Herkese uygun aday bul

Güncelleme Tarihi:

Herkese uygun aday bul
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

Financial Times, The Guardian, The Independent ve Washington Times gibi dünyanın önde gelen yayın organları Türkiye’deki seçimleri değerlendiridikleri yazılarında, AKP lideri Tayyip Erdoğan’ın "Herkese uygun cumhurbaşkanı adayı" bulması gerektiği vurgulandı.

AKP’nin seçimdeki başarısı "Türk halkı kesinlikle demokrasiden yana oy kullandı" diye yorumlandı. Sonucun sadece Erdoğan için kişisel bir zafer olmadığı, "Türkiye için de ileriye doğru atılmış bir adım" olarak değerlendirildi.

Yeni cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilmeli

Financial Times: Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanlığı konusunda kendi tercihini dayatabileceği bir oy oranı yakaladı. Ancak partisinin bu başarısının, aşırıya kaçmama yeteneğinden kaynaklandığını unutmamalı ve seçimden önceki uzlaşma sinyalleri doğrultusunda hareket etmelidir. Financial Times bir haberinde de "yatırımcıların Erdoğan’ın seçim zaferinden büyük memnuniyet duyduğunu" yazdı.

Seçim sonrası sözleri önemli

Independent: Şu anda cumhurbaşkanının kim olacağı meselesi gündemde. Bu bağlamda seçim zaferi sonrasında Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşma dikkate değer. Orada Türkiye’nin laik sistemine bağlı kalacağına dair sözlerini yineledi. Cumhurbaşkanlığı seçimine dair bu sözler ipucu oluşturuyor. Bazı liberaller hükümetin daha İslamcı bir gündemle ortaya çıkmasından korkuyorlar. Bu kaygılarıı ciddiye almalıyız.

Cumhurbaşkanını herkes benimsemeli

The Guardian: Başbakan Erdoğan’ı 2 önemli sorun bekliyor. Öncelikle cumhurbaşkanlığı meselesini çözmelidir. Burada kendisinden beklenen, geçmişteki hatalarından ders alması ve herkesin kabul edebileceği bir aday sunmalıdır. Diğer mesele ise Kuzey Irak’a müdahale konusunda ordudan gelen baskıya direnmesi. Bu seçimde muhafazakar ve laik elit reddedilmekle kalmadı, bir yandan da Başbakan Erdoğan’ın reformlarının devamına onay verildi.

Geniş kabul gören bir isim aday olmalı

Washington Times:
Başyazısında, AKP’nin "genis kabul gören ve büyük olasılıkla eşi türban kullanmayan bir ismi cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesi gerektiğini" belirtti. AKP’nin tek başına cumhurbaşkanı secme ve anayasal reform yapma gücüne sahip olmadığı kaydedilen yazıda, "Bu da, AKP’nin geniş kabul gören ve eşi türbanlı olmayan bir kişiyi araması anlamına geliyor" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!