Hıristiyan partide Ayyıldız şoku

Güncelleme Tarihi:

Hıristiyan partide Ayyıldız şoku
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 00:24

Almanya'nın Ren nehri üzerindeki Neuss kentinde Yaşar Çalık, Başbakan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Partiden (CDU) belediye meclisi adayı oldu. Çalık, CDU logosunun içine Türk bayrağını yerleştirince kıyamet koptu.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 151 bin nüfuslu Neuss kenti bir anda Almanya'da günün konusu oldu. Duisburg kenti karşısında Ren nehri üzerindeki Neuss, Almanya'nın en eski kentlerinden.

Hıristiyan partide Ayyıldız şoku
Neuss aynı zamanda Nevşehir ve Bolu ile kardeş kent. Türkiye ile sıkı ilişkileri var. Neuss aynı zamanda Başbakan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kalesi. Almanya'da muhafazakarların rengi schwarz, yani siyah. Ama Neuss için Pechschwarz, yani simsiyah deniliyor. Savaştan sonra burda aralıksız hep CDU yönetimde.

TÜRK ALMAN

Neuss'ta 25 Mayıs'ta belediye seçimleri var. 12 yıl Alman ordusunda görev yapan Yaşar Çalık CDU'dan belediye meclisine ilk Türk kökenli aday. Adaylığını koyunca, “Yüzümüz yabancı görünüyor ama, düşüncede Almanız” diye bir konuşma yapıyor. 125 delege Yaşar Çalık'ın adaylığına evet oyu veriyor. Sadece birkaç hayır oyu çıkıyor. Yaşar Çalık'ın adaylığında “Türk Armin” olarak tanınan CDU'nun ağır topu Armin Laschet'in teşviki var. Buraya kadar herşey tamam.

HIRİSTİYANLIK VE HİLAL

Yaşar Çalık seçim kampanyasında dağıtmak için CDU logosunda C harfinin içine ay yıldızlı poşet bastırıyor. 150 adet poşetten bazılarını camilerde dağıtıyor. Bunun üzerine Neuss'ta kıyamet koptu. Kamuoyunda “buda mı olacaktı? Hıristiyan Demokrat Birlik'i bari Müslüman Demokrat Birlik yapsınlar” diye sert tepkilere yol açtı. Yerel gazetelerin tek konusu bu. İnternette vatan hainleri gibi suçlamalar dolaşıyor. Bir kadın seçmen, Başbakan Merkel'e “Bu bir skandal. CDU artık benim partim değil” diye istifa mektubu gönderdi.

CDU'DAN MÜDAHALE

CDU parti üst yöneticileri tepkiler üzerine olaya müdahale etmek zorunda kaldı. Neuss milletvekili Sağlık Bakanı Hermann Gröhe, “CDU logosunu yanlış siyasi anlamalara karşı korumalıyız” dedi. Kuzey Ren eyaleti CDU teşkilat Başkanı Armin Laschet henüz bir açıklama yapmadı, ama teşkilat sekreteri Bodo Löttgen, “CDU'da islamlaşma riski yok” diye açıklama yapmak zorunda kaldı.
CDU logosunda ayyıldızlı poşet tartışması bir anda Neuss sınırları dışına çıkarak, Almanya geneline yayıldı.

KÖKENİME HOŞGÖRÜ

Gelen baskılar üzerine poşetleri geri çeken ailesi Bartın'lı, kendi Duisburg doğumlu Yaşar Çalık'a İstanbul'da ulaştım. Olayı şöyle anlattı: “Ben asker kökenliyim. 12 yıl Alman ordusunda başçavuş olarak görev yaptım. Ben buralıyım. Göçmenler nezdinde CDU'nun yabancılara uzak olduğu imajı var. Hem kökenimi gizlememek hem de CDU'nun yabancılara karşı değil, hoşgörülü, dünyaya açık bir parti olduğunu göstermek için böyle bir düşünceye vardım. Poşeti Türkiye'de bastırdıkm. Ben aslında ayyıldızı C harfinin içine değil, CDU yazısının altına düşündüm. Ancak poşeti basanlar C'nin içinde daha iyi olur diye böyle basmışlar. Ben bunun ters yorumlanacağını düşünmedim. CDU Neuss ilçe teşkilat Başkanı Jörg Geerlings, korkunç tepki aldığını ve poşetleri geri çekmemi istedi. Şimdi poşetleri dağıtmıyoruz.”

DÜŞ KIRIKLIĞI

Yaşar Çalık kendi internet sayfasında Hıristiyan dini bayramı Paskalya fotoğraflarıyla seçim kampanyası yapıyor. Tepkiler karşısında önce çok sarsıldığını anlatan Yaşar Çalık, “Ama ben mücadeleciyim. Burada yanlış olan ay yıldızın logonun içine yapılması. Çünkü logo orijinal. Benim adaylığım ve CDU üyeliğim devam ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!