HSYK tweet’leri

Güncelleme Tarihi:

HSYK tweet’leri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2014 01:37

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren HSYK tartışmasına, attığı ilginç tweet’lerle katıldı. Kuzu, “Kuvvetler ayrımında yasama doğru ya da yanlış kanun yapar ve buna mutlak yetkilidir.

Haberin Devamı

Azınlık ikaz eder, iyileştirmeye çalışır, ikna eder, çoğunluk bunlardan isterse istifade eder ve programını uygular. Buna demokratik sistem denir” dedi. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin düzenlemeyi eleştiren açıklaması için de “Dünyanın hiçbir ülkesinde bir kurum, kendisi ile ilgili bir kanun yapılırken ‘Yasama organı benim görüşümü almadı’ diye bildiri dağıtmamıştır” diyen Kuzu’nun Twitter üzerinden verdiği mesajlar şöyle:
Yasama organı kanun yaparken hiçbir ilgili kurulun görüşünü alma zorunluluğu yoktur. Komisyon Başkanı isterse uzman çağırabilir.
Muhalefet elbetteki bir kanuna karşı çıkabilir; ancak fiilen engellemek kabul edilemez; varsa anayasaya aykırı bir durum AYM’ye götürülür.
Kuvvetler ayrımında yasama, doğru ya da yanlış kanun yapar ve buna mutlak yetkilidir. Muhalefet eleştiri dışında fiilen asla engelleyemez.
Muhalefet, bir kanunun çıkmasını fiilen engellemeye asla yetkili değildir böyle bir yola gitmek en hafif tabirle “Zorbalık” olur.
Anayasaya aykırılık iddiaları kayıtlara geçirmek adına elbetteki ileri sürülebilir; konu tartışılır ve oylamayla çözülür.
Çoğunluğun yetkilerini fiilen engellemek demokrasi değil bal gibi kaba kuvvettir ve faşizmdir. Azınlığın hakları mutlaka yasa içinde kalmalı.
Kuvvetler ayrımında yasama kanun yapar; yürütme uygular; yargı çıkan uyuşmazlıkları karara bağlar. Varsa kanunda Anayasaya aykırılık AYM’ye git.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!