Hedef gösterenler suçlu

Güncelleme Tarihi:

Hedef gösterenler suçlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2007 18:23

Yazar Orham Pamuk önce Agos Gazetesi'ne ardından da Dink ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu. Yoğunluk nedeniyle Agos ziyareti sonrası açıklama yapmayan Pamuk, Dink ailesine yaptığı ziyaret sonrası “Onun ölümünden hepimiz bir anlamda sorumluyuz. Ama başta 301. maddeyi savunanlar, hedef gösterenler Hrant'ın ölümünden bence sorumludur" dedi.

Haberin Devamı

Agos gazetesine yaptığı ziyaretin ardından akşam saatlerinde, gazeteci-yazar Murat Belge ile birlikte Dink ailesine yaklaşık 10 dakika süren bir başsağlığı ziyaretinde bulunan Orhan Pamuk, çıkışta basın mensuplarının soruları üzerine, çok üzgün olduğunu dile getirerek, Dink'in altın kalpli, olağanüstü ve çok parlak bir insan olduğunu söyledi.

"BAŞTA HEDEF GÖSTERENLER SUÇLU"

Şimdi herkesin Dink için üzüldüğünü belirten Pamuk, “Onun ölümünden hepimiz bir anlamda sorumluyuz. Ama başta 301. maddeyi savunanlar, hala onun kalmasını isteyenler Hrant Dink'in ölümünden bence sorumludur. Onun hakkında kampanya yapanlar, bu kardeşimizi Türk düşmanı ilan edenler, onu hedef gösterenler, bu ölümden öncelikle sorumludur” diye konuştu.

Pamuk, Hrant Dink'in açık sözlü, mert, düşündüğünü saklamayan bir insan olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bu sebepten dolayı öldürülmedi. Düşüncelerinden dolayı, devletimizce kabul edilmeyen düşüncelerinden dolayı öldürüldü. Çok üzgünüm, hepimiz için çok acı verici bir olay. Düşüncelerini kabul edemediğimiz bir insanı öldürdük. Önce bunu hatırlayalım.”
   
“KAÇ HRANT DİNK VARDI?”
   
Dink ailesini ziyaret edenlerden eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal da, kendisine yapılan silahlı saldırıyı kast ederek, “Bir yarım vurulmuştu ama ölmedi. 8 yıl sonra bir yarım vuruldu ve gerçekten öldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu saldırının sadece Dink'e değil, Türk halkının şu anda en çok ihtiyaç duyduğu barışa, kardeşliğe, birliğe ve Türkiye'nin geleceğine yönelik bir saldırı olduğunu ifade eden Birdal, sanık olarak 17 yaşında bir gencin yakalandığını, ancak bunun acılarını hafifletmeyeceğini söyledi.

Birdal, kendisine saldıranların 5 ila 19 yılla yargılandığını, 2.5 yıl sonra da şartlı tahliyeden yararlanarak bırakıldıklarını belirterek, “Bu ülkede farklı kimliği ile halkların bir arada yaşamasını isteyen kaç tane Hrant Dink vardı? Hrant Dink'i koruyamayanlar, şimdi gidip ailesine, acılarını paylaştığını söyleyecekler. Bu doğru değil” dedi.

Haberin Devamı

Dink ailesine, gün boyunca aralarında şair Ataol Behramoğlu, sinema oyuncusu Hale Soygazi ve Sezen Aksu'nun da yer aldığı çok sayıda kişi ziyarette bulundu.

VALİ GÜLER'DEN TAZİYE ZİYARETİ

İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Dink ailesinin Bakırköy'deki evine giderek başsağlığı ziyaretinde bulundu. Gazetecilerin soruları üzerine Güler, ekiplerin olaya ilişkin incelemelerinin devam ettiğini belirterek, “Ailesine taziyede bulunmak üzere geldik. Ayrıca cenaze töreniyle ilgili istekleri, ihtiyaçları olup olmadığını sormaya geldik” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II de, aynı saatlerde Dink ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Mesrob II, binaya giriş ve çıkışında herhangi bir açıklama yapmadı.

YOĞUN TRAFİK

Haberin Devamı

Bu arada sabah erken saatlerden itibaren Agos Gazetesi önüne gelen vatandaşların yoğunluğu, öğlen saatlerinden itibaren artmaya başladı. Vatandaşların caddede toplanması nedeniyle yolun Taksim-Mecidiyeköy yönünde tıkanmalar yaşandı.

Bir halk otobüsü şoförünün, aracı kalabalığın üzerine sürerek trafikte ilerlemek istemesi üzerine, burada toplananlar otobüsü yumruklayarak tepki gösterdi. Vatandaşların bir bölümü protesto amacıyla kısa bir süre yolu trafiğe kapatınca sürücüler de kornaya basarak bu protestoya karşılık verdi.

Trafik, yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından tek şeritten yeniden akmaya başladı.

Bu arada gazete önünde toplanan bir grup Ermeni vatandaş da, alkışlarla Hrant Dink'in öldürülmesini protesto etti.

Haberin Devamı

Protesto gösterisine yanındaki küçük oğluyla katılan bir kişi, “Ben burada doğdum. Askerliğimi burada yaptım. Oğlum da burada yapacak” diye konuştu.

Gruptakiler, burada alkışlı protestoda bulunarak, “Ermeni halkı yalnız değildir”, “Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” şeklinde Türkçe ve Ermenice sloganlar attı.

Bu arada, Hrant Dink'in cenaze törenini izlemek üzere Ermenistan'dan gelen bir televizyon kanalı, Türk vatandaşlarla da röportaj yaptı. Türk vatandaşları, ”Acınızı paylaşıyoruz” mesajını ilettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!