Hollywood’da gücümüz yok

Güncelleme Tarihi:

Hollywood’da gücümüz yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2005 01:25

Türkiye karşıtı dizi ve filmlerin önlenmesini isteyen Abdullah Gül’e ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın yanıtı: “Hollywood’da gücümüz yetmiyor.”

Haberin Devamı


Hürriyet, Türk ve ABD Dışişleri Bakanlarının görüşme tutanaklarına ulaştı. 1.5 saat süren görüşmede Abdullah Gül, ‘Türk halkını kazanmanız için PKK, Kıbrıs, Kerkük ve Türkleri kötü gösteren diziler, filmler konusunda ciddi adımlar atmalısınız’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün yaptıkları görüşmede, ilişkilerin daha iyiye götürülmesi ve karşılıklı önyargıların ortadan kaldırılması için iki ülke kamuoylarında daha etkin politika yapılmasını kararlaştırdı. Hürriyet’in ulaştığı tutanaklara göre, Gül yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, şu diyaloglar yaşandı::

STRATEJİK BAKIŞIMIZ AYNI

GÜL ABD ile ilişkiler dış politikamızın temel unsurlarından birisidir. Bugünkü ortam ilişkilerimizi doğru yansıtmıyor. Ancak, sizin de Türk halkını kazanmanız için PKK, Kıbrıs, Kerkük ve ABD’deki Türkleri kötü gösteren diziler, filmler konusunda, ciddi adımlar atmanız gerekiyor. Teröre 30-40 bin şehit vermiş Türk halkı, artık ABD’nin harekete geçmesini bekliyor.

RICE Dostlar arasında anlaşmazlık olur. Bu dostluğun bozulduğu anlamına gelmez. Önemli olan stratejik bakış açımızdır. PKK bizim için El Kaide veya Ortadoğu’da kalıcı barışı istemeyen radikal Filistinli örgütler gibi bir terör örgütüdür. Film ve dizilerle ilgili şikayetinizi çok iyi anlıyoruz. Bu konuda Bush yönetimi de mağdur. Ancak bu filmlerin çoğu Hollywood yapımı. Hollywood’un üzerinde etkimiz olamıyor. Olsaydı Michael Moore’un Fahrenheit 9/11 filmini engellerdik.

IRAK VE KERKÜK

GÜL
Irak’taki başarınız bizim de başarımızdır. Şöförlerimizin canı pahasına, size lojistik desteğimiz sürüyor. Bu çerçevede Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması önemli. Kerkük’ün özel statüsü var. Bunun devamı önemli. Ancak burada demografik yapıyı bozacak dikkat çekici adımlar atıldı.

RICE Toprak bütünlüğüne sahip, bütün azınlıkların iyi muamele ve saygı gördükleri bir Irak istiyoruz. Irak’ta Arap, Şii, Kürtmen, Türkmen ve diğer azsınlıklar arasında dengelerin korunacağına inanıyoruz. Kerkük, tüm Irak’ın kentidir. Kerkük’le ilgili kararı Irak’lılar verecektir.

Bush’u kızdırmıştı

AMERİKALI
yönetmen Michael Moore, ‘Fahrenheit 9/11’ adlı belgesel filminde, ABD Başkanı Bush’un kıl payı farkla kazandığı 2000 yılındaki seçimlerde yaşanan usulsüzlükler ve Beyaz Saray ile Bin Ladin ailesi arasındaki ticari ilişkileri gözler önüne sermişti. Filmde, Bush ve çevresindeki ekibin, Irak Savaşı’nı, bağlantıları bulunan şirketlerin çıkarı için başlattığı savunulmuştu.

Hoşçakal Türkiye

ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturduktan sonra çıktığı ilk gezinin Avrupa ayağında İngiltere ve Almanya’dan sonra Türkiye’yi ziyaret eden Condoleezza Rice, Ankara’daki temaslarını dün tamamladı. Rice, Abdullah Gül ile birlikte Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısının ardından İsrail’e uçtu. Rice, uçağa binerken kendisini izleyen objektiflere el salladı.

Kendi haberlerini TDN’den takip etti

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildikten sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kendisiyle ilgili haberleri Türkiye’de İngilizce yayınlanan Turkish Daily News’tan (TDN) izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!