Hayat veren çocuk

Güncelleme Tarihi:

Hayat veren çocuk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

İsrail'de trafik kazasında ölen 8 yaşındaki bir Yahudi çocuğun organları, biri 3 yaşında Arap kızı olmak üzere 3 kişinin hayatını kurtardı.

Bisikletiyle bir yaya geçidinde araba altında kalan 8 yaşındaki Yahudi Yuval Kaveh'in kalbi 3 yaşındaki Filistinli Arap kızı Rima'ya takıldı. Hastalık nedeniyle kalbi normalden 3 kat daha büyük olan Rima El Groshi böylece ölümden kurtuldu. Kazada kaybettikleri oğullarının başkalarına can vermesi, Yahudi ailenin acısını biraz olsun dindirdi.

Kızımız sizin sayılır

Yuval'ın kalbiyle minik kızları yaşama dönen Arap aile sevince boğuldu. Rima'nın annesi, Yuval'in annesine sarılıp, ‘Ne kadar teşekkür etsem azdır’ dedi. Babası ise, ‘Bizim kızımız artık biraz da sizin çocuğunuz sayılır’ diye konuştu. Yuval'ın annesi ise duygularını ‘Küçük kızınız artık bir meleğin kalbiyle yaşayacak’ diye dile getirdi.

Gözleri de başkalarına

Yuval'ın karaciğeri ve bir böbreği 14 yaşındaki bir başka Arap kızına, diğer böbreği de ölüm döşeğinde yatan 19 yaşındaki bir Yahudiye takıldı. Yuval'ın yaşama döndürdüğü kişiler bu kadarla da bitmedi. Yuval, gözleriyle de iki hastayı ışığa kavuşturdu.

Barış havası esti

Yahudiler'le Araplar arasındaki bu organ nakli, sorunlu Ortadoğu'da, bir gün için de olsa, kardeşlik havası estirdi. İsrail'in Tel Aviv Kenti'nde iki annenin gözyaşları içinde birbirlerine sarılmalarını gösteren görüntüler TV'lerde yayınlandı.

Bir kişinin organları 7 kişiye can veriyor

Bağışların yetersizliği nedeniyle Türkiye'de şu an 5 bini aşkın insan organ bekliyor. Oysa organ bağışlayan herkes 7 ayrı kişiye hayat verebiliyor. Karaciğer bulunamadığı için ölen son kişi ise, 38 yaşındaki gazeteci Nurcan Çakıroğlu oldu.

18 yaşını dolduran herkes, sadece kan grubunun tespitiyle organ bağışında bulunabiliyor. Türkiye'de 19 merkezde organ nakli başarıyla gerçekleştiriliyor. Bağış için İstanbul'da Çapa, Cerrahpaşa, Haydarpaşa Numune, Koşuyolu Kalp Hastanesi'ne başvurmak yetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!