Haydi, ders başına

Güncelleme Tarihi:

Haydi, ders başına
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeni öğretim yılı bugün başlıyor. 1 milyon 300 bine yakın öğrenci okula ilk kez 'merhaba' diyecek. 1998-1999 öğretim yılında 12 milyonu aşkın öğrenci de, uzun bir tatilin ardından derslerine başlayacak. 500 bini aşkın öğretmen de görev başı yapacak.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, yeni ders yılının açılışını Amasya ve Tokat'ta yapacak. Çeşitli okul açılışları ve inceleme gezileri için Ankara dışına çıkma kararı alan Uluğbay, bugün Amasya ve Tokat, salı günü Sıvas, çarşamba günü de Yozgat'ta olacak. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki tüm müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve daire başkanları da, yeni öğretim yılının açılış törenilerine katılmak için 80 ile gidecekler.

TAŞIMALI SİSTEM

Bu öğretim yılında, geçen yıla göre yüzde 89 artışla 533 bin 488 öğrenci taşımalı eğitim sisteminden yararlanacak. Geçen yıl 281 bin 883 öğrenci bu sistemden yararlanmıştı. Taşımalı sistemden yararlanan öğrencilerin öğle yemekleri karşılanacak. Geçen yıl uygulamaya konulan Sosyal Yardım Projesi bu dönemde de sürecek. Maddi durumu yetersiz öğrencilere kıyafet ve kırtasiye yardımında bulunulacak. Öğrencilerin sadece taşıma giderleri için 33 trilyon lira harcanacak. Taşımalı sistemden yararlanan öğrencilerin öğle yemeği için de 5 trilyon lira ayrıldı. Maddi durumu yetersiz öğrencilere yapılacak yardımlarla birlikte bu rakamın 50 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

YENİ DERSLİKLER

Sınıf mevcutlarının standart hale getirilmesi amacıyla 1998 yılı sonuna kadar 21 bin 143 derslik hizmete açılacak. Eylül ayında 15 bin 217, Ekim ayında 2 bin 602, Kasım-Aralık aylarında ise 3 bin 324 derslik hizmete girecek. Halen 25 bin 426 dersliğin yapımı sürüyor.

İlköğretim okullarına bilgisayar laboratuvarları kurmak amacıyla bilgisayar ihalesine çıkılacak. Bilgisayar laboratuvarları, Dünya Bankası'ndan alınacak krediyle yapılacak. İlk aşamada, 160'tan fazla okula 3 bin 780 bilgisayar konulacak. Bunun yanında 40 ilköğretim okulu ile 9 bağımsız anaokuluna da bilgisayar laboratuvarı kurulacak. Halen ülke genelinde 779 okulda bilgisayar laboratuvarı ve 17 bin 922 bilgisayar bulunuyor.

Yeni öğretim yılında, öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla 20 bin 582 öğretmen atandı. Ekim ayında da yeni öğretmen alınacak.

Bu öğretim yılında felsefe dersi, tüm liselerde zorunlu olacak.

Tüm okullarda öğrenciler, kılık-kıyafet kurallarına uyacak.

SEVİYE BELİRLEME

Bu yıl ilk defa ‘Fen Liseleri’nin önüne hazırlık sınıfı konuldu. Fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen, Anadolu İmam Hatip, Anadolu Meslek ve Teknik ile MEB'ye bağlı Sağlık Meslek liselerini kazanan öğrencilerden, daha önce hazırlık sınıfında okuduğunu belgelendirecekler ve 16-17 Eylül günlerinde yapılacak seviye tespit sınavına girerek başarılı olacaklar, hazırlık sınıfında okumadan 9. sınıfa devam edecekler.

Hazırlık sınıfından 9. sınıfa devam edecek öğrencilerden boşalan hazırlık sınıfı kontenjanlarına, ön kayıt listesinden sıra atlamadan 22 Eylül mesai saati bitimine kadar öğrenci alınacak.

Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, bu yıl mezun olacaklar, üniversiteye tek sınavla girecek. Sınava başvurular, 2-16 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, kılavuz için 1 milyon 250 bin, sınav için 6 milyon, tercih formu için 3 milyon lira ödeyecek. Yabancı dil sınavına girecekler ise ayrıca 10 milyon lira verecek.

EĞİTİM TAKVİMİ

14 Eylül: Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında 1998-1999 Öğretim Yılının Başlaması (Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek Liseleri'nin Turizm Endüstrisi ve Servis Hizmetleri, Seyahat Acentalığı ve Deniz Turizm Bölümleri'nin Hazırlık Sınıfları dahil.)

14-18 Eylül: İlköğretim Haftası.

16 Eylül: Ortaöğretim Kurumlarında 1997-1998 Öğretim Yılı Tek Ders Sınavları (Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne Tabii öğrenciler.)

18 Eylül: İlçe Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Toplantısı.

18 Eylül: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek Liseleri'nin Turizm Endüstrisi ve Servis Hizmetleri, Seyahat Acentacılığı ve Deniz Turizmi Bölümlerinde Öğrenim Gören 9 ve 10'ncu sınıf öğrencilerinin 1997-1998 Ders Yılı işletmelerinde meslek eğitiminin sona ermesi.

21 Eylül: Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek Liseleri'nin Turizm Endüstrisi ve Servis Hizmetleri, Seyahat Acentacılığı ve Deniz Turizmi Bölümlerinde öğrenim gören 9 ve 10'nci sınıf öğrencilerinin 1997-98 ders yılı, yıl sonu beceri sınavı öncesi öğretmenler kurulu toplantısı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!