Hekime şiddete reçeteli tepki

Güncelleme Tarihi:

Hekime şiddete reçeteli tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 10:40

Son zamanlarda artan hekime yönelik şiddete karşı Türkiye Psikiyatri Derneği, İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası basın açıklaması yaptı. Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının devamı halinde yarım gün reçete yazmama eyleminin gündemde olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BRSHH)’ nde geçtiğimiz günlerde bir psikiyatri uzmanının uğradığı planlı saldırı hekimleri artan şiddet olaylarına karşı “reçete yazmama eylemine” yönlendirdi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, psikiyatri hastalarının şiddet potansiyeline sahip bireyler olduklarını belirterek; “Bu alanda çalışan hekim ve diğer personelin zaman zaman şiddete maruz kalıyor. 14 Aralık'ta bu hastanede yeşil reçeteye tabi olan ilaçların yazılmasını isteyen ve isteği tıbbi gereklilik olmadığı için yerine getirilmeyen saldırgan tarafından bir hekim şiddete uğradı. Hekimlere yönelik şiddet olayları her geçen gün artmaktadır.” dedi.

Yeşilbursa, hekime yönelik şiddetle ilgili yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını da şöyle dile getirdi: “8 merkezde çalışan 136 psikiyatri asistanıyla yapılan araştırmanın sonucunda psikiyatri asistanlarının yüzde 89,7'sinin asistanlık süresince hem sözel, hem fiziksel olarak saldırıya uğradıklarını ortaya çıkmıştır.” Yeşilbursa, bu saldırı olaylarına karşı yarım gün reçete yazmama eyleminde bulunmayı önerdiklerini söyledi: “Psikiyatri hekimlerine yönelik her saldırı sonrasında yarım gün 'reçete yazmama' eyleminde bulunmayı meslektaşlarımıza öneriyoruz. Bireysel olarak güvenlik sebebiyle dava açamayan hekimlerin haklarının korunması için de bu saldırıların kamu davası olarak ele alınması konusunda çaba göstereceğiz.”

Haberin Devamı

Türkiye Psikiyatri Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Doğan Şahin ise, Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin sonuçlarına dikkat çekti: “Sağlıkta Dönüşüm Projesi, hekimlerin yükünü artırmıştır. Ayrıca hasta hekim ilişkisinde olumsuzluklara neden olmaktadır. Sağlığa ayrılan bütçe arttırılmalı, hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı yapılan şiddet eylemlerinin cezaları yükseltilmelidir. Hekimlere yönelik şiddet eylemleri hasta ve hasta yakınları tarafından yapılmaktadır. Hekimlere güvenli çalışma ortamı yaratılmalı.”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hasan Oğan şiddet olaylarının her geçen gün arttığına ve hekimliğin tehlikeli işler arasında yer aldığına dikkat çekerken, BRSHH Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İş Yeri Temsilcisi Dr. Sena İster, hekimlerin yanı sıra diğer sağlık çalışanlarının da şiddete maruz kaldığını söyledi. İster, toplumun sağlığa ulaşma haklarını ellerinden almak niyetinde olmadıklarını belirtti: “Biz, toplumun sağlığa ulaşma haklarını ellerinden almak niyetinde değiliz. Tam tersine toplumun bütünü için nitelikli, ulaşabilecekleri, ücretsiz bir sağlık hizmeti istiyoruz. Ancak bunu can güvenliğimizin sağlandığı ortamlarda yürütmek istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!