Hem karaciğer hem böbreğini verdi

Güncelleme Tarihi:

Hem karaciğer hem böbreğini verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 14:09

Ziya Anıl Karakaşlı'ya, gönüllü olarak ameliyat masasına yatan ablasının bir böbreği ile karaciğerinin bir parçası aynı anda nakledildi.

Karaciğerindeki bir enzimin doğuştan eksikliği sonucu, başta böbrekleri olmak üzere, birçok organ ve dokularında hayatını tehdit edici oxalat (taş) birikimine neden olan ‘primer hiperoxalüri’ hastalığı ile mücadele eden 14 yaşındaki Ziya Anıl Karakaşlı'ya, ablası 29 yaşındaki Yasemin Karakaşlı can aşısı oldu.

Böbreklerindeki taşlar 2.5 yaşında fark edilen Ziya Anıl Karakaşlı, devam eden şikayetler nedeniyle tam 16 kez bıçak altına yattı. Kendi böbreklerinden önce biri, daha sonra diğeri iflas etti. İki yıl önce, günde 12 saat diyalize alınmaya başlanan Ziya Anıl'a, 5 ay önce İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde annesi 51 yaşındaki Azime Karakaşlı'dan böbrek nakli yapıldı. Nakil sayesinde diyaliz süresi 12 saatten 8 saate inmesine karşın taş oluşumu devam etti. Yapılan tetkikler sonucu, böbrekteki rahatsızlığı karaciğerdeki enzim eksikliğinin tetiklediği anlaşıldı. Bursa'da oturan aileye, karaciğer nakli yapılması gerektiği bildirildi.

ÖĞRETMEN ABLA GÖNÜLLÜ OLDU

Karakaşlı ailesi, Türkiye'de daha önce bir kez Ankara'da, 5 kez de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yapılmış olan operasyon için İzmir'e geldi. Aile nakil için Dokuz Eylül Üniversitesi'ni seçti. Donör olarak anne ve babadan naklin, yaşları ve yandaş hastalıkları nedeniyle uygun olmadığı belirlendi. Bunun üzerine, Anıl'ın Manisa'da öğretmenlik yapan en büyük ablası Yasemin Karakaşlı gönüllü oldu. Test sonuçlarının olumlu çıkması üzerine, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Ekibi ile Böbrek Nakli Ekibi operasyonu birlikte gerçekleştirdi.

3 ABLASI DA SAĞLIKLI

31 yıllık evli olduklarını belirten emekli baba 54 yaşındaki Remzi Karakaşlı ile ev kadını anne Azime Karakaşlı, yıllardır verdikleri yaşam savaşında kendilerine büyük sevinç yaşatan doktorlarına teşekkür etti. Eşiyle akraba olmadıklarını, kızları 25 yaşındaki Yasemin, Aysun ve 24 yaşındaki Asuman'ı neredeyse hiç doktora götürmediğini belirten Azime Karakaşlı şunları anlattı:

“En küçük çocuğumuzu uzun süre Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 6 yıl süreyle Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi ettirdik. Devam eden hastalık sonrasında hem böbrek, hem karaciğer nakli istenince çaresiz kaldık. Kadavra bekleyecek zamanımız yoktu. Doktorlarımızın tecrübesi sayesinde oğlum İzmir'de şifa buldu. Sonsuz teşekkür ediyoruz. Böyle uzman hekimlerin kendileri gibi öğrenciler yetiştirmesini diliyoruz.”

ABLA: ANIL DA ÇOCUĞUM GİBİ

Eşinden boşanan ve 3 yaşında bir kızı olan Çocuk Gelişimi Öğretmeni Yasemin Karakaşlı da, kardeşi Anıl'a yeni bir yaşam armağan etmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek şöyle dedi:

“Kardeşim ile kızım arasında fark görmüyorum. Anıl doğduğunda ben 16 yaşındaydım. O da çocuğum gibi. Organlarımızın uyumlu çıktığını öğrenince dünyalar benim oldu. Normalde kan görmekten bile korkuyordum. Doğuma ağlayarak gitmiştim. Nakil konusunda doktorlarımızın verdiği güven bana inanamadığım bir cesaret kazandırdı.”
Başarılı bir operasyonla karaciğer ve böbrek nakli yapılan Ziya Anıl Karakaşlı, günde 8 saat diyalize girmekten kurtuldu. Bursa Sakarya İlköğretim Okulu'nu bitiren Anıl, “Bu benim için yemek ve içmekten daha önemli. Çok mutluyum. Bana hayat veren ablam Yasemin en büyük fedakarlığı yaptı” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!