Hayvan barınağındaki 4 pitbull çalındı

Güncelleme Tarihi:

Hayvan barınağındaki 4 pitbull çalındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 11:20

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'nde tutulan Pitbull cinsi 4 köpeğin, gece saatlerinde bakımevinin arka tarafındaki teller kesilerek çalındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kepezaltı mevkisindeki Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'ne bir kaç gün önce gelen 4 kişi, Pitbull'lardan 4'ünü göstererek, hayvanların kendilerine ait olduğunu öne sürerek, geri almak istediklerini belirtti.

Yetkililerin, tehlikeli ırklardan sayılan Pitbull cinsi köpeklerin sahiplendirilmesinin yasak olduğunu açıklaması üzerine söz konusu kişiler bakımevinden ayrıldı. Ertesi sabah göreve gelen yetkililer, bakımevinin arka tarafındaki teller kesilerek 4 Pitbull'un çalındığını belirledi.

TALİHSİZ BİR OLAY

Antalya Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Özgür Erkan, konuyla ilgili araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

“Talihsiz bir olay yaşanmış. Daha önce hiç aklımıza gelmemişti ama güvenlik kamerası ve aydınlatma gerekiyormuş. Onları da yapmamız gerekecek” diyen Erkan, çalınan Pitbull'ların sahipleri tarafından teslim edilmediğini, belediye ekiplerince sokaklardan toplandığını ifade etti.

Pitbull'ların sahipleri olduğunu öne süren 4 kişiye, hayvanların mikroçiplerinin neden bulunmadığı ve başıboş gezdiklerini sorma yetkisinin belediyelere değil, Çevre ve Orman İl Müdürlükleri'ne ait olduğunu ifade eden Erkan, “Doğru kuruma doğru yetki verilmeli” dedi.

YASA NE DİYOR

2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendinde, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak;takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” deniliyor. Bu hükme uymayanlara da kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 3 bin lira idari para cezası kesileceği ve hayvanlara el konulacağı bildiriliyor.

Bu yasa uyarınca Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Antalya'da da Pitbull'lar sahiplerinin elinden alınarak belediyenin Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'ne yerleştirilmişti. Ceza ödemekten korkan bazı hayvan sahipleri de Pitbull'larını sokağa salıvermiş, köpeklerin bir kısmı da sokaklardan toplanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!