HIV virüsü sınıf ortamında bulaÅŸmaz

Güncelleme Tarihi:

HIV virüsü sınıf ortamında bulaşmaz
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2003 12:44

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, AIDS virüsünün, aynı sınıf ortamında bulunma, aynı havayı teneffüs etme, sinek ısırması, aynı tabak-çataldan yemek yeme, aynı bardaktan su içme, aynı diş fırçasını kullanmakla bulaşmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

TTB Merkez Konseyi'nden yapılan açıklamada, tıptaki gelişmelerin, bugün AIDS'i ölümcül bir hastalık olmaktan çıkardığı, erken tanı ve düzenli tedaviyle virüs sayısının kontrol altıda tutulabildiği kaydedildi.HIV taşıyıcısı Y.O'nun içinde bulunduğu dramatik durumun, ailelerin vetoplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesinden, eğitilememesinden kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, ''Sınıf ortamında AIDS bulaşmaz. Y.O'nun insan hakları, hasta hakları unutulmamalı, mutlaka eğitimine devam etmesinin doğal yolu sağlanmalıdır'' denildi.

 

AIDS virüsünün, korunmasız yapılan her türlü cinsel temas, kan ve kan ürünleri, anneden bebeğe hamilelikte ve emzirmeyle bulaşabileceğine işaret edilerek, bu yolların dışında, aynı ortamda bulunma, aynı havayı teneffüs etme, sinek ısırması, aynı tabak-çataldan yemek yeme, aynı bardaktan su içme, aynı diş fırçasını kullanmakla bu hastalığın bulaşmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

 

HIV pozitif olan bir kişinin tüm salgılarında bu virüsün bulunduğu, ancak miktarının çok az olduğu ve geçmesi için yeterli

olmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:

 

''Hastalığın taşınması için cinsel salgılar ve kanın bulunması gereklidir. Y.O'nun durumunda, diÄŸer velilerin, çocukların herhangi bir yolla bir yerlerini yaralama olasılığından endiÅŸelendikleri görülmektedir.Â

 

Çocuk bir yerini yaralasa, kan aksa bile bu virüsün sağlam deridengeçmesi mümkün değildir. Kan ve kan ürünleri denilirken, bahsedilen, bir torba kanın direkt vücut içerisine girmesi ya da enjektör ortak paylaşılırken doğrudan damara verilmesidir.''

 

AIDS hastalığında erken tanı konup tedaviye başlandığında kandaki virüs seviyesinin çok düşük miktarda tutulabildiği, bu nedenle tedavi altında olanlar için yaşam kalitesinin yüksek, yaşam süresinin ise uzun olduğu ifade edildi. AIDS için bugün geçerli tanımlamanın, ''ölümcül'' değil, ''zor ve kronik bir hastalık'' olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

 

Y.O'nun hasta, insan ve eğitim haklarının çiğnendiği belirtilerek,Y.O'nun rehber öğretmen ve hemşireyle okula devam etmesinin tıbben uygun ve mantıklı olmadığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!