Hemşirelerin onur savaşı

Güncelleme Tarihi:

Hemşirelerin onur savaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 00:00

Iğdır Devlet Hastanesi’nde geçen mart ayında müfettiş raporları üzerine ortaya çıkan "aşk skandalı" nedeniyle valilik oluru ile köylere sürgün edilen 4 hemşire ile 2 ebe, Erzurum İkinci İdare Mahkemesi’nin kararıyla eski görevlerine iade edildi. Adaletin yerini bulduğunu söyleyen hemşirelerden E.Ç. "Çamur at izi kalsın olmayacak. Şimdi iki müfettiş bunun hesabını adalet önünde verecek" dedi.

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinden Nevzat Koç ile Sedat Vahapoğlu, bir yıl önce yürüttükleri soruşturmada, Iğdır Devlet Hastanesi Acil Servis’te görevli Dr. İ.S’nin, aynı hastanede görevli hemşire, ebe ve bir temizlikçi ile ilişkiye girdiği iddialarını inceledi. İki müfettiş, hazırladıkları raporu da geçen mart ayında "gizli" kaydıyla valiliğe gönderdi. Müfettişlerin "aşk skandalı" raporu üzerine Dr. İ.S. Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’ne, 4 hemşire ve 2 ebe de köylere sürüldü, bildiklerini kamuoyu ile paylaşan santral memuresi Yasemin H’nin ise iş akdi 8 Mart 2007 günü feshedildi.

KOMPLO KURDULAR

Hem kendisinin hem de arkadaşlarının iftiraya kurban gittiğini savunan 2 çocuk annesi Yasemin H, "Doktor bey dahil hiçbir arkadaşımın bu olayda suçu yok. Bize komplo kurdular. Kesinlikle böyle bir şey yaşanmadı. İşten çıkarılmasaydım, başhekim koltuğundan olacaktı. Böyle bir rezil olayın hesabını çocuklarıma nasıl veririm? Arkadaşlarımla hakkımızı sonuna kadar mahkemede arayacağız" diyerek kendini savundu.

Yasemin H. soruşturma sırasında neler yaşandığını da şöyle anlatmıştı: "Müfettişler, hastanede reçete usulsüzlüğünü araştırmaya gelmişlerdi. Ancak her ne olduysa benim ve arkadaşlarımın ifadelerini aldılar. Müfettiş Nevzat Koç, bana ne iş yaptığımı sordu. Ben de santral görevlisi olduğumu söyledim. Daha sonra, ’Sen başka kadınlara benziyorsun’ dedi. Ben böyle bir şey olmadığını, doktor beyle ilişkiye girmediğimi söyledim. Ancak müfettişler, bana telefon kayıtlarımızın olduğunu söyledi. Israrla dinlemek istedim, ama ’Yasak’ deyip hiçbir bilgi vermediler. Sonra da işimden atıldım."

TAZMİNAT DAVASI

Hemşire ve ebeler E.Ç, Ö.K, B.E, M.Ç, L.İ, ve N.M, Erzurum İkinci İdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazandı. Mahkeme, köylere sürgün edilen hemşire ve ebelerin atamalarının iptaline karar verdi. Ebe ve hemşireler, iki müfettiş hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını belirtti. Adaletin tecelli ettiğini söyleyen hemşirelerden E.Ç, "Çamur at izi kalsın olmayacak. Görevimize iade edildik. Şimdi iki müfettiş bunun hesabını adalet önünde verecek" dedi.

Gerekirse AİHM’ye gideceğim

IĞDIR Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli Dr. İ.S, haksız yere hem kendisinin hem de diğer sağlık personelinin çok yıpratıldığını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğini söyledi. Müfettişler hakkında Iğdır Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda buluduğunu anlatan 8 yıllık doktor İ.S, "Reçetelerde yolsuzluk yaptığım iddiası üzerine hastaneye gelen müfettişler, bir şey bulamayınca böyle bir leke attılar" dedi.

İ.S, irtikap suçlamasıyla 20 gün Iğdır Cezaevi’nde hapis yattığını ve suçsuz olduğu anlaşılınca tahliye edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cezaevinden çıktıktan sonra Ağrı’nın Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’nde göreve başladım. Müfettişler hakkında tazminat davası açacağım. Türkiye’de bir sonuç elde edemezsem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Bana yapılan bu haksızlık onların yanına kár kalmayacak. Tüm bunların tek nedeni o dönem Iğdır Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, hemşire eşi ve doktor gelinlerinin menfaatlerine dokunmamdan kaynaklandı. Türbanlı olan doktor gelinin hem Iğdır kent merkezinde hem de Aralık İlçesi’nde muayenehanesi var. Herkes yaptığı suçun cezasını çekecek. En kısa sürede Iğdır Devlet Hastanesi’ndeki görevime döneceğim."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!