HRW: ABD çocuklara bile müebbed veriyor

Güncelleme Tarihi:

HRW: ABD çocuklara bile müebbed veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 10:04

İnsan Hakları İzleme (HRW) ve Af Örgütü (Amnesty International), ABD'de çocuk yaşta suç işleyenlere ömür boyu hapis cezası verilmesini şiddetle eleştirdi.

Haberin Devamı

İki örgüt tarafından yayımlanan ortak raporda, ABD'de şu anda 18 yaşından önce suç işlemiş 2 bin 225 kişinin bu ceza rejimi altında tutulduğu belirtilerek, bunların yüzde 16'sının suç işlediğinde 13-15 yaşlarında olduğu, yüzde 59'unun da şartlı salıverilme şansı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.
  
Bu gençlerin işledikleri ilk suç olmasına karşın böylesine ağır cezaya çarptırıldığını belirten insan hakları örgütleri, ABD'deki 42 eyalette 18 yaşından küçüklere bu tip ceza verildiğini vurguladı.
  
ABD'de iki yıl süren araştırma sonucu hazırlanan 157 sayfalık raporda, hapsedilen gençlerin yüzde 26'sının ölümle sonuçlanan bir suçta sadece “işbirliği yapmaları” yüzünden cezaya çarptırıldığı belirtildi.
  
15 yaşındaki Peter A'nın durumunun örnek gösterildiği raporda, iki kişinin öldüğü bir silahlı soygunda, hükümlünün şoförlük yaptığına ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığına işaret edildi.
  
Siyah gençlerin beyazlara oranla 10 kez daha fazla bu tip cezaya çarptırıldığını belirten Af Örgütü yetkilileri, ABD'de artık yargıç ve savcıların bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!