Sümer Oral, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği üç maddenin kısa sürede TBMM'de görüşülerek geçirilebileceğini belirterek veto kararının IMF ile ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Oral, yasanın veto edilen üç maddesinin parlemontadan tekrar görüşülerek geçirilmesi gerektiğini hatırlattı. Oral, maddelerin TBMM'de tekrar ele alınmasının Danışma Kurulu'nun yapacağı gündeme bağlı olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Ben uzun süreceğini sanmıyorum’’ dedi.

Derviş: Kısmi veto sorun çıkarabilir

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bankacılık ile ilgili düzenlemeler içeren ‘Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 3'üncü maddesini, yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilmesinin sorun yaratacağını söyledi. Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle dün akşam saat 20.00'da Ankara'dan İstanbul'a gelen Derviş, Atatürk Havalimanında gazetecilerin konu ile ilgili sorularıyla karşılaştı. Derviş, ‘‘Bu durum tabiki sorun yaratacak. Hafta sonunda durumu tekrar gözden geçirip Pazartesi günü sabah saat 09.15'te Hazine Müsteşarlığı'nda açıklamada yapacağız’’dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!