Hindistan'da 'Sati' geleneğine bir kurban daha

Güncelleme Tarihi:

Hindistanda Sati geleneğine bir kurban daha
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 12:56

Hindistan'da, kadının ölen kocasının ardından intihar etmesi geleneği "Sati"ye bir kurban daha verildi. Bir kadın, kocasının cenazesinin yakıldığı odunlara kendisini atarak intihar etti.

Janakrani Narayan adlı 45 yaşındaki kadının yanmış cesedinin, Madya Pradeş eyaletine bağlı Tulsipur köyünde komşuları tarafından bulunduğu belirtildi.
Köylüler, kadının yasak olan "Sati" geleneğini uygulama niyetinde olduğunu bilmediklerini ve olayı görmediklerini iddia ettiler.
Köylüler, kadının, cenaze töreninin ardından, banyoya gideceğini söyleyerek aralarından ayrıldığını, bir süre ortalıkta görünmemesi üzerine kadını aramaya başladıklarını anlattılar.
Sati yasası, 1987'de Racastan'da 18 yaşındaki bir kadının kendisini kocasının cenaze ateşine atmasından sonra çıkmıştı. Gazeteler, kadını ölüme köylülerin zorladığını yazmışlardı.
Yasa, ailesine maddi-manevi kazanç sağlama vaadinde bulunarak bir kadını Sati'ye zorladıkları tespit edilenlerin, hatta kadın kendisini ateşe atarken yanında bulunanların ömür boyu hapisle cezalandırılmalarını öngörüyor.
Sati uygulaması, Orta Çağ döneminde, kocaları savaşta ölen kadınların işgalciler tarafından esir alınmaktansa, intihar etmeyi tercih etmeleriyle başlamıştı.
Gelenek, İngiliz sömürge yönetimince 1829'da yasaklanmasına karşın uygulama tamamen ortadan kalkmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!