Hollanda erken genel seçime hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda erken genel seçime hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2012 13:26

Hollanda'da 12 Eylül'de yapılacak erken genel seçime sayılı günler kala, anketler Sosyalist Parti'nin (SP) önde gittiğini gösteriyor.

Maurice De Hond adlı araştırma kurumu tarafından yapılan haftalık ankete göre, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde 15 milletvekiline sahip Sosyalistler şu anda seçim olması halinde 36 sandalye kazanabilecek bir kamuoyu desteğine ulaşmış görünüyor.
Ankete göre küçük de olsa oy oranı artan iktidardaki sağ azınlık koalisyonu ortaklarından Liberal Parti (VVD) ise 32 milletvekili çıkarabilecek durumda.
İktidarın diğer ortağı Hristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA) milletvekili sayısının 21'den 14'e gerileyeceği tahmin edilirken, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin (PvdA) oylarında ise yaklaşık yüzde 50 oranında erime bekleniyor.
Merkez partilerin seçmen nezdindeki desteklerinin azaldığını gözler önüne seren araştırma sonuçlarına göre, seçim yarışının Sosyalistler ile Liberaller arasında geçmesi öngörülüyor.
Arnhem kentinde düzenlenen partisinin seçim kampanyasında konuşan SP lideri Emile Roemer, 12 Eylül seçimlerinin ülke için tarihi önemde olduğunu belirterek, insanlardan daha adil ve sosyal bir Hollanda için kendilerine şans vermelerini istedi. Diğer partilerin bu şansı şimdiye kadar bir şekilde kullandığını ve sıranın kendilerinde olduğunu kaydeden Roemer, iktidara hazır olduğu mesajını verdi.
Hollanda kamuoyu ve medyası ise oy oranını her geçen gün daha da artıran Sosyalistlerin seçimde birinci çıkmaları halinde koalisyon kurup kuramayacağını tartışıyor.
Politik söylemler bakımından mevcut partilerle arasında derin görüş ayrılığı bulunan Sosyalist Parti'nin, özellikle merkez partilerle ortak bir hükümet kurmasının zor olduğu belirtiliyor. Şu ana kadar yerel ve ülkesel bazda önemli bir yönetim tecrübesine sahip olamayan SP'nin lideri Emile Roemer ise, sorumluluk almaktan kaçınmayacakları mesajı veriyor.
Geçtiğimiz nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra 12 Eylül'de erken seçim kararı alınan Hollanda'da, farklı partilerden toplam 15 Türk kökenli aday da milletvekili olmak için yarışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!