Hem saz hem söz ustası

Güncelleme Tarihi:

Hem saz hem söz ustası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çok değil bundan iki-üç yıl önce Türkiye'de adını kimsenin bilmediği genç bir blues sanatçısıydı Ben Harper. Açıhava Tiyatrosu ve CRR'de verdiği konserlerden sonra herkesi büyüledi, şimdi burada da binlerce deva bulmaz hayranı var. Ben Harper, İstanbul Caz Festivali kapsamında bugün saat 21.00'de Açıkhava Tiyatrosu'nda sevenleriyle kucaklaşacak.

Kucaklaşacak diyoruz, çünkü Ben Harper'ın konserleri bildik caz konserlerine benzemiyor. Dinleyicisini kuşatan ve derinden etkileyen ve onlarla neredeyse karşılıklı söyleşen bir müzisyen Harper. Bob Marley, Cat Stevens ve Jimi Hendrix'ten çok etkilenen 30 yaşındaki genç sanatçı, günümüzde blues icra eden müzisyenlerin en ilgiye değerlerinden biri. Ben Harper; Delta blues, funk, folk, hip-hop ve reggea'den mürekkep bir müziği, dünyanın gidişatından kaygılı ve insanın ruhu hakkında kafa yoran şarkı sözleriyle kaynaştırıyor. Şahsiyetli bir blues'cuya yakışır şekilde köklerine sıkı sıkıya bağlı olmakla övünen Harper, John Lee Hooker ve Ray Charles gibi isimlerle de aynı sahneyi paylaştı. Şimdiye dek üç albüm çıkaran (Welcome To The Cruel World/Zalim Dünyaya Hoşgeldiniz, Fight For Your Mind/Düşüncelerin İçin Savaş ve The Will To Live/Yaşama İsteği) Ben Harper, dizinde çaldığı 1920'lerden kalma Weissenborn gitarıyla da tanınıyor. Şimdiye dek hep akustik gitarla ilgilenen Harper, California'nın Los Angeles'a 50 mil uzaklıktaki yarı çöl bölgelerinden Inland Empire'da büyümüş.

Yazıya başlarken gitar ustası ve şarkı yazarı Ben Harper'ın daha önceki konserlerinde Türkiye ve Türkiyeli dinleyicilerle aşka benzer bir ilişkisi oldu demiştik. Harper'ın son albümü ‘‘The Will To Live’’de bu aşkın izlerini görmek mümkün. Türkiye ziyareti sırasında bağlama ile tanışan ve bu sazdan çok etkilenen Harper'ın ülkesine Musa Eroğlu CD'leriyle döndüğü söyleniyor. Son albümündeki ‘‘Fad Away’’ şarkısında da Pir Sultan Abdal'dan etkilendiği... Açıkhava'daki konserde ağırlıklı olarak son albümünden çalacağını tahmin ettiğimiz Harper, umarız bu şarkıyı da seslendirir.

Alabama’lı çocuklar

Festival'e, albümlerinde ve turnelerinde eşlik eden grubu ‘Innocent Criminals’ (Masum Suçlular) ile gelecek olan Ben Harper, sahneyi ünlü gospel topluluğu ‘Blind Boys of Alabama’ ile paylaşacak.

64 yaşındaki Clarence Fountain'in liderliğindeki (aynı zamanda kurucularnıdan biri) ‘Blind Boys Alabama’ grubunun üyelerinin tamamı, adından anlaşılabileceği gibi görme özürlü. Yaklaşık altmış yıllık bir geçmişi olan ve kilise şarkıları söyleyen topluluk, dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veriyor ve albümler çıkarıyor. Bu albümlerin şimdiye dek üç kez Grammy Ödülü'ne aday gösterildiğini de belirtelim. Topluluk, Alambama'daki Talladega Körler ve Sağırlar Enstitüsü bünyesinde kurulmuş. Rolling Stone ve Q gibi müzik dergilerinin övgüyle söz ettiği topluluk Türkiye'ye ilk kez geliyor. Ben Harper ile aynı gece Açıkhava'ya konuk olacakları düşünülürse kesinlikle kaçırılmayacak bir konser.

Bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Festival biletleri AKM Caz Festivali gişelerinden, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!