‘Hileli akaryakıt çetesine’ ceza davası

Güncelleme Tarihi:

‘Hileli akaryakıt çetesine’ ceza davası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 10:41

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “Kantar Operasyonu” olarak bilinen soruşturma sonunda, kamu kurum ve kuruluşlarına “hileli yakıt sattıkları” ve “suç işlemek için örgüt kurdukları” iddiasıyla 37 sanık hakkında dava açtı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, iddianamede, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu sanıkların 2 yıl 6 ay ile 132 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, Ankara ve çevresindeki bazı petrol şirketlerinin yöneticisi, yetkilisi ve ortakları olduğu belirtilen Erol Önal, Hikmet Yıldız, Selami Parmaksız, Mustafa Atak ve Faruk Aypek'in “suç işlemek için örgüt kurdukları”, Caner Atak, Murat Köse, Erdoğan Önal, Salih Erenler, Malik Ejder Erenler, Mehmet Yapıcı, İsmet Yapıcı, Turan Uran, Mustafa Aydın, Ataman Bozkurt ve Ertan Köse'nin de “örgütle birlikte hareket ettikleri” ifade edildi.
İddianamede, bu kişilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının açtıkları kalorifer yakıtı ihalelerine ve edimin ifasına fesat karıştırdıkları, bu amaca ulaşmak için de rüşvet verdikleri kaydedildi.

Haberin Devamı

Sanıkların, Ankara, Çankırı ve çevre illerdeki kamu kurumlarının kalorifer yakıtı için açtıkları ihalelere katıldıkları, önceden ihalenin hangi şirkette kalacağı konusunda anlaştıkları, “ihaleyi alan firmanın ihaleden çekilen firmalara 'çıkma' diye tabir edilen para ödediği”, ihale evraklarını, teklif mektuplarını tek bir firmaya düzenleterek, birkaç firma katılmış gibi ihale yapan kuruma fiyat kırım oranlarını belirten belgeler verdikleri ve bu yolla “ihaleye fesat karıştırdıkları” belirtildi.

-KALYAK'A FUEL-OİL KARIŞTIRDILAR-

Sanıkların ihale sonucu teslim edilmesi gereken Kalyak olarak bilinen kalorifer yakıtını verirken piyasa değeri 1.200 YTL olan Kalyak'a, 700 YTL değerindeki fuel-oili karıştırdıklarına yer verilen iddianamede, söz konusu kişilerin TSE standartlarına uymayan, kalitesiz ve enerjisi düşük mal verdikleri kaydedildi.
İddianamede, sanıklardan Hikmet Yıldız ve Lokman Şen'in çalıştırdıkları kantarlara teslim edilen yakıt tankerlerini fazla tartarak, miktarı yüksek gösterecek şekilde kantar fişleri düzenledikleri ya da eksik mal teslimi yaptıkları savunuldu.

Sanıkların Kırıkkale Rafinerisinden aldıkları ve teslim edecekleri mühürlü tankerlerdeki yakıtları, sahte rafine çıkış belgeleri düzenleyip, sahte mühür ile plakaları değiştirerek karışımlı mal yüklü tankerlere uyarladıklarına işaret edilen iddianamede, bu kişilerin kalitesiz kalorifer yakıtı teslim etmek suretiyle “ihalenin edimine fesat karıştırdıkları” ileri sürüldü.

Haberin Devamı

İddianamede, sanıklardan AB Genel Sekreterliğinde görevli Veysel Karani Bakır, Çankırı Polis Eğitim Merkez Müdürlüğünde görevli Başkomiser Hasan Mercan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Müdürlüğünde görevli Mühendis Ali Osman Akkahve, Mamak 13. Sağlık Ocağında görevli İlyas Yalçın, Gölbaşı Polis Akademisinde görevli Emniyet Amiri Soner Güngör ile sivil memurlar Musa Aytaç ve Bayram Tufan'ın para ve diğer menfaatlerle söz konusu eylemlere katıldıkları belirtildi.

STANDARTLARA UYGUN OLMAYAN YAKIT SATTILAR

İddianamede, sanıkların Polatlı Mal Müdürlüğü, Sincan Et Kombinası, Keçiören ve Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Karabük, Niğde, Şereflikoçhisar ve Mucur'daki yakıt alım ihaleleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İdari Mali İşler Daire Başkanlığı akaryakıt ihalesine fesat karıştırdıkları dile getirildi.

Haberin Devamı

Sanıkların ayrıca, aralarında AB Genel Sekreterliği, Gölbaşı Polis Akademisi, Türk Kuşu Genel Müdürlüğü, Sümerbank Holding A.Ş gibi kuruluşların da bulunduğu 19 kamu kuruluşuna TSE standartlarına uygun olmayan yakıt verdikleri ifade edildi.

İSTENEN CEZALAR

Örgütü idare eden kişi olduğu belirtilen Erol Önal hakkında, ”ihale edimine ve ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet vermek” ve ”sahte belge düzenlemek” suçlarından 33 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Örgütün işleyişinde ve eylemlerinde çok önemli işler üstlendiği ve yönetici konumunda olduğu belirlenen Hikmet Yıldız'ın da 56 yıldan 132 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı

Örgütün diğer kurucuları olduğu ifade edilen Selami Parmaksız, Mustafa Atak ve Faruk Aypek hakkında da 18 yılla 77 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

İddianamede adı geçen kamu görevlileri Veysel Karani Bakır, Hasan Mercan, Ali Osman Akkahve, İlyas Yalçın, Soner Güngör, Musa Aytaç ve Bayram Tufan'ın ise 4 yıl ile 27 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Hacı Bekir Delibal ve Murat Karakaş hakkında da 2 yıl 6 aydan başlayan hapis cezası öngörüldü.
Soruşturma kapsamında daha önce nöbetçi mahkemeye çıkarılan 11 kişi tutuklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!