Hosteslere AIDS testi zorunluluÄŸu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Hosteslere AIDS testi zorunluluÄŸu geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 13:39

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hazırladığı yönetmelikte, pilot ve hosteslere, 2 yıl aralıklarla, başta AIDS olmak üzere cinsel yolla geçen hastalıkların saptanması için kullanılan "ELIZA" testi yapılması zorunluğu getiriyor.

Haberin Devamı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havacılık alanında Avrupa Birliği standartlarının yakalanması için uçuş ekibinin uyması gereken koşulları saptamak üzere bir yönetmelik hazırlıyor.

Türkiye'de bu anlamda ilk olma özelliğine de sahip olacak yönetmelikte, uçuş güvenliğinin kusursuz biçimde sağlanması için pilot ve hosteslerin de içinde yer aldığı tüm uçuş ekibinin, giyim kuşamından yolcularla ilişkilerine kadar uzanan hal ve davranışları bir dizi kurala bağlanıyor.

Hazırlık çalışmaları hızla devam eden yönetmeliğe konulması öngörülen bir hüküm, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile sektör çalışanlarını karşı karşıya getirdi. Genel Müdürlük ile havacıların arasını açan hükme göre, pilot ve hostoslere, 2 yıl aralıklarla başta AIDS olmak üzere cinsel temasla geçen hastalıkların saptanmasında kullanılan "ELIZA" testi yapılması zorunluğu getiriliyor.

Yönetmeliğin uygulamaya girmesi durumunda 2 yılda bir yapılacak testlerde, bulaşıcı hastalığı saptanan hava personeli, otomatik olarak elenecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, söz konusu yönetmeliÄŸin hazırlık aÅŸamasında olduÄŸunu doÄŸrulayarak, tartışmalı hükümle ilgili olarak "Bunun ayıp bir yönü ya da insanları incitecek bir yanı yok" dedi.Â

Bunun, uluslararası sivil havacılık örgütlerince getirilen ve tüm dünyada kabul edilen bir uygulama olduğunu belirten Toker, "Bu uygulama, uçuş emniyeti açısından son derece önemli" diye konuştu. Toker, konuya bugüne kadar yalnızca THY'nin örtülü olarak tepki gösterdiğini, sektörde faaliyet gösteren özel hava yolu şirketlerinin tepki vermediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!