Hedef devlet reformu

Güncelleme Tarihi:

Hedef devlet reformu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin hedefinin ‘devlet reformu’ olması gerektiğini söyledi. Demirel, ‘‘Demokrasiyi daha iyi işletmek ve hukuk devletini güçlendirmek temel hedeftir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Demirel, dün TBMM'nin açılışında, Türkiye'nin hedefini ‘Devlet reformu’ olarak belirledi. İsim vermeden ‘Başkanlık Sistemi’ne geçişin tartışılması gerektiğini söyleyen Demirel, yasama ile yürütmenin iç içe geçmişliğinden kurtarılmasını istedi. Demirel, 47 sayfalık konuşmasında ‘Devlet reformu’nun şartlarını 8 maddede özetlerken, Türkiye'nin rejim tartışmasına son vermesi gerektiğini belirtti. İktidarın sınırlandırılmasında temel yöntem olan kuvvetler ayrılığında en fazla aksama görülen noktanın ‘yasama-yürütme ilişkisinde’ ortaya çıktığını da vurgulayan Demirel, şöyle konuştu:

‘‘Yürütmenin yasama karşısında bağımsızlaştırılmasını, aynı zamanda yasamanın da yürütmeyi daha iyi denetleyebilmesini sağlayacak mekanizmalar oluşturulması çağdaş demokrasilerde önemle üzerinde durulan bir konudur. Bu meselenin ülkemizde de en geniş biçimde ve derinliğine tartışılmasında yarar bulunmaktadır.’’

Demirel, demokrasinin ayırt edici vasfının sivil mutabakat yoluyla kendini yenilemek olduğunu kaydetti, ‘‘Demokrasiyi daha iyi işletmek ve hukuk devletini güçlendirmek, demokratik cumhuriyetin temel hedefleri olmalıdır’’ dedi. Demirel, şu ana hedeflerin altını çizdi:

HUKUK

Kurallarının basitleştirilmesi Batı'da önemli üzerinde durulan bir anlayıştır. Adaletin süratle işlemesini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

EĞİTİM

Bilim ve eğitim alanlarında, bilgi çağının gerektirdiği seviyeyi yakalamak mecburiyetindeyiz.

LAİKLİK

Demokrasi ve laiklik birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki kavramdır. Laiklik, her fikrin ve inancın yaşama hakkını teminat altına alır.

BASIN

Hür basın ve sivil toplum, bütün dinamizmi ve uyanıklığıyla her şeyi tartışmakta, her kurumu denetlemektedir. Böyle bir toplumun sürekli bunalımlarla karşı karşıya kalması düşünülemez.

EKONOMİ

Ekonomik ve Sosyal Konsey yapılanmasını çok önemsiyorum. Bu konseyin önemli bir rol oynayacağına inanıyorum.

ANAYASA

1995'te gerçekleştirilen Anayasa değişiklikleriyle ilgili uyum yasalarının bir an önce çıkarıltılması gerekiyor.

TERÖR

İnsan haklarının özüne bir saldırı olan terörizmle mücadelede bütün ülkelerin ve uluslararası kuruluşların önde gelen görevi olmalıdır. Trafik terörünün önüne geçilmelidir.

İRTİCA

Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan laikliğe karşı bazı tezahürler, irtica tehlikesiyle ilgili kaygılar yaratmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunları ve Cumhuriyet Adliyesi, her türlü rejim karşıtı olayı tesirsiz hale getirecek güçtedir.

UYUŞTURUCU

Uyuşturucuyla mücadeleyi, düşmanla yapılan savaşla eş anlamlı görmeliyiz.

SİLAHLI KUVVETLER

TSK'nın reorganizasyon ve modernizasyon dahil her ihtiyacı karşılanmalıdır.

ENFLASYON

GSMH'dan alt ve üst gelirin aldığı pay dengelenmelidir. Bölgeler arası dengesizlik giderilmelidir. Enflasyonun toplum içindeki tahribatı büyük olmuştur.

SANAYİLEŞME

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birçok bölgelerinde sanayileşmeye heves vardır. Yerel yönetimlerin teşviklere başvurması fevkalade zamanlıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!