Havva Bir: Yine dayak yeriz, bu yoldan doğadan vazgeçmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Havva Bir: Yine dayak yeriz, bu yoldan doğadan vazgeçmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 15:25

CHP Heyeti, Rize’nin İkizdere ilçesi Şimşirli Köyü’ne giderek, HES protestosu gösterilerinde dayak yiyen Havva Bir ve köylülerle görüştü. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da telefonla geçmiş olsun dileğinde bulunduğu Bir, “Yine dayak yeriz, bu yoldan vazgeçmeyiz. Biz dayağın değil, doğanın derdindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Geçen salı günkü grup toplantısında, protesto gösterileri sırasında dayak yiyen Bir’in fotoğrafını gösteren Kılıçdaroğlu, “Başörtülü bir Anadolu kadını. Gezi eylemlerine de katılmıştı. Köyde bir HES yapılıyor, sular kesiliyor. Köylü rahatsız. ‘Kadınlar gidiyor yolun kenarında oturuyorlar. Siz misiniz yolun kenarında oturan? Suyuna sahip çıkmak istiyor, coplarla dövülüyor. Başörtülü bacımızı ne hale getirdiklerini görüyor mu?” tepkisini göstermişti.

DEREMİZ KURUTULMASIN

Kılıçdaroğlu, toplantının ardından CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’dan oluşan bir heyeti Şimşirli Köyü’ne görevlendirdi. Rize İl ve İkizdere İlçe örgütünün de katıldığı görüşmelerde heyet, Bir başta olmak üzere çok sayıda köylünün sorunlarını dinledi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu da Bir ile telefonda görüşerek geçmiş olsun mesajlarını iletti. Kılıçdaroğlu, “Hak etmediğimiz bir şekilde dayak yedik ama biz bu sorunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. HES’in usülsüz bir şekilde derelerimizi kurutmasına, ağaçlarımızın kesilmesine karşıyız ve kararlıyız” diyen Bir’e “Olayın takipçisi olacağız ve yanınızdayız” mesajını verdi.

DÖVERKEN GÖZLERİNDEN YAŞ GELDİ

Bir, Yüceer ve Onur ile yaptığı sohbette de “Dayağın derdinde değil, doğanın derdindeyiz. Doğamızdan, suyumuzdan olduk. Eşlerimizden de olmak istemiyoruz. Gerekirse yine dayak yeriz; ama bu yoldan geçmeyeceğiz. Anlamadık bile, orada dururken, hiç uyarı yapılmadan bize girişildi. Bizi döverken gözlerinden yaş geliyordu. Bazıları istemeye istemeye dövdüler” değerlendirmesini yaptı.

SULARI ZATEN ÇOK CILIZ

Yüceer, Hürriyet’e gerçekleştirdiği görüşmeler ve izlenimleri hakkında şunları aktardı:
“Ciddi darp edilmişler. Olay mahallini terk etmeyeceklerini söylüyorlar. Çok kararlı gördük. Özellikle kadınlar çok hassas. Resmen bariyer durumundalar. ‘Eşlerimizin başına bir şey gelmesini istemiyoruz’ diyorlar. Haksız bir durum yaşanıyor. ÇED raporu sürecinde hukuksuzluklar var, tünel açmak için usulsüz yapılan patlamalar halen devam ediyor. Ağaçların kesilmesini istemiyorlar. Şimşir’in çalışmalardan sonra kuruduğunu, sularının akmadığını söylüyorlar. Çok güzel maden suyu kaynakları var. Suları zaten çok cılız. Gürül gürül akmıyor. 18 Ağustos’ta da bir protestoları olmuştu. Orada protestoya katılan 39 kişiyi sanık yapıp dava açmışlar. Bu sabah da davaları vardı. O davayı da yakından takip ettik.”

HEMCİNSLERİMİZLE GURUR DUYDUK

Şimşirli’den dönen CHP heyeti, bugün de Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Onur, toplantıda yaptığı konuşmada “Bir grup köylü kadın, köylerinde yapılan HES’i protesto ediyor. Yasalara aykırı dinamit patlatılıyor, musluklarından akan suları azalıyor ve çok ağır şiddet görüyorlar. Yaşları 50 ile 80 arasında değişen 20 kadın 120 jandarma tarafından ağır darp edildi. Dünya çevre gününde, çevreleri için direnen herkesi selamlıyorum” dedi.
Yüceer ise “39 köylü doğalarına, ağaçlarına sahip çıktıkları için yargılanıyorlar. Kendilerini hem doğaya, hem de eşlerine siper ediyorlar. Gurur duyduk hemcinslerimizden” değerlendirmesini yaptı. CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de “Çevre gününü yasla kutluyoruz. Bu gidişle evlatlarımıza bırakacak bir kaynak kalmayacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!