Heybeniz doluysa başınız dik olur

Güncelleme Tarihi:

Heybeniz doluysa başınız dik olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

3 günlük resmi ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ü, İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, el sallayarak uğurladı. Gösterilen misafirperverlikten dolayı İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, “Yurtdışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur” dedi.

İNGİLTERE’ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül dün üç günlük İngiltere ziyaretini tamamladı. Gül çiftini sarayın ana girişinden, İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip uğurladı. Kraliçe ve eşi, Gül çifti ve beraberindekilere saraydan araçlarla ayrılışında el salladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uğurlamadan önce, muhalefetteki İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Ed Miliband’i Buckingham Sarayı’nda kabul etti. İngiltere ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, 23 yıl sonra İngiltere’ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Gururluyum Türkiye parlayan yıldız

Başta Kraliçe 2’nci Elizabeth olmak üzere İngiltere Başbakanı David Cameron ve diğer İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini belirtti. Gül, “Yurt dışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur. Bundan şunu kastediyorum, Avrupa’nın birçok ülkesi büyük ekonomik sıkıntılar ve bunalım içindeyken Türkiye’nin ekonomik performansının iyi olması ve bu sıkıntılardan uzak olması, buralarda Türkiye’yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Bundan büyük bir gurur duyuyorum” dedi.

Savaşırken bile dost olmuştuk

Portsmouth’taki Türk Deniz Şehitliği’ni ziyareti sırasında Türk ve İngiliz askerlerinin Kırım’da birlikte savaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “İngilizlerle zaman olmuş beraber olmuşuz, zaman olmuş karşı karşıya gelmişiz ama karşı karşıya savaştığımızda bile sağlam dostluklar çıkarmasını bilmişiz. Gelibolu’ya, Çanakkale’ye gittiğimizde de bunu göreceğiz” diye konuştu. 1993 yılında açılan şehitlikte, Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 5 Ağustos 1850 tarihinde seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere İngiltere’nin Portsmouth ve Gosport limanlarına gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6.5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor.

‘Yarım devlet’ sözü Rumlar’ı kızdırdı

Gül’ün İngiltere temasları sırasında AB Dönem Başkanlığı’na hazırlanan Kıbrıs Rum yönetimini, ‘yarım devlet’ diye nitelemesi ve Kıbrıs sorununun çözümünü engellemekle suçlaması Rum siyasetini karıştırdı. Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli AB’deki herkesin uyanması ve derhal tepki göstermesi gerektiğini ve batağa saplanan AB müzakere sürecinden Türkiye’nin sorumlu olduğunu belirtti. Hükümet Sözcüsü Steanos Stefanu ise Kıbrıs sorununun çözülmemesinden Türkiye’nin sorumlu olduğunu ileri sürdü. Meclis Başkanı Yannakis Omiru da yazılı açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül’ü AB ve Rum yönetimine “edepsizce küfretmekle” suçladı. Abdullah Gül’ün sözleri Rum siyasi partileri ile medyasında geniş yer buldu.
/images/100/0x0/55ea0ef7f018fbb8f868657c


Topçu bölüğü şeref kıtası teftişe hazırdır komutanım

ABDULLAH Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, önceki gün Londra’nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi Lord City Belediye Başkanı’nın onurlarına verdiği resmi akşam yemeğine de katıldı. Tarihi Guildhall Belediye Sarayında yaklaşık 700 kişinin katıldığı akşam yemeğine, Lord City Belediye Başkanı Alderman David Wootton ve eşi ev sahipliği yaptı. Yemekten önce Cumhurbaşkanı Gül ve eşi için karşılama töreni düzenlendi. Tören komutanı Cumhurbaşkanını Türkçe olarak tören kıtasını denetlemeye davet ederek, “Topçu bölüğü şeref kıtası, teftişe hazırdır komutanım” dedi.

26 şehide Fatiha ve karanfil
/images/100/0x0/55ea0ef8f018fbb8f868657e


Cumhurbaşkanı Gül dün Portsmouth’taki donanma üssünü gezdi. Burada, 160 yıl kadar önce, kentte donanma eğitimi aldıkları sırada ölen askerlere ait “Türk Deniz Şehitliği”ni ziyaret etti. Gül, Londra’dan karayoluyla geldiği Portsmouth’ta, şehitlik kapısından içeriye İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız’ın duasıyla girdi. Üzerinde “Burası bahriye askerlerinin yattığı yerdir. Denizciler rahmet diyarına yelken açtılar. Tanrı katına böylece ulaştılar ve burada ebedi istirahatgahlarındalar” yazılı taş levhaya kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koyan Gül, saygı duruşunda bulundu. Din görevlisi Asım Hafız’ın Fatiha suresini okumasının ardından Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!