Hücre okul alarmı

Güncelleme Tarihi:

Hücre okul alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Konya Selçuklu'da aynı külliyede bulunan ve öğrencilere gizli din eğitimi verildiği saptanan 3 özel okul ‘acil ve sürekli’ olarak kapatıldı. Bu 3 özel okulun ‘Milli Görüş Okulu’ olduğu da ortaya çıktı.

Özellikle dini amaçlı vakıf ve derneklerin açtığı eğitim kurumlarını takibe alan Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Hücre okul’ operasyonu başlattı. Bu kapsamda, ilk aşamada Konya Selçuklu'da aynı külliye içinde bulunan ve ilköğretim çağı çocuklarına ‘gizli din eğitimi’ verildiği saptanan 3 özel okul, ‘acil ve sürekli’ kaydıyla kapatıldı.

Konya Valiliği'nin, Özel Elmas İlköğretim Okulu, Özel Elmas Lisesi ve Özel Elmas Kız Lisesi hakkındaki ‘sürekli kapatılma’ önerisini, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, ‘acil’ ibaresi ekleyerek onayladı.

Kapatma onayını okullara gönderen Milli Eğitim Bakanlığı, 3 okula ait mühürlerin, yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili bütün defter, dosya ve diğer evrağın Konya Valiliği'ne devir ve teslimini istedi. Tebligatta, bu işlemlerden kaçınan ve savsaklayan kurum veya temsilcilerine Türk Ceza Yasası hükümlerinin uygulanacağı bildirildi.

Her 3 okulun öğrencileri ise resmi ve özel benzeri okullara nakledilmek üzere Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gözetimine verildi.

OKUL MU HÜCRE Mİ?

Çeşitli denetim ve soruşturmalar sonucu hazırlanan teftiş raporları, söz konusu 3 okulun yasa ve yönetmeliklere aykırı faaliyetlerde bulunduğunu ve eğitim kurumundan çok ‘gizli hücre’ gibi işlediğini ortaya koydu. Bakanlıktan izin almadan kontenjan artımına gidildiği ve kontenjan dışı öğrenci alındığına da dikkat çekilen teftiş raporlarında, Elmas okulları hakkında şu saptamalara yer verildi:

CAMİ OKUL

Her 3 okul bir külliye içerisindedir. İlçe nüfusunu alacak kapasitede bir cami bulunan külliyede, bir taraftan da ilköğretim çağındaki öğrencilere Kuran kursları verildiği belirlendi.

SINIFLAR MESCİT

İzinsiz değişiklikler yapılarak okul bölümlerinin amaç dışı kullanıldığı ortaya çıktı. Her 3 okulun laboratuvarlarında okul personeli ve öğretmenlerin namaz kılmalarına izin verildiği saptandı.

KIZ-ERKEK AYRI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ‘karma eğitim’ yapmak üzere öğretime başlama izni verdiği Elmas İlköğretim Okulu'nda, yasalara aykırı olarak, kasten, kuruluşundan itibaren kız ve erkek öğrencilerin ayrı dersliklerde eğitim, öğretim yaptırıldığı belirlendi.

HERKES TÜRBANLI

Öğretmen ve diğer personelin görevli oldukları süre içinde sürekli olarak görev yerlerinde, sınıflarda türbanlı oldukları ortaya çıktı. Bunlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı, defalarca yapılan denetim sonucunda, yalnızca bir kez bu tür davranan personelden bir kısmına ‘uyarma’ cezası verildiği saptandı. Okula düzenlenen baskın denetimde, 6'ncı sınıf öğrencilerinin de başlarını örttüğü görüldü.

MİLLİ GÖRÜŞ OKULU

Bu 3 özel okul ‘Milli Görüş okulu’ çıktı. Özel Elmas Koleji'nin adı ilk kez, Ankara Aziziye Koleji'nin, kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın yaptığı açılışı sırasında gündeme gelmişti. Erbakan, cami avlusundaki Aziziye Koleji'ni 11 Eylül 1995'te ‘İşte Milli Görüş okulu’ diye açmıştı. Bu tören sırasında da Elmas Koleji'nin adı, ‘Milli Görüş Ordusu’ yetiştirmek amacıyla, partili işadamlarıyla Cami ve Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma Dernekleri'ne açtırılan okullar arasında sayılmıştı.

Aziziye Koleji'ni, Erbakan'ın yakın dostu KESAŞ'ın sahibi Konyalı Osman Aydoğmuş, Elmas Koleji'ni de yine Konyalı Elmas Eğitim AŞ'nin sahibi Necip Alkan kurdu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!