Hırsızı vuran öğretim üyesine beraat kararı

Güncelleme Tarihi:

Hırsızı vuran öğretim üyesine beraat kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2003 01:57

Üsküdar'da oğlunun evine girmeye çalışan Erhan Dinçer'i av tüfeğiyle vurarak öldüren Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Kandil, beraat etti.

Mahkeme heyeti, ‘‘afla birlikte asayişin bozulduğunu, İstanbul'da yaşayanların sık sık hırsızlık ve gaspa maruz kaldığını, sanığın bu ruh haliyle olayı gerçekleştirdiğini’’ gerekçe göstererek beraat kararı verdi. Mustafa Kandil, olaydan sonra tutuklanmış, 3 ay 13 gün cezaevinde yatmıştı.

Üsküdar 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmaya, Mustafa Kandil ile avukatları Selim Ant ve Hilmi Türkmen katıldı. Savunmalarında bir değişiklik bulunmadığını belirten avukatlar, bir önceki celsede, savcının 10 yıl kadar hapis talebine karşılık, müvekkillerinin savunmada aşırıya gitmediğini, o andaki ruh halinin göz önüne alınarak kararın verilmesini istemişlerdi. Dün son sözü sorulan Mustafa Kandil ise ‘‘İster ceza verilsin, isterse beraat edeyim, ben olayın üzüntüsünü ve cezasını zaten çekiyorum. Mahkemenin vereceği her türlü karara saygılıyım’’ dedi.

Mahkeme Başkanı İsmail Rüştü Cirit, sanık Mustafa Kandil'in cezalandırılmasına gerek bulunmadığını söyleyerek beraat kararını açıkladı. Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:

GENEL AFFIN ETKİSİ

‘‘Sanık hakkında 10 yıla kadar hapis cezası talebi ile kamu davası açılmış olsa da, son yıllarda özellikle affın da etkisi ile büyük bir megapol olan İstanbul'da asayiş bozuldu. İnsanlar, sık sık gaspa ve hırsızlık olaylarına maruz kaldı. Sanık da bu şekilde talihsiz bir olay yaşadı. Olay gecesi bir gürültü duyan sanık, tüfeğini alarak çatıya çıkmış, oğlunun evinin balkonunda bir karaltı görünce ateş etmiştir. Sanığın, ciddi bir tehlike karşısında kalarak, o ruh haliyle balkona ateş ettiği, yasal sınırları aşmadığı, müdafaada aşırıya kaçmadığı bu nedenle cezaya yer olmadığına karar verilmiştir’’

Mahkeme, olayda kullanılan av tüfeğini de Kandil'e iade etti. Mustafa Kandil'in yakınları kararı yerinde bularak sevindi. Mustafa Kandil adliye çıkışında, ‘‘Verilen karara sevinemiyorum. Olayın hiç yaşanmamasını isterdim. Genç bir insanını ölümüne sebep olup beraat etmek beni mutlu etmedi’’ dedi.

Kararın bekledikleri gibi çıktığını söyleyen Avukat Selim Ant ‘‘Bu karar benzer davalarda örnek olacak. Mahkeme, Yargıtay içtihatına göre dava dosyasını değerlendirip karar verdi’’ diye konuştu.

Acı çekiyorum

Cezaevinden çıktıktan sonra ikilemlerle boğuştuğunu anlatan Mustafa Kandil, şunları söyledi: ‘‘Çok acı çekiyorum. Evde, o çocuğun vurulduğu yere bakamıyorum. Bir taraftan öğretmenliği bırakmayı düşünüyorum. Bir taraftan 22 yaşındaki bir genci öldürmüşünüz, bir taraftan da 22 yaşındaki gençleri eğitiyorsunuz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!