Hayat kurtaran yayın için RTÜK'ten Kanal D'ye ceza

Güncelleme Tarihi:

Hayat kurtaran yayın için RTÜKten Kanal Dye ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir işadamının rehin alma haberini yayınlayan Kanal D'ye, RTÜK tarafından 1 gün yayın durdurma cezası verildi. Kararda, ‘Yayınlarda adalet ve tarafsızlığa, yasalara saygılı olma esası’na aykırı davranıldığı belirtildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İzmir'deki rehine olayında hayat kurtaran Kanal D'ye, bir gün yayın durdurma cezası verdi. 9 kişilik kurulda 5'e karşı 4 oyla alınan bu karara büyük tepki yağdı. Kanal D Haber Genel Yönetmeni Tuncay Özkan, karara karşı haklarını mahkemede arayacaklarını söyledi. RTÜK, Kanal D'ye, İzmir'de bir işadamanın, bir gazeteci ile 2 kişiyi rehin alması olayıyla ilgili haberi nedeniyle ‘Yayınlarda adalet ve tarafsızlığa, yasalara saygılı olma esası’na ilişkin (ı) bendini ihlal ettiği gerekçesiyle Kanal D'ye bir gün yayın durdurma cezası verdi. 9 kişilik Kurul'da karar 5'e karşı 4 oyla alındı.

RTÜK'E BU YAKIŞIR

Kanal D Haber Genel Yönetmeni, karara büyük tepki göstererek, haklarını mahkemede arayacaklarını söyledi. Özkan, ‘‘Emniyet Müdürü ve psikologların yönlendirdiği bir yayının, sonucu açısından mutluluk veren bir yayının, bir sansür kurulu niteliğine dönüşen RTÜK tarafından bu denli sağduyudan yoksun, habercilik kriterlerinin her biri dışlanarak, yayıncılığın evrensel ilkesi olan insan hayatının kutsallığı görmezden gelinerek cezalandırılması, ancak RTÜK'e yakışır’’ dedi. Özkan'ın görüşleri şöyle:

‘‘Bu kararı vermeden önce, muhbir kimlikli kıskanç rakiplerin değil, psikologların, emrniyet yetkililerinin ve bizim yayınımız sonucu sağ kurtulabilen mağdurların görüşü alınsaydı, RTÜK böyle bir sansüre gerek duymazdı. Bizim için insanı yücelten, yaşamını kutsal kılan etik değerler geçerlidir. İnsan hayatını dışlayan hiçbir etik değeri kabul etmemiz mümkün değildir. RTÜK, muhbirleri değil, olayın gerçeğini görebilmeliydi. Türkiye'de hakimler vardır ve o hakimler gerçeği göreceklerdir. RTÜK'ten büyük adalet kurumları var. Ve cok şükür ki özgür düşünce sesini mahkemelerde duyarabiliyor. Bundan sonra hakkımızı mahkemede arayacağız.’’

BASKILARDAN YANA KARAR

Kanal D Haber Editörü Defne Samyeli ise RTÜK'ün bu kararının iyi bir araştırma ürünü olduğuna inanmadığını söyledi. Canlı yayının İzmir Emniyet Müdürü ve psikologlar tarafından desteklendiğini belirten Samyeli, şunları söyledi:

‘‘Şimdi ne yapacaklar? İzmir Emniyet Müdürü'nü de ‘İnsan hayatını tehlikeye atmaktan' görevden mi alacaklar? RTÜK bir siyasi kurum olarak tavır belirlerken, gerçeklerden değil, baskılardan yana olmayı tercih ediyor. Kıskanç çevrelerin, kifayetsiz muhterislerin kerametlerini kendilerinin menkuliyetleri dışında bir de RTÜK'te etkin kılmaları şaşkınlık verecek bir olaydır.’’

EGE TV’YE YAPTIRIM YOK

Aynı kişinin kendisinden önce EGE TV'de yayına çıktığını ancak EGE TV ile ilgili en küçük bir yaptırımın olmadığını kaydeden Samyeli, olayla ilgili bütün ulusal televizyonların ve TRT'nin, Kanal D'nin saldırganı sakinleştirmesini yayınladıklarını söyledi.

Jurnalciler RTÜK üzerinde çok etkili

RTÜK siyasi kurum olarak tavır belirlerken, gerçeklerden değil, baskılardan yana olmayı tercih ediyor. Amaçları yıpratmak olan, kendilerine yönelik en ağır hakaretleri bile sineye çeken jurnalcilerin, RTÜK üzerinde bu denli etkin olabilmelerini anlayabilmiş değilim.

Sağduyudan yoksun sansür kurulu

Bu denli sağduyudan yoksun, yayıncılığın evrensel ilkesi olan insan hayatının kutsallığı görmezden gelinerek cezalandırma, ancak RTÜK'e yakışır. RTÜK, muhbirleri değil, olayın gerçeğini görebilmeliydi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!