Hazar Gölü’nü uğur böcekleri sardı

Güncelleme Tarihi:

Hazar Gölü’nü uğur böcekleri sardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 14:25

ELAZIĞ’ın Sivrice İlçesi’ndeki Hazar Gölü’nün kıyısını uğur böcekleri sarınca her taraf kırmızı renge büründü.

HER YER KIRMIZI OLDU - FOTO GALERİ

İlçe sakinleri Hazar Gölü’nün böcek istilasına uğradığını görünce şaşırdıklarını, gelip baktıklarıda önce kiremit tozu dökülmüş sandıklarını anlattı. Göl çevresine rengin değişmesiyle birlikte martıların da gelmediğini belirten ilçe sakinleri, ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Hazar Gölü’ndeki uğur böceği istilasının depremle ilgili olup olmadığı da merak konusu oldu. Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat İnceöz, “Suda yaşayan canlılar, örneğin balıkların toplanması, toplu ölümleri konusu depremle alakalı araştırılması gereken konu olur. Ancak uğur böceklerinin depremle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Suda yaşayan hayvanlar olamadığı için biyologların araştırması gereken konu” dedi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Ecmel Şaki, ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını söyledi. Doç. Dr. Ecmel Şaki, “Böceklerin çoğalma alanları içerisinde su bulunmamaktadır. Sulu bir ortamda çoğalmazlar, bunların üremeleri genelde yumurtalarını yaparak parçaları veya çürümüş organik materyal üzerine bırakarak ürerler. Üreme alanlarına yakın bir yer ise oradan uçup göldeki o materyal üzerine konmuş olabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!