Hem içeriden hem dışarıdan

Güncelleme Tarihi:

Hem içeriden hem dışarıdan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 00:00

“Suriye’nin Dostları” dün Paris’te toplanarak Şam yönetimini destekleyen Rusya ve Çin’e bugüne kadarki en sert mesajı yolladılar. Beşar Esad içeride ise bugüne kadarki en üst düzey “firar” ile darbe yedi.

Haberin Devamı

Esad’ın çocukluk arkadaşı Tuğgeneral Menaf Tlas, Türkiye üzerinden Paris’e kaçtı. Sünni muhaliflerle Şam arasında arabuluculuk yapan Tlas’ın kaçışıyla Annan Planı da iyice zora girmiş oldu.

SURİYE’de 1972-2004 yılları arasında Savunma Bakanı olan General Mustafa Tlas, Hafız Esad’ın veliaht gösterdiği büyük oğlu Basil 1994’te bir trafik kazasında öldüğünde, Suriye liderine şöyle demişti: “Küçük oğlun Beşar’ın gözlerinde Basil’in gözlerindeki ışığı görüyorum.” Hafız Esad bunun üzerine Londra’da doktorluk yapan Beşar Esad’ı Suriye’ye getirip yeni veliahtı ilan etti.

/images/100/0x0/55eb54f6f018fbb8f8ba700c

Şimdi dünya Mustafa Tlas’ın oğlunun Beşar Esad’a ihanetini konuşuyor. Beşar Esad’ın çocukluk arkadaşı olan Tuğgeneral Menaf Tlas, AFP’nin ve The Guardian’ın kaynaklarına göre salı günü Türkiye’ye kaçtı. Tlas’ın dün Fransa’nın başkenti Paris’e hareket ettiği bildirildi. Muhaliflerin Özgür Suriye Ordusu kaçışı doğrularken, Suriye yönetiminin üst düzey bir yetkilisi ise şunları söyledi: “Tlas, dış temaslarına ve Suriye içindeki terörist operasyonları yönettiğine dair tüm bilgilerin Suriye istihbaratının eline geçtiğini öğrenince kaçtı.” Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü George Sabra ise Tlas’ın son bir aydır ev hapsinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kuzeni muhalif saflarda

2011 martından beri süren isyanın kalbi olan Humus yakınlarındaki Rastan doğumlu Sünni komutan, seçkin askerlerden oluşan Cumhuriyet Muhafız Birliği 105’inci Alay Komutanı idi. Tlas’ın, muhaliflerle pazarlık masasına oturmasının rejim içindeki sertlik yanlısı çevreleri kızdırdığı öne sürülüyor. Firari komutanın kuzeni Abdülrezak Tlas, Özgür Suriye Ordusu’nun Humus’taki bir kolu olan Faruk Tugayı’nın başında. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, “Tlas olayı, Esad’a yakın isimlerin ve Suriye ordusunun tepkilerini ülkeden ayrılarak ortaya
koyduğunu gösteriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!