‘Hızlandırılmış yargı’ tamam

Güncelleme Tarihi:

‘Hızlandırılmış yargı’ tamam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 00:00

Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden yapılandıran kanun tasarısı Meclis’ten bir günde geçti. Yasayla yüksek yargıya acil 198 yeni hâkim atanacak. Yargıtay’da 32 olan daire sayısı 38’e, Danıştay’da 13’ten 15’e çıkacak.

HÜKÜMET’in Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını yeniden düzenlenyen ve büyük eleştirilere hedef olan tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasayla Yargıtay ve Danıştay’a acil olarak 198 yeni yüksek hâkim atanacak, Yargıtay’da 32 olan daire sayısı 38’e, Danıştay’da 13 olan daire sayısı ise 15’e çıkacak. Yargıtay’a 137, Danıştay’a 61 yeni üye atanacak. Yeni üyeleri güçlendiren ve başkanların seçim yöntemlerini değiştiren hükümler de tasarıda yer aldı.
Yeni üyelere güç
TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasaya ara verilerek görüşülüp bir günde kabul edilen yargıyı hızlandırma yasasına göre, Yargıtay’ın 250 olan üye sayısı 387’ye, Danıştay’ın 95 olan üye sayısı 156’ya çıkacak. Yargıtay’ın hukuk daireleri 21’den 23’e, ceza daireleri 11’den 15’e yükselecek. Danıştay’a 31, Yargıtay’a 392 yeni personel alınacak. Dairelerin görev alanları değiştirilebilecek. Başkanlar Kurulu bazı dairelerde daha fazla üye görevlendirebilecek. Daireler yeni üyelerle iki heyet halinde çalışabilecek. Zamanaşımı sorunu nedeniyle Yargıtay’da 6 yeni daireden 4’ü cezaya ayrıldı.
Tasarıya göre, Yargıtay Başkanı ve daire başkanlarının seçiminde yeni üyelerin etkisi artırılıyor. Yargıtay Başkanı ve daire başkanlarının seçiminde 258 üye yerine 194 üyenin hazır bulunması yeterli olacak.
Yeni üyelerin Yargıtay Başkanlık Kurulu’na seçimini sağlamak amacıyla “En az 4 yıl Yargıtay üyeliği yapma” şartı kaldırılıyor. Danıştay başkan, başsavcı, başkanvekili ve daire başkanlarının seçiminde en az 117 üyenin hazır bulunması şartı da aranmayacak. Bu seçimler 79 üyeyle yapılabilecek.
Adli Tıp’a yüzde 700’lük artış
Adli Tıp Kurumu’nun başkan yardımcısı sayısı 2’den 5’e çıkarılıyor. Başkan yardımcılarından 3’ü adli tıp uzmanı olmayabilecek. Adli Tıp personeli döner sermayeden daha fazla pay alacak. Adli Tıp Başkanı, bir ayda alacağı aylık ve tazminatların yüzde 700’üne kadar döner sermaye payı alabilecek. Başkan yardımcıları yüzde 650, ihtisas kurulu başkanları yüzde 625, doktorlar yüzde 500, mühendis, psikolog, eczacı gibi uzmanlar yüzde 225, otopsi görevlileri yüzde 200’e kadar fazla ödeme alabilecek. Asliye ticaret mahkemeleri de tek hâkime indirilecek. Kıdemli hâkimler bölge adliye mahkemelerine alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!