Herkül'ün yerine deniz kahramanları geldi

Güncelleme Tarihi:

Herkülün yerine deniz kahramanları geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 16:01

Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki sahil bandından kaldırılan 2.5 metre uzunluğundaki Herkül heykelinin yerine, tarihi Alemdar Gemisi'nin mürettebatının tasvir edileceği anıt dikilecek.

Haberin Devamı

Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 2 yıl önce dikilen Herkül heykelini kaldırmakla kötü bir şey yapmadıklarını, tarihlerine sahip çıkmayı sürdüreceklerini söyledi.

Herkül'ün heykelinin kaldırıldığı alana, Milli Mücadele Dönemi'nde harp malzemesi taşıyan gemileri kollama görevini de üstlenen Alemdar Gemisi'nin 8 kişilik mürettebatının tasvir edildiği anıt dikileceğini belirten Sesli, şöyle konuştu: “Herkül heykelini neredeyse Atatürk'ten üstün tutmaya çalışanlar, Ereğli'yi karıştırmak için uğraşanlar var. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Alemdar destanını yazan kahramanlarımızın anıtını yaptırarak, tarihimize sahip çıkıyorum. Alemdar Gemisi'nin daha sonra Müslümanlığı seçen, biri Musevi olmak üzere 8 kişilik mürettebatını anıtımızla yaşatacağız. Anıtın proje çalışmaları Mimar Sinan Üniversitesinde devam ediyor.”

Haberin Devamı


Sesli, yapılacak anıt için maddi sıkıntı bulunmadığını, anıtın kısa sürede tamamlanarak kaldırılan Herkül heykelinin yerine konulacağını söyledi.

Herkül heykeli, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde milletvekili adaylığı için görevinden ayrılan Belediye Başkanı Halil Posbıyık döneminde dikilmişti. Belediye Meclisi Üyesi Sesli, Posbıyık'ın görevini bırakmasının ardından Belediye Başkanlığına getirilmiş, 16 Nisan 2008'de kaldırılan Herkül heykeli de depoya konulmuştu.

ALEMDAR'IN DESTANSI ÖYKÜSÜ

Danimarka'da kurtarma gemisi olarak 1898 yılında inşa edilen Alemdar, Marmara Denizi ve boğaz çevresinde Osmanlı'da kurtarma hizmetleri yapıyordu.
Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ı, Milli Mücadele'de kullanılması için boğazdan kaçırma planı hazırlandı.


Gemideki 8 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek “vira Bismillah” deyip demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada, ilçedeki gayri Müslimlerin ve casusların haber vermesi sonucu Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotu Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkarmayı başardı.

Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yapmaya başladı. Gemide kemençenin kıvrak nağmeleriyle horon oynayan personel, Fransız askerleri de davet ederek, 4 Fransız asker ile 1 subayı etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.

Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaştığında karadan da destek verildi.

Haberin Devamı

Sandallarla denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrıldı. Esir 5 askerin ise serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.

Fransızlarla yapılan anlaşma gereği Milli Mücadele'nin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle fırtınalı bir Karadeniz gününde siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirildi.

Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesinde büyük onarımdan geçirildi, 1959'dan sonra ise hizmet dışı bırakıldı. 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından da 1982'de sökülmek üzere satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!