Hayatla ödenen manşetler

Güncelleme Tarihi:

Hayatla ödenen manşetler
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 01:54

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin: "Basın özgürlüğü istediğin manşeti atabilme özgürlüğüdür. O manşetleri atabilme özgürlüğü sıkça gazetecilerin hayatlarıyla ödedikleri büyük bedellerin de öyküsüdür bir bakıma. Bugün Çetin Bey’in mezarı başında onu anarken 1979’da öldürülen Abdi İpekçi, 1993’te öldürülen Uğur Mumcu da dahil olmak üzere suikastlara kurban giden bütün meslektaşlarımızın hatıralarını saygıyla anmak istiyorum. Onlar şimdi hep birlikteler."

Haberin Devamı

UĞRADIĞI silahlı saldırı sonucu 7 Mart 1990 tarihinde öldürülen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Yönetim Kurulu Üyesi ve yazarı Çetin Emeç ile şoförü Sinan Ercan, dün mezarları başında aileleri ve meslektaşları tarafından anıldı. Çetin Emeç’in Zincirlikuyu Mezarlığı’nda saat 10.00’da yapılan anmaya Emeç’in eşi Bilge Emeç, oğlu Mehmet Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, damadı Özalp Birol, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fikret Ercan, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, gazeteci Uğur Dündar ile Emeç’in dostları ve gazeteciler katıldı.

SUİKASTLAR TARİHİ

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, anmada yaptığı konuşmada Emeç’i kaybedeli çeyrek yüzyıl geçtiğini belirterek, “Aradan bir çeyrek yüzyıl geçmesine karşın hepimizin onun hatırasına duyduğu saygıyı göstermek, onun anısını yaşatmak üzere toplanmamızın bir anlamı, bir değeri var. Bu her şeyden önce geçen zamanın onun ismini eskitemediğini, hatırasının güçlü bir şekilde durduğunu, yakınlarının ve meslektaşlarının sevgilerinin azalmadığını gösteriyor” dedi.
Manşetlerin bu ülkede demokrasinin, basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün en güçlü tezahürü, en inandırıcı kanıtı olduğunu belirten Ergin şöyle konuştu: “Basın özgürlüğü işin temelinde doğru olduğu sürece istediğin manşeti atabilme özgürlüğüdür. O manşetleri atabilme özgürlüğü sıkça büyük bedeller gerektirir ülkemizde. Bu bedeller bazen çok yüksektir. Bazen gazeteciler hayatlarıyla öderler bu yüksek bedeli. Yakın tarihimiz bu ülkenin büyük gazetecilerinin hedef oldukları suikastların da tarihidir. Ve ülkede bugün gazeteci olmak aynı zamanda suikastlarda hayatlarını kaybetmiş meslek büyüklerimizin hatıralarını yaşatmak sorumluluğunu da yükler üzerimize. Bu, Türkiye’de gazeteci olarak görev talimatınızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çerçevede bugün Çetin Bey’in mezarı başında onu anarken 1979’da öldürülen Abdi İpekçi, 1993’te öldürülen Uğur Mumcu da dahil olmak üzere suikastlara kurban giden bütün meslektaşlarımızın hatılarını saygıyla anmak istiyorum. Onlar şimdi hep birlikteler.”

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞİN DEĞERİ

Haberin Devamı

Çetin Emeç’in Hürriyet’in gelenekleriyle, Hürriyet’in temsil ettiği güçlü ve bağımsız gazetecilik çizgisi ile özdeşleşmiş bir isim olduğuna da değinen Ergin şunları söyledi: “Dönemler değişebilir. Genel yayın yönetmenleri değişebilir ama önem taşıyan Hürriyet gibi bir büyük gazetecilik müessesesinin bu bağımsız çizgisinin devamıdır. Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin değerinin her zamankinden daha kuvvetli bir şekilde fark edildiği, daha kuvvetli bir şekilde algılandığı bir dönemden geçiyoruz. Bağımsız gazeteciliğin toplum için ne kadar hayati bir ihtiyaç olduğu konusunda Türk kamuoyunda yeni bir farkındalığın geliştiğini görmek kuşkusuz sevindirici bir gelişmedir. Toplumun çıkarlarını gözetebilmenin, demokrasimizi koruyabilmenin, hukuk devleti idealine ulaşabilmenin bütün yolları gerçeğin yanında durmaktan, bağımsız gazateciliğin yaşatılması hedefinden geçiyor.”

Haberin Devamı

Hayatla ödenen manşetler

KEŞKELERLE 25 YIL

Emeç’in oğlu Mehmet Emeç, aile adına gazetecilere yaptığı açıklamada, “25 yıl, çeyrek asır oldu. Keşke böyle olaylar yaşanmasaydı, keşke aileler böyle değerli insanları kaybetmek durumunda olmasalardı. Keşke tetikçiler değil de, bu olayları yaptıranlar da bulunabilseydi. Bunlar yaşanmasalardı. Ama dediğim gibi keşkelerle geçen 25’inci yıl olmasına rağmen biz gururluyuz, biz güçlüyüz ve biz onurluyuz. Dostlarımız sağolsun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!