Hizbullah PKK kadar tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah PKK kadar tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbullah operasyonunun tamamen Türk Emniyet ve istihbarat birimlerinin başarısı olduğunu söyleyen Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘Hizbullah PKK kadar tehlikeli’’ dedi. Ecevit, operasyonun devam ettiğini ve çok önemli sırların ortaya çıkacağını belirtti.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Hizbullah operasyonunda Mossad ile işbirliği yapıldığı iddialarını yalanladı. Hizbullah'ın PKK kadar tehlikeli olduğunu belirten Ecevit, önümüzdeki günlerde çok önemli bazı sırların ortaya çıkabileceğini bildirdi. Ecevit, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın idamı konusunda Türkiye'nin elinin kolunun bağlı olduğu iddialarını yalanladı. Ecevit, 12 Ocak'taki liderler zirvesinde bunu ortaya koyduklarını söyledi. Ecevit, dün DSP Grubu'nda şu mesajları verdi:

SIRLAR AÇIĞA ÇIKACAK

İstanbul polisi, Hizbullah konusunda başarılı bir sınav vermiştir. Bu başarıda Güneydoğu illerindeki Emniyet birimlerinin de katkısı vardır. Örgütün lideri direniş sırasında hayatını kaybetti, bu yolla bertaraf edildi. Hizbullah örgütü PKK kadar tehlikelidir. Bir yandan din sömürüsü yapar, bir yandan bölücülük yapar. Adam kaçırma ile parasal vurgunlar peşinde koşar. Gizlilik içinde ve hücre sistemi ile çalıştığı için izlenmesi bir hayli zordur. Buna rağmen bu zorluğu Emniyetimiz yenmeyi başarmıştır. Operasyonlar devam ediyor. Ayrıntılı bilgi veremem. Öyle anlaşılıyor ki, önümüzdeki günlerde bir hayli önemli sır ortaya dökülmüş olacaktır.

KENDİ BAŞARIMIZ

Bu operasyon tamamen kendi Emniyet ve istihbarat birimlerimizin başarısıdır. Bizim bütün bölge ülkeleriyle ve başka bazı ülkelerle istihbarat alışverişimiz vardır, bu normaldir. Hizbullah konusunda da elbette ilgili devletlerle istihbarat ilişkilerimiz oluyordur. Ancak bu son operasyon tamamen kendi Emniyet ve istihbarat teşkilatlarımızın çalışmalarının ürünüdür. Nasıl PKK'nın kaynağını Türkiye'de ve dünyada kurutmaya başladıysak, Hizbullah'ın da kaynağını, bütün güçlüklere rağmen kısa sürede kurutacağımıza inanıyorum.

SÜRECİ KESERİZ

AİHM'den gelen infazın ertelenmesi istemini geri çeviremezdik. O zaman Türkiye'nin başı bütün dünyada derde girerdi. Ama kayıtsız şartsız olarak da bu isteme uymuş değiliz. Erteleme süreci Türkiye'nin çıkarları aleyhine kullanılmak istenirse, dosyayı Meclis'e aktaracağımızı belirttik.

İSTİSMAR EDİLMESİN

Elimizin, kolumuzun bağlı olduğunu söylediğim yönünde haberler çıktı. Böyle bir şey söylemedim. Tam tersine, 12 Ocak'taki liderler zirvesinde alınan kararlar, elimizin kolumuzun bağlı olmadığını gösterdi. Bu nedenle herkesin bu bakımdan ayağını denk alması gerektiğini belirtiyorum. Eğer bu süre istismar edilecek olursa, biz de hükümet ve devlet olarak elbette gereğini yapacağız.

Ecevit uzmanlardan son bilgileri aldı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dün Başbakanlık'ta güvenlik konularında uzmanlarla ayrı ayrı görüşüp Hizbullah operasyonları konusunda bilgi aldı. Ecevit, önce Genelkurmay Harekat Başkanı ve Başbakanlık Askeri Danışmanı Korgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüştü. Büyükanıt ile görüşmesi sürerken, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun da Başbakanlık'a geldi. Büyükanıt'ın Başbakanlık'tan ayrıldığı sırada ise Başbakanlık'ın yeni ziyaretçisi İçişleri Bakanı Sadettin Tantan oldu. Görüşmelerde Hizbullah ve İBDA-C'ye yönelik operasyonlar ile dün Belçika'da yakalanan TİKKO mensubu teröristlerin ele alındığı öğrenildi. Tantan'ın yapılan ve yapılacak operasyonlarla ilgili bilgi sunduğu kaydedildi. Tantan, Başbakanlık çıkışında Hizbullah operasyonlarıyla ilgili bir soru üzerine, ‘‘Operasyonlar sürüyor. Arkadaşlar yurdun her yerinde çalışıyorlar’’ demekle yetindi. Şehriban OĞHAN/ANKARA

OHAL Valisi: Hizbullah İran casusu

OLAĞANÜSTÜ Hal Bölge (OHAL) Valisi Gökhan Aydıner, terör örgütü Hizbullah'ın, 1990 yılından bu yana bölgede yürüttüğü tüm faaliyetlerini inceleme altına aldıklarını söyledi. Aydıner, Hizbullah örgütüne mensup teröristlerin aynı zamanda eğitildikleri İran adına Türkiye'de casusluk yaptıklarını bildirdi. Vali Aydıner, terör örgütünün yaptığı eylemleri üstlenmemesi ve eylem tarzı ile İran'ı örnek aldığını kaydetti. Örgütün üst düzey yetkililerinin, İran'da askeri ve silahlı eğitim gördüklerinin kanıtlandığını ve bunların İran modeli bir rejimi Türkiye'de yürütmeye çalıştıklarını bildiren Aydıner, ‘‘Hizbullah örgütü mensuplarının bir kısmının, bu ülkeye casusluk yaptıkları açığa çıkmıştır.’’ dedi.

İBDA-C bombacısına

47.5 yıl hapis istendi

KADIKÖY, Kozyatağı'ndaki Carrefoursa ile Kanal D'nin Mecidiyeköy'deki binasının da aralarında bulunduğu 5 ayrı bombalama olayının faili olduğu gerekçesiyle tutuklanan yasadışı İBDA-C örgütü üyesi Ali Acar hakkında 47.5 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı. DGM Savcısı Ahmet Gürses tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Ali Acar'ın, 'Yasadışı örgüte üye olmak' ve 'Kamunun toplu bulunduğu yerlerde bombalama eylemi gerçekleştirmek' suçlarından dolayı 47.5 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!