Hayallerden doğan şirket

Güncelleme Tarihi:

Hayallerden doğan şirket
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 14:20

Dünya genelinde 128 ülkede beş bin çalışanıyla hizmet veren SGI, eğitim, üretim, medya, savunma ve enerji sektörüne yönelik grafik modelleme çözümleri sunuyor. Şirket, süper bilgisayarlar yoluyla birçok ürünün üç boyutlu grafiğini analiz ediyor. Ürünlerin sağlamlığı ve teknolojileri bu grafikler yardımıyla test ediliyor. Şirket, savunma sektörüne özel çözümleriyle sanal savaş ortamı yaratarak silahların zayıf noktalarını analiz ediyor.

Haberin Devamı

Her şey 1982 yılında başladı... ABD´de bulunan Standford Üniversitesi profesörü James Clark üç boyutlu grafiklerin neden bilgisayarlara aktarılmadığını araştırmaya başladı. Yaptığı çalışmalar sonucunda bunun mümkün olabileceğini kanıtladı. Projesini değerlendirmek için iş dünyasını kapı kapı gezdi. Ancak bu çalışması fazlasıyla ´hayalci´ ve ´kullanışsız´ bulundu. Clark, çareyi bir ´start-up´ şirketi olan SGI´yı kurmakta buldu.

Kuruluşunun 10´uncu yılında Mix ve Alias/Wavepoint ile birleşerek dünyanın en iyi grafik şirketi ünvanını alan SGI´nın temelleri böyle atıldı. Bugün şirketin dünya genelinde 128 ofisi ve 5 bin çalışanı var.

SGI, ana olarak grafik tasarımı ve süper bilgisayarlar olmak üzere iki alanda çalışıyor.

Haberin Devamı

Grafik tasarımları, hayal edilebilen her şeyi, sanal ortamda, gerçeğe en yakın haliye yansıtıyor. Sistemin bu özelliği kurulan simülasyonlarla gerçekleşiyor. Örneğin bir cep telefonu ya da otomobil her açıdan izlenebiliyor.

Süper bilgisayarlar ise oluşturulan bu grafiklerin analiz edilmesini sağlıyor. Bir uçağın kaza anındaki görüntüsü ve oluşabilecek hasar bu bilgisayarlarla analiz edilebiliyor.

SGI Türkiye Genel Müdürü Avedis Erzurumluoğlu, ürünlerinin eğitim, üretim, enerji, medya ve savunma olmak üzere beş ana sektöre yönelik olduğunu belirtiyor.

Enerji sektörü, SGI sistemlerinden özellikle petrol araştırmaları alanında yararlanıyor. Sismik verilerle çalışan bir program rezervuar ortamını ekrana taşıyor. Bilgisayara bağlanan kişiler taktıkları kasklar yardımıyla sanal olarak rezervuara iniyorlar ve ortamı her açıdan görme fırsatı buluyorlar. Teknik verilerin toplandığı bu aşamanın ardından kuyunun nasıl açılacağına karar veriliyor. Riskin minimum düzeyde olması hedefleniyor.

SANAL SAVAŞ

Şirketin açık kaynak istihbaratı ve komuta kontrol merkezi çalışmaları savunma sektörüne yönelik olarak üretiliyor. Komuta kontrol merkezi, coğrafi bilgi sistemi kriz anında yapılabilecek çalışmaları içeriyor. Sistem, deprem gibi her türlü doğal afetin ve savaş ortamının modellemesini yapabiliyor. Uçak, tank, füze gibi askeri araçlar sıfıra yakın hatayla sanal ortamda ´gerçekleşiyor´. Bu araçlar savaş ortamına taşınıyor ve savaş sırasında alabilecekleri darbeler ile zayıf ve güçlü yönleri test edilebiliyor.

Haberin Devamı

Açık kaynak istihbaratı ise savunma birimlerinin medya merkezi olarak tasarlanmış. Bu sistem televizyon kanallarına yönelik olarak da çalışabiliyor. Arama motoru mantığıyla çalışan sistem dünya çapında belli haber merkezlerinin hazırladıkları haberlerin depolanmasını sağlıyor. Erzurumluoğlu sistemle kısa bir arama sürecinden sonra binlerce görüntü ve bilgiye ulaşılabildiğini belirtiyor: ``Yapılan araştırmalar ünlü istihbarat birimlerinin kamuoyuna duyrulan, yayınlanmış haberleri içerein bilgileri toplamak konusunda hatalar yapabildikleri yönünde. Sistem zaman kazandırması açısından da çok önemli.`` 

NEW YORK BORSASI ´SANALLAŞTI´

Son yıllarda hemen her televizyonun kullandığı sanal stüdyolar da SGI programlarıyla gerçekleşiyor. Her programda ayrı bir dekor çiziliyor ve oluşan grafik, programın arka planına monte ediliyor.

Haberin Devamı

SGI´nın ABD´de gerçekleştirdiği ilginç projelerden biri New York Borsası´nın simülasyonu. Program, borsacı olmak isteyen yeni mezunlara yönelik hazırlanıyor. Sisteme giren kişiler ´broker´lar gibi çalışıyorlar. Hisse senedi fiyatları otomatik olarak düşürülüp yükseltiliyor. Gelişmeler karşısında adayların neler yapabilecekleri test ediliyor.

SGI Türkiye, benzer bir çalışmayı Türk Hava Yolları için yapıyor. Buna göre hazırlanan hava kontrol sisteminin simülatörü sayesinde burada çalışmak isteyen adaylar eğitim alabilecekler. Adaylar bilgisayarlar yardımıyla, simulatörün içinde 360 derecelik ekranla çalışabiliyorlar.

Şirket Hollywood´da gösterime giren birçok filmin grafik altyapısının da mimarı. Kod Adı Kılıçbalığı, Jurassic Park, Gladyatör gibi filmlerde kullanılan SGI grafikleri hareketli sahnelerin bilgisayar ortamında yaratılmasını sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!