Hizb-ut Tahrir üyelerine 10 yıl hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Hizb-ut Tahrir üyelerine 10 yıl hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 16:54

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü Hizb-ut Tahrir örgütüne yönelik 14 ilde başlatılan operasyonlardaki yakalanan ve 3'ü tutuklanan 5 sanık hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz, terör örgütü Hizb-ut Tahrir örgütüne yönelik geçen ay, 14 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, Diyarbakır, Siirt ve Ağrı’da gözaltına alınan, tutuklu sanıklar Muhammed Azgan, Ayhan Yılmaz, Ömer Aşkara ve tutuksuz sanıklar Hakim Güneş, Abdullah Bilgili hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı. 18 sayfalık iddianamede, örgüt stratejisinden amacına, tarihçesinden yapılanmasına kadar detaylı bilgiler yer aldı. İddianamede, Hizb-ut Tahrir örgütünün, 1950’li yılların başında Mısır'da faaliyet gösteren İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütünden ayrılan, Takiyüddin En Nebhani isimli şahıs tarafından Ürdün'de kurulduğu, nihai hedefinin tüm Müslümanları bir halife etrafında toplayarak, Hilafet devleti kurmayı hedeflediği ve devlet ‘Raşidi Hilafet Devleti’ de denildiği kaydedildi.

ÖRGÜTLENME YAPISI

İddianamede, örgüt kültürlenme, halk ile bütünleşme ve halkı örgütledikten sonra şeriat esaslara göre İslam Devleti kurma aşamalı strateji oluşturduğu anlatıldı. İddianamede, örgüt tarafından kurulması hedeflenen sözde hilafet devleti ile örgütünün yapılanması ise şu şekilde olacağını belirtildi:
Halife, Tevhiz Muavini (Halife Yardımcısı-Siyasi) Tenfiz Muavini (Halife Yardımcısı-Ekonomi), Cihat Emiri (Ordu Komutanı), Valiler, kadılar (Hakim ve Savcılar) Devlet İşleri İle İlgili Teşkilat, Ümmet Meclisi (Cura Meclisi), Ordu. Anayasasının ise, örgütün temel kitabı olan MUKAD-DİME (Anayasa Mukaddimesi-Gerekçesi) isimli kitap olmasının öngörüldüğü. Parti Genel Emiri (Ata Ebul Raşte), Merkez Liderlik Komitesi (Kaç Kişiden Oluştuğu Gizli Tutuluyor), Mutemet (Eyalet-Vilayet-Ülke Sorumlusu), Eyalet-Vilayet (Encümeni) Komitesi (5-10 Kişiden Teşekkül), Mahalliyeler (4 Kişiden Teşekkül) ve Halkalar (5 Kişiden Teşekkül), Eyalet Vilayet (Ülke) yapılanması ise; Eyalet-Vilayet (Ülke) Sorumlusu (Mutemet), -Eyalet-Vilayet Komite Üyeleri (Eyalet Encümeni) -Bölge Sorumluları (Nakibler), Mahalliye Sorumluları ve Halka (Müşrif).

ÖRGÜTÜN FAALİYET GÖSTERDİĞİ ÜLKELER

İslami kimliğin oluşumu için kültürel faaliyetlere ağırlık verildiği yönünde gözlemlerinde yer aldığı iddianamede, örgütün faaliyetleri kapsamında internetten de yararlandığı ifade edildi. Örgütün Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan, Sudan, Kuveyt, Kudüs, Malezya, Özbekistan gibi ülkelerde faaliyet gösterdiği, İngiltere başta olmak üzere Avusturya ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de teşkilatlanma imkanı bulduğu belirtilen iddianamede, faaliyet gösterilen her ülkenin de, örgüt tarafından ‘Vilayet’ olarak isimlendirildiği, sözde vilayetlerde oluşturulan 3-10 kişilik komitelerle örgütün faaliyetlerini yürüttüğü ifade edildi.

İddianamede, örgütün dünyadaki mevcut ideolojileri, İslam, Kapitalist Demokrasi ve Komünizm olmak üzere 3 bölüme ayırdığı İslam dışında kalanları ‘İslam ile çelişen küfür ideolojisi’ olarak nitelendirdiği kaydedildi. İddianamede, dünyadaki Müslümanlar'ın eziyet altında olduğu, günümüzde faaliyet gösteren siyasi partilerin hiçbirine oy verilmemesi gerektiği, hepsinin küfür olarak kabul edildiği, bu partilere oy verenlerin büyük günah işleyeceği görüşünün hakim olduğu belirtilerek, Hizb-üt Tahrir örgütünün faaliyetlerinin, Mısır, Ürdün ve Lübnan’da rejim karşıtı çalışmaları nedeniyle yasaklandığını bilgisine yer verildi.

Örgüt içinde bulunan yeminli militanların, halk içinde propaganda faaliyetleri yürüttüğü kaydedilen iddianamede, örgüt yayınları üzerinden propaganda ve eğitim çalışmaları yaptığı, yayınlarında para karşılığı satılarak, örgüte gelir elde etmeyi amaçladıkları kaydedildi. Sempatizan olarak adlandırdıkları gruplar içinde bulunanların ise, örgüt kitaplarını okuyan ve henüz örgütün ismini dahi bilmeyen kişilerden oluştuğu bilgisine yer verilen iddianamede, “İslam'ın emin bekçisi olacağıma, Hizb-ut tahririn benimsemiş olduğu fikirleri ve görüşleri benimseyerek gayesi olan İslami hayatı tekrar başlatmak için gayret sarf edeceğime Allah’ı şahit tutarak yemin ederim” diye yemin ettirildiği belirtildi.

İddianamenin, örgütün faaliyetleri bölümünde, militanların yakalaması durumunda, halkı bilinçlendirme amaçlı hazırlanmış ve içeriğinde, ‘Hizb-ut Tahrir'in yasak bir örgüt olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Allah katında yasa dışı devlet' olduğu beyanlara yer verilen bildirilere rastlandığı belirtildi.

SİİRT YAPILANMASI

Terör örgütü Hizb-ut Tahrir'in ‘Devletin ve Cumhuriyet'in varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğu’ değerlendirilmesinde bulunulan iddianamede, örgütün Siirt yapılanmasında Ayhan Yılmaz’ın Siirt sorumlusu, Ömer Aşkara, Muhammet Azgan’ın ders sorulusu, Hakim Güneş, Abdullah Bilgili’nin ise ders üyesi olduğu faaliyet yürüttüğü belirtildi.
İddianamede, tutuklu sanıklar Muhammed Azğan, Ayhan Yılmaz, Ömer Aşkara ve tutuksuz sanıklar Hakim Güneş, Abdullah Bilgili hakkında ‘yasa dışı Hizb-ut Tahrir örgütüne üye olmak' suçlamasıyla, TCK'nın 314/2, 53, 58/9, 63, 3713 sayılı TMK’ nun 5/1 maddeleri uyarınca ayrı ayrı 10’ar yıla kadar cezalandırılmaları istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!