Hedef, kişi başına 7 m yeşil alan

Güncelleme Tarihi:

Hedef, kişi başına 7 m yeşil alan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:11

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, en önemli hedeflerinden birinin bir zamanlar yeşiliyle öne çıkan tarihi kenti yeniden yeşillendirmek olduğunu söyledi. Topbaş, "İstanbul’da bugün kişi başına düşen yeşil alan 3.5 metrekare. Bizim hedefimizse bunu 7 metrekareye çıkarmak" dedi. Topbaş, kentin anıtsal ağaçları üzerinde de önemle durduklarını söyledi.

İstanbul doğal güzelliklerine rağmen, yeterince yeşil mi? Kişi başına kaç metrekare yeşil alan düşüyor.

- Şu anda 3.5 metrekareyi biraz aşıyoruz. Modern kentlerde bu 7 metrekare. Hedefimiz de bunu yakalamak. 600 bin lale getirdik. 1.5 milyon çiçek diktik. Parklarla 3.5 milyon metrekarelik yeşil alan oluşturduk. 15 milyon metrekare yeşil alana ulaştık. İstanbul’a 3 milyon 200 bin metrekare yeni park ilave ettik.

Denizlerimize İstanbullular hálá gönül rahatlığıyla giremiyor.
/images/100/0x0/55eae1f7f018fbb8f89cc40f


- Biyolojik arıtma ile denize sıfır kirlilikte atık bırakılıyor. Tuzla’da bir biyolojik arıtma var. Ataköy’de de bir küçüğü. Ambarlı ve Beykoz’a da biyolojik arıtma kuracağız. 10 yıl önce, ön arıtma ile denize atılan deşarj, toplam atıksuların yüzde 15’i mertebesindeydi. Bugün yüzde 95’lerde. Biyolojik arıtmaların devreye girmesiyle, deniz daha da iyileşecek. 5 yıl sonra deniz daha temiz olacak.

Ya ormanlar?

- Çevreyi koruma adına, ormanlarımızın yangında kaybolmaması için iki uçak kiralamıştık. İstanbul’da büyük yangın olmadı, ama birkaç yangına müdahale ettiler. Antalya ve İzmir’e de 10-15 saatlik yangın müdahaleleri yaptılar.

Orman kazandırma çalışması var mı?

- Anadolu yakasında 250, Avrupa yakasında 250 hektar olmak üzere iki adet kent ormanı ve 80 hektar büyüklüğünde bir çocuk ormanının (Fatih Çocuk Ormanı) kazandırmak istiyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı ile ortak hizmet projesi yürütüyoruz.

Bahçıvan Okulu ne zaman açılacak?

- Büyükdere’deki içinde Atatürk’ün kurduğu Bahçıvan Okulu da bulunan fidanlığın, İstanbul İl Özel İdaresi’nden mülkiyet devir işlemlerinin bitirilmesini bekliyoruz. Bu ara eleman sıkıntısı çeken peyzaj sektöründeki bu açığın giderilmesine büyük katkı sağlayacak.

Tarihi ağaçların onarımı ne oldu?

- Bu konuda sağlıklı bir envanter çalışması yok. Anıtsal özellik taşıyan ağaçlardan çeşitli sebeplerle fiziksel ve biyolojik olarak zarar görmüş olanların yaşamlarını devam ettirmelerine destek amacıyla, bu tür ağaçların tümünün tedavi ve rehabilitasyonunu yapıyoruz. Bu yıl, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile envanter çalışması yapıp tescil için Anıtlar Kurulu’na sunacağız. 2002 yılında Bebek Parkı ve Beşiktaş Ortaköy arası ile Çırağan Caddesinde 196 adet değerli ağaç ile 3 aday anıt ağacın, devamında Eyüp Sultan Cami avlusunda 28 adet, Florya Atatürk Ormanı’nda 32 adet, Beykoz Çayırı, Kanlıca Meydanı ve Çengelköy Çınar Altı Meydanı’nda toplam 30 adet anıtsal ağacın ve 2004 yılında Kabataş İskelesi-Beşiktaş Meydanı arasında toplam 243 ağacın tedavisi yapıldı. Geçen yıl da Sultanahmet Meydanı ve çevresinde 102 adet anıt ağaç tedavi edildi.

Çiçek mezatı konusundaki gelişmeler nelerdir?

- Tarihi Çobançeşme Orman Fidanlığı Çiçek Mezatı’na dönüştürülecek. Bu, İstanbul ve Türkiye’de belli bir ekonomik kapasiteye ulaşmış olan çiçek piyasasında kaliteyi de beraberinde getirecek bir rekabet ortamının oluşmasına katkıda bulunacak. Uluslararası çiçek piyasaları ile entegrasyonun sağlanması için de Çobançeşme coğrafi konum, alan büyüklüğü ve ulaşım bağlantıları bakımından uygun koşulları taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!