Hiroşima'nın acıları Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Hiroşimanın acıları Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 01:56

Başkentte “2010 Türkiye'de Japonya Yılı” kapsamında “Hiroşima-Nagasaki Atom Bombası” sergisi açıldı.

Haberin Devamı

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Cer Modern'deki serginin açılışında yaptığı konuşmada, sergiyi Türkiye'de açmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Bunun Orta Doğu bölgesinde izlenime sunulan ilk Atom Bombası sergisi olduğunu anlatan Tanaka, “Bu serginin iki ana amacı var, bunlardan birisi Japonya'nın bir barış ülkesi olmasıdır, ikincisi de Orta Doğu'ya, Türk halkına ve dünyaya atom bombası gerçeğinin trajedisini aktarabilmektir' diye konuştu.

Sergiye Nagasaki'den konukların da geldiğini ifade eden Tanaka, “Konuklarımızı, atom bombası mağdurları, barış elçisi öğrenciler ve çeşitli dinlere mensup din adamları oluşturuyor. Amaçları, barış mesajını dünyaya iletmektir. Katılımcıların, bu fırsattan istifade ederek atom bombası mağdurlarıyla sohbet edip, yarattığı trajediyi onlardan dinlemelerini arzu ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Nagasaki Ulusal Atom Bombası Kurbanlarını Anma ve Barış Merkezi Başkanı Takahashi Morita ise merkezin atom bombasının zararlarını gelecek kuşaklara aktarma, mağdurlarını anma ve barış isteğini dünyaya duyurmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Hiroşimanın acıları Ankarada

Merkez olarak nükleer silahlardan arınmış, barış içinde bir dünya için 2005 yılından bu yana Atom Bombası sergilerini düzenlediklerini bildiren Morita, şunları kaydetti:

“2010 yılı etkinlikleri kapsamında Ankara'da düzenlenen Atom Bombası Sergisi, gerçekten büyük önem ifade ediyor. 65 yıl önce Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan iki atom bombası, çok kısa sürede on binlerce insanın hayatını kaybetmesine, bu şehirlerin tamamıyla harabe hale dönmesine neden olmuştur. Bu şehirler zaman içinde yeniden yapılandırılsa bile atom bombasından yayılan radyasyon nedeniyle birçok kişi sıkıntı yaşamaya devam etmektedir. Atom bombasının korkunçluğunu, bu sergi gösterecektir.”

Nagasaki Belediye Meclis üyesi Toyokazu Ihara da 1945 yılında 9 Ağustosta sabah 11.02'de Nagasaki'ye dünyanın ikinci atom bombası atıldığında 9 yaşında olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ihara, “Tek bir atom bombası şehrimizi harabeye dönüştürdü. Kısa zaman içinde toplam 150 bin ölü ve yaralı ortaya çıktı. 65 yıl önce şeytani atom bombasını bütün vücudumda hissettim. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen, felaketin büyüklüğünü bir an bile unutabilmem mümkün değil” dedi.

Ihara, Nagasaki Belediye Başkanının barış mesajını da katılımcılara iletti.

Atom bombası mağdurlarından Kiyomi Igoro ise Nagasaki'ye atom bombası atıldığında 19 yaşında olduğunu ve patlama merkezine 3.2 kilometre uzaklıktaki bir klinikte stajyer hemşire olarak çalıştığını anlattı.

Patlamanın hemen ardından bir ilkokulun kurtarma merkezi olarak belirlendiğini ve kendisinin de 4 arkadaşıyla birlikte kurtarma ekibinde görev yaptığını ifade eden Igoro, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Vücudu tamamen yanmış, neredeyse simsiyah kavrulmuş, kadın mı erkek mi belli olmayan mağdurlar ardı ardına kliniğe getiriliyorlardı. Ancak başta dezenfektan olmak üzere tedavide kullanılacak hiçbir ilaç yoktu. Bizi 'Su verirseniz ölürler' diye uyardıkları için 'Su verin' diyerek can çekişenlere su bile veremiyorduk. Yalvaran sesleri halen kulaklarımda.”

Sergide, Hiroşima ve Nagasaki'nin nükleer silahlarla tahrip edilişi, fotoğraflar ve enkazlarda bulunan eserlerle gözler önüne seriliyor.

İki şehre atılan atom bombalarına ilişkin 48 pano ile faciadan günümüze kalan 20 eşyanın izlenime sunulduğu sergide, katılımcıların barış mesajlarını yazdığı ve barış dileklerinin simgesi olarak yaptıkları origami kuşlarının konulacağı köşeler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Sergi, 9 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!