Herkes devlet sanatçısı

Güncelleme Tarihi:

Herkes devlet sanatçısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yurtiçi ve yurtdışında, başarılı çalışmalarıyla tanınan çeşitli alanlardaki 72 sanatçı, ‘devlet sanatçısı’ oldu. ‘‘Devlet sanatçılığı’’na layık görülenlerle, bu listeyi girmeyi başaramayanların sanatçı kimliklerinin sanat dünyasını karıştırması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1971 yılından bu yana verilen toplam devlet sanatçısı unvanı kadar kişiyi bir günde ‘devlet sanatçısı’ yaptı. Demirel dün, bir ay kadar önce yapılan yönetmelik değişikliğine dayanarak, toplam 72 kişiye devlet sanatçılığı unvanı verilmesini onayladı. Bu kişiler arasında Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna ile ilişkisi olan ve bir konserinde devlet sanatçısı olmak istediğini açıklayan şarkıcı Ajda Pekkan'ın da bulunması sıkıntılara neden oldu. Kültür Bakanlığı'nın 15 Kasım'da gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliğini Pekkan için yaptığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'den yapılan açıklamaya göre Demirel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 60. maddesi ve ilgili yönetmelik hükümleri gereğince Türk sanatına üstün hizmetlerde bulunan, başarılı sanat çalışmalarıyla yurtiçinde ve yurtdışında tanınan sanatçılar arasından Kültür Bakanlığı'nca seçilen ve teklif edilen 72 sanatçıya devlet sanatçısı unvanı verilmesini uygun buldu.

HERŞEY AJDA İÇİN İDDİASI

Öte yandan Ajda Pekkan'ın Devlet sanatçısı olmak istediğini açıkladığı Harran konserinden sonra yönetmelik değiştirilerek uluslararası ün yapmayan sanatçılara da devlet sanatçılığı unvanı verilmesine zemin hazırlandığı iddia edildi. Kültür Bakanlığı, ‘Devlet sanatçısı olacak ve bu haktan yararlanacaklar ile bunların nitelikleri ve seçimleri hakkındaki’ yönetmelikte 15 Kasım 1998 tarihinde değişiklik yaptı ve uluslararası üne kavuşmamış sanatçıların devlet sanatçısı olmasını engelleyen maddeyi değiştirdi. Yeni yönetmeliğe ‘uluslararası’ ifadesinin yanına ‘ulusal’ kelimesi eklendi. Kültür Bakanlığı'nın, Pekkan'a bu unvanı verebilmek için yönetmeliği değiştirdiği iddia ediliyor. Sanatçılara 12 Aralık’ta şiltleri Köşk’te verilecek.

Yeni devlet sanatçıları

Şair-Düşünür: Melih Cevdet Anday.

Seramik sanatçıları:

Jale Yılmabaşar, Prof. Dr. Hamiye Çolakoğlu.

Solist, orkestra sanatçıları:

Ruşen Güneş, Gülşen Tatü.

Orkestra şefleri:

Rengim Gökmen, Erol Erdinç, Koral Çalgan.

Kompozitörler:

Muammer Sun, Timur Selçuk, Selmi Andak.

Opera sanatçıları:

Attila Manizade, Semiha Berksoy.

Opera Yönetmeni:

Yekta Kara.

Bale sanatçıları:

Fahrettin Güven, Merih Çimenciler.

Heykeltraşlar:

Prof. Dr. Tankut Öktem, Metin Yurdanur.

Tiyatro sanatçıları:

Dinçer Sümer, Nurşen Girginkoç, Müşfik Kenter, Dilek Türker, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Gazanfer Özcan, Nejat Uygur, Nedret Güvenç, Haldun Dormen, Gülriz Sururi, Münir Özkul, Şener Şen, Levent Kırca, Ali Poyrazoğlu.

Fotoğraf Sanatçısı:

Ozan Sağdıç.

Ressamlar:

Orhan Taylan, Kayıhan Keskinok, Avni Arbaş, Fikret Otyam, Cemil Karababa.

Yazarlar:

Selim İleri, Nezihe Araz, Recep Bilginer, Orhan Asena, Ohan Pamuk.

Karikatüristler:

Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu.

Grafiker:

Mengü Ertel.

Hafif müzik sanatçısı

Ajda Pekkan.

Türk sanat müziği sanatçıları

İnci Çayırlı, Feit Sıdal, Mustafa Sağyaşar, Ziya Taşkent, Kutlu Payaslı, Zekai Tunca, Necdet Varol, Selahattin İçli, Avni Anıl, Yusuf Nalkesen, Ahmet Özhan, Muazzez Abacı.

Türk halk müziği sanatçıları

Neriman Altındağ Tüfekçi, Ali Can, Arif Sağ, Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Kamil Sönmez, Musa Eroğlu, Dr. Armağan Elçi.

Radyo-TV sanat programcısı

Nedret Selçuker.

Sinema yönetmeni

Atıf Yılmaz.

Müzik sanatçısı

Sezen Cumhur Önal.

Sinema sanatçısı

Fikret Hakan.

Onun neyi eksik...

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün, ‘‘Herkes cumhurbaşkanı olabilir, başbakan olabilir, ama herkes sanatçı olamaz’’ anlamında söylediği ve toplumda sanatçının yerini belirlediği sözleri, bir kez daha kamuoyundaki tartışmalarda yerini alacak. ‘‘Devlet sanatçısı’’ olabilme ölçütlerinin seçilenlerde olup olmadığı tartışmaya açık bir konu. Üstelik aynı niteliklere sahip olduğu halde listeye giremeyenlerin, ‘‘Neden biz de seçilmedik’’ sorularını tahmin etmek hiç de güç değil. Dansözlükten assolistliğe terfi eden Pınar Eliçe'nin, listeye giren pekçok sanatçıdan bir farkının olmadığı ortadadır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!