HRW: Türkiye'de iÅŸkence sürüyor

Güncelleme Tarihi:

HRW: Türkiyede işkence sürüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 22, 2004 13:06

Human Rights Watch (HRW-İnsan Hakları İzleme Komitesi), Türkiye’de alınan geniş kapsamlı yasal önlemlere rağmen polis memurlarının yetersiz "denetlenmesi" sonucu işkence ve kötu muamelenin devam ettiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

İnsan Hakları İzleme Komitesi Türkiye ile ilgili bir değerlendirme yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Komitesi Avrupa ve Orta Asya Direktörü Holly Cartner de, bu konu ile ilgili olarak Brüksel’de yaptığı açıklamada da "Hükümetin işkenceye karşı ’sıfır tolerans’ ilan etmesi doğru yönde atılan önemli bir adım, ancak bu politikanın uygulanıp uygulanmadığı ilgili makamlar tarafından denetlenmelidir" dedi.

   Â

Polis karakollarının denetime açılmasını sağlamak amacıyla bağımsız gözlemcilerin gözaltı birimlerine ziyaretleri gibi adımlar atılmasını öneren Cartner, "Bu adımları gerçekleştirmek ay değil, günlerin meselesidir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

  Â

"BİRÇOK KİŞİYE AVUKATA DANIŞMA HAKKI VERİLMEDİ"

 

Komite, Türkiye’nin son dönemde, gözaltında işkence ve kötü muamele kayıtlarının değerlendirildiğini, son beş yıldır gözaltında bulunanların korunması için alınan önlemler sayesinde, gözaltındaki işkence ve kötü muamele olaylarının oldukça azaldığını ancak, bazı polis memurlarının yeni yasaları ciddi almamaları nedeniyle işkence yaygın olarak sürdüğünü öne sürdü.

  Â

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday olduğu 1999 yılından beri kabul edilen yasal reformlarla, gözaltında kötü muameleye karşı en etkili yasal önlem olan avukatla görüşme hakkının verildiği, ancak gözaltına alınmış olan birçok kişinin, polisin, kendilerine avukata danışma hakkını vermediğini ifade ettiği kaydedildi.

  Â

İŞKENCEYİ ÖNLEME ÖNERİLERİ

 

İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin önerileri şöyle sıralandı:

  Â

  Â-Savcı ve valilerin polis karakolları üzerindeki denetimlerinin metodları ve araÅŸtırma sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır.

Haberin Devamı

  Â-Varolan yerel insan hakları kurullarına katılan baro ve tabibler odası temsilcilerinin, bağımsız gözlemci olarak polis karakollarına haber vermeden ziyaretlerde bulunabilmeleri desteklenmelidir.

  Â-Hükümete ve sivil toplum kuruluÅŸlarına bildirilen iÅŸkence iddialarına bakanlık seviyesinde idari bir tepki olarak, Ankara söz konusu polis birimlerine müfettiÅŸ göndermeli, polislerin ilgili yasaları, yönetmelik ve genelgelerini uygulayıp uygulamadığını sorgulayıp, gereken tedbirleri alarak, bu konuda ilerleme saÄŸlamalıdır."

  Â

"ETKÄ°LÄ° DENETÄ°M Ä°ÅžKENCEYÄ° CAYDIRIR"

 

İnsan Hakları İzleme Komitesi Türkiye ve Orta Asya Direktörü Cartner, "Polis karakollarının iyi denetimi Türkiye’ye her açıdan kazanç sağlayan bir öneridir" dedi.

 

Haberin Devamı

"Etkili denetim mekanizmaları işkenceyi caydıracaktır. Bu durumdan sadece gözaltındakiler değil, Ankara da, Avrupa Birliği’ne yanlış uygulamaların sona ermesi için gereken her adımı atmaya hazır olduğunu göstererek yararlanacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!