Hoparlör olmadan kişiye özel ses ışını

Güncelleme Tarihi:

Hoparlör olmadan kişiye özel ses ışını
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2005 01:25

Sesin 140 metre mesafeden sadece hedeflenen dinleyicilere ulaştırılabilmesini sağlayan HyperSonic Sound, ses teknolojisinde çığır açıyor. Düşünün ki kalabalık bir ortamdasınız, kafanızın içinde tatlı tatlı yankılanan bir melodi var ama iki metre ötenizde duranların bundan haberi bile yok.

Kulaklık kullanmadığınız sürece böyle bir şey mümkün olamazmış gibi görünüyor değil mi? Oysa bu artık mümkün. Amerikalı mucit Woody Norris’in HyperSonic Sound teknolojisi, sesin havada 140 metre uzağa kadar gönderilebilmesine ve sadece hedeflenen dinleyicilerin bu sesleri algılayabilmesine olanak sağlıyor. Dinleyiciler, duydukları sesi "sanki kafamızın içinden geliyor gibi" sözleriyle tanımlıyorlar.

Yüksek kalite ve kolay kullanım

Peki bu nasıl mümkün olabiliyor? Yaklaşık 20 santim ebadında köşeli bir levha görünümünde olan cihaz üzerinde yer alan piezolektrik uyum sağlayıcılar, ses dalgalarını insan kulağının duyma sınırı olan 20 KHz’den daha yüksek bir frekansla hedefe doğru yönlendiriyor. Düşük frekanslı duyulabilir seslerin aksine bu tarz yüksek frekanslı sesler havada yol alırken dağılmadığı için, sesin istenen pozisyona hassas biçimde yönlendirilmesi mümkün olabiliyor. Bu dalgalarla birlikte hedefe yönlendirilen ultrasonik dalgalar, sesi hedefe ulaştığında tekrar duyulabilir hale getiriyor. Böylece dinleyici sanki sesin kaynağı kafasının içindeymiş gibi hissediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!