Hizbullah can çekişiyor

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah can çekişiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2001 02:02

Türkiye'deki radikal dinci hareketlerle ilgili hazırlanan raporda, Hizbullah'ın çok yıprandığı ve can çekiştiği belirtildi.

Raporda, İBDA-C ve Kaplancılar'ın bitmek üzere olduğu, silahlı mücadele için Türkiye'de ortam bulamadıkları tespiti de yapıldı.

ABD'de 11 Eylül günü gerçekleştirilen saldırılar sonrası Türkiye'deki radikal dinci akımların durumuyla ilgili yapılan ilk değerlendirmede, terörist dinci örgütlerin ciddi boyutta kan kaybına uğradıkları belirtildi. İBDA-C ve Kaplancı hareketin bitmek üzere olduğu, Hizbullah'ın da büyük ölçüde yıprandığı bildirildi.

Güvenlik birimlerinin raporunda, irticacı örgütlerin silahlı mücadele için Türkiye'de varolan ortamı yeterli bulamadıklarına dikkat çekilerek, örgütlerin yeniden güçlenebilmek için ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan büyük sıkıntılara girmesi beklentisi içinde oldukları vurgulandı.

11 Eylül sonrası Türkiye'deki radikal dinci gruplarla ilgili yapılan detaylı değerlendirmede örgütlere ilişkin tespitler şöyle oldu:

TÜKENENLER

İBDA-C
Son bir yıl içinde en çok yıpranan örgütler arasında İBDA-C ilk sıralarda. Örgüt içinde büyük şaşıkınlık ve hayalkırıklığı var. Cezaevindeki örgüt yöneticileri, kopmalar olduğu, militanların motivasyonlarını yitirdikleri ve maddi hayatın ön plana çıkması nedeniyle manevi hayatın unutulduğuna dair uyarılar yapıyorlar.

KAPLANCILAR 2 YILDA BİTER 11 Eylül olayı en büyük darbeyi Kaplancılar grubuna vurdu. Metin Kaplan'ın Almanya'da 4.5 yıl hapis cezasına çarptırılması ve üst düzey bir yöneticinin örgüt aleyhine ifade vermesi, örgütten kopmaları hızlandırdı. Kaplancılar'ın yeniden toparlanma tedbirleri alamamaları durumunda, 2 yıl içinde ortadan kalkabileceği tahmin ediliyor.

CAN ÇEKİŞENLER

HİZBULLAH


Operasyonlardan sonra büyük ölçüde yıprandı. Ancak buna rağmen dışarısı ile cezaevi arasında bağı korumayı başardı. Cezaevlerinde yapılan çalışmalarda, örgütle bağlantılı konulara değinilmemesi, örgütsel faaliyetleri kamufle edici tarzda ve kişisel hareket edildiğini ön plana çıkaracak bilgilerin kullanılması kararlaştırıldı. Örgüt özellikle Diyarbakır'da etkinliğini korumaya devam ediyor. Camiler de yeniden örgütlenme çabası içinde. Deşifre olmamış elemanlarını Avrupa üzerinden İran'a göndererek yeniden güçlenmeyi planlıyor.

MÜSLÜMAN GENÇLİK

Çalışmalarına özellikle üniversitelerde ağırlık veriyor. Türkiye koşullarında erken ayaklanmanın uygun olmadığı görüşünde. Grubun yakın zamanda silahlı eyleme başlaması mümkün görülmüyor.

SELAM GRUBU

Çoğunlukla Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz'de örgütlü. Yurtdışındaki çalışmalarını azaltarak daha çok Türkiye'ye ağırlık vermeyi kararlaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!