Houston, temiz don lütfen

Güncelleme Tarihi:

Houston, temiz don lütfen
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:14

Uzaya çıkan astronotlarla yeryüzündeki merkez üssü arasında geçen konuşmalar, bugüne kadar bir ‘‘devlet sırrı’’ gibi saklandı. Ama geçtiğimiz günlerde ünlü bilim dergisi The New Scientist, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) komutanı, Amerikalı astronot Bill Shepherd ile yeryüzündeki NASA merkez üssü arasında geçen gülünç ve bir o kadar da ‘‘ayıp’’ konuşmaları ele geçirerek yazı konusu yaptı.

Bir konuşmada komutan Shepherd, merkeze ‘‘Houston, bir sorunumuz var. Temiz donlara ihtiyacımız var’’ diye bildiriyor.

Ne yazık ki donlar, istenilen yere ulaştırılamıyor ve astronotlar kendi başlarının çaresine bakıyorlar.

Ama uzay istasyonunda yaşanan tek sorun, don sorunu değil. NASA'nın geliştirdiği uzay sabunları, yerçekimsiz ortamda köpürmediği için temizlik büyük sorun oluyor.

İstasyonda büyük sorun olan kir ve tozu yapıştıran temizlik malzemesi zamanından önce bitince, astronotlar zor durumda kalıyor. Çünkü yerçekimi olmadığı için gözle görülen ve görülmeyen bütün çöpler istasyon içinde dolaşıyor. Astronotlar, çözümü kir ve tozu yoğun Meksika sosuyla birleştirmekte buluyorlar.

Uzay istasyonuna kurulan özel DVD, bozuk çıkıyor. Sesi çok kısık olduğu gibi, ekranı da çok küçük olduğu için astronotlar, istedikleri gibi görüntü izleyemiyorlar.

Bir başka konuşmada Komutan Shepherd, merkeze ‘‘ilk ardım kutusundaki ilaçlar Rusça açıklamalı. Ama Rusça derslerinde bize kimse ishal kelimesini öğretmedi’’ diye sesleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!