Herkesin kaderi birbirine bağlandı

Güncelleme Tarihi:

Herkesin kaderi birbirine bağlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2010 00:00

Üç böbrek hastasına çapraz nakil yapıldı. Hastaların yakınları, aynen domino taşı gibi planlanan ameliyatlarla diğer hastalara böbreklerini verdi.

Haberin Devamı

Hasta veya vericilerden biri vazgeçse bütün grup dağılır, hiçbir nakil gerçekleştirilemezdi.

BÖBREK hastaları Necmettin Aktaş, Gülser Bayırlıoğlu ve Aysel Sevinç’e kendi yakınlarının böbrekleri uymayınca, birbirlerinin yakınlarının böbrekleri nakledildi. Sonuçta üç hasta da sağlıklı böbreklere kavuştu. Nakil sırasında önce vericiler, aynı anda ameliyata alındı. Sonra böbrekler, alıcılara yine aynı anda nakledildi. Böylece üç aile yaklaşık dört buçuk saat süren heyecanı paylaştı. Mustafa Şahin, Necmettin Aktaş’a böbreğini verdi. Necmettin Aktaş’ın eşi Şehnaz Aktaş ise Gülser Bayıroğlu’nun yüzünü güldürdü. Buna karşılık Melahat Sevinç de Aysel Şahin’e böbreğini bağışladı. Transplantasyon cerrahı Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibinin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde gerçekleştirdiği bu ameliyatlar Türkiye’de yapılan ilk üçlü çapraz böbrek nakli oldu.
Kaçar şunları anlattı: “Merkezimizde değişik şehirlerden nakil için aday olan hastaları eşleştiriyoruz. Listemizde 90’a yakın hasta ve gönüllü verici akrabası var. Üç alıcı ve üç vericili bu ameliyat domino taşı gibi. Hepsi birbirine bağlı. Hasta veya vericilerden biri vazgeçse bütün grup dağılır, hiçbir nakil gerçekleştirilemez. Bu üçlü çapraz nakilde dört cerrah aynı anda çalıştık. Nefrologlarımızdan destek aldık. Aileler çapraz nakil için kolay ikna oluyor. Kendi yakınlarının böbrek sorununu çözmek izin başka hastalara böbreklerini vermekten kaçınmıyorlar. Çapraz nakilleri iyi bir organizasyon ve geniş bir listeyle başarmak mümkün. Çapraz nakil, Uzakdoğuda ortaya çıkmış bir yöntem. Türkiye’de böbrek nakillerini bilmeyen diyaliz hastaları bile var.”

Haberin Devamı

İlk üçlü çapraz böbrek nakli
Aynı anda ameliyata alınan üç aile 4 buçuk saat boyunca aynı heyecanı paylaştı. Bu ameliyatlar Türkiye’de yapılan ilk üçlü çapraz böbrek nakli oldu.

Bir böbreği trafik kazasında gitti
Bingöl’ün Adaklı Köyün’de yaşayan 52 yaşındaki Necmettin Aktaş geçirdiği trafik kazası sonucu önce bir böbreğini kaybetti. Altı ay önce de baygınlık geçirip, hastaneye kaldırılınca ikinci böbreğinin de iş yapamaz hale geldiğini öğrendi.

Haberin Devamı

10 yıldır diyaliz makinesiyle yaşıyor
İzmit’te yaşayan 53 yaşındaki Gülser Bayırlıoğlu da 10 yıldır diyalize giriyordu. Böbrekleri protein kaçırdığı için hamilelik döneminde yüksek tansiyon sorunu yaşayan ve bu nedenle üç bebeğini kaybetmişti.

Deprem mağduru
32 yaşındaki Aysel Şahin ise 1999 depremi mağduru. Soğuk çadır, böbreklerini iki ayda iflas ettirmiş. 10 yıldır diyalize giriyor. Babası 58 yaşındaki Mustafa Şahin böbreklerini kızıyla paylaşmaya razıydı. Ancak yine kan gruplarında sorun vardı. Kızına böbrek bulabilmek için o da başka bir hastaya böbreğini vermekte sakınca görmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!