Hintli IndiGo'dan rekor Airbus sipariÅŸi

Güncelleme Tarihi:

Hintli IndiGodan rekor Airbus sipariÅŸi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 13:55

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, ucuz seyahat hizmeti veren Hintli havayolu şirketi IndiGo ile 180 uçağı kapsayan ve toplamda 15.6 milyar doları bulan rekor büyüklükte filo satış sözleşmesi imzaladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor 

 

Belirtilen sipariş adedinin 150 tanesini, Airbus'un en bilinen modellerinden tek koridorlu A320'nin yenilenmiş tipi A320 NEO'lar oluşturuyor. Satın alınacak diğer 30 adet uçağın ise eski tip A320 modeli olacağı ve teslimatların 2016 yılından itibaren başlayacağı belirtiliyor.

 

IndiGo'un yaptığı bu alım, yükselen orta sınıfla birlikte Hindistan'da havayolu taşımacılığının yükselmesinin en önemli işaretlerinden biri olarak görülüyor.

 

Hem Airbus hem de Boing'in Hindistan pazardan pay kapma savaşı uzun zamandır yoğun şekilde devam ediyordu.

 

Haberin Devamı

AIRBUS’I RAHATLATTI

IngiGo'nun yaptığı bu yüklü sipariş, Airbus tarafında önemli bir sorunun daha cevabını verdi. Havacılık sektöründe uzun zamandır, Airbus'un yakıt tasarrufu sağlayan yeni tipteki uçakları için müşteri bulmada zorlandığı spekülasyonları yapılıyordu. Ancak, gelen bu sipariş bir anlamda bu söylentileri de bitirmiş oldu.

 

BOEING’İN BASKISI ARTTI

Airbus'un rekor olarak nitelediği anlaşma sonrasında, rakibi Boeing üzerindeki, 737 tipi uçaklarını yeni yakıt tasarrufu sağlayan motorlarla geliştirmesi baskısını artıracağı belirtiliyor. Boeing, motor yenilemesine gitmenin yanı sıra yeni uçak geliştirme seçeneğini de değerlendirdiği belirtiliyor.

 

İlk olarak 2005 yılında Paris Hava Fuarı'nda 100 adet A320 siparişi vererek dikkatleri üzerine çeken IndiGo, bundan bir sene sonra tarifeli uçuşlarına başlamıştı.

 

Anlaşma için belirtilen 15.6 milyar dolar rakamı liste fiyatı üzerinde hesaplandığı için son pazarlık anlaşmasında bu miktar üzerinden büyük indirime gidileceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Financial Times'ta, "Airbus seals India deal for 180 jets" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!