Havuzlardaki ciddi tehlike: Lejyoner hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Havuzlardaki ciddi tehlike: Lejyoner hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 18:11

TURİSTİK tesislerin havuz sularının hijyeni, doğru kullanımı ve sürdürülebilir yeni teknojiler, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen seminerde ele alındı.

Nalco Anadolu Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Recep Özgan, Ege ve Akdeniz'de son yıllarda havuzlarda görülen lejyoner hastalığının turistlerin kabusu haline geldiği belirterek, “Ülkemizde bu hastalığın engellenmesi için sadece önerilerle hareket ediliyor. Birçok ülke, lejyoner hastalığıyla ilgili yasa çıkarmayan ülkeleri turizm listesinden silmeye başladı” dedi.

Seko Kimyevi Maddeler Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Lmt. Şti. ve Nalco Anadolu Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından bugün The Marmara Otel'de ‘Suyun doğru kullanımı, enerji tasarrufunda sürdürülebilir yeni teknolojiler ve lejyoner hastalığı’ konulu seminer düzenlendi. Seminere, Ege bölgesindeki 4- 5 yıldızlı otellerle, tatil köylerinde görevli üst düzey 80 yönetici katıldı.

Nalco Genel Müdürü Recep Özgan, çevreci yeni teknolojiler ve havuz kimyasalarındaki kontrol sistemleri ile bu sistemlerdeki son teknolojik gelişmeleri uygulayan İngiltere ve Fransa'daki uygulamaları anlattı. Türkiye dahil turizmde uygulamaya başladıkları sistemin kısa zaman sonra uydu aracılığı ile kontrol edilebilir hale geleceğini belirten Özgan, özellikle lejyoner hastalığına dikket çekti. Ergan, şunları söyledi:
“Günümüzde giderek önem kazanan, kullandığımız su aracılığıyla yayılabilen, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bu hastalığa karşı su kullanım sistemlerini kontrol ve denetim altına almalıyız. Son yıllarda Ege ve Akdeniz’de turistin kabusu haline gelen lejyoner hastalığını önlemek için yeni yasalar çıkartılırken ülkemizde bu hastalığın önlenmesi için sadece önerilerle hareket edildiğini biliyoruz. Oysa havuzlarda, su depolarında, süs havuzlarında, duş başlıklarında, musluklarda bahçe sulama fıskiyelerinde termal banyo ve kaplıcalarda üreyen bakteri ve hastalığın hızla yayılması konusunda ciddi tedbirler alınması gerekir. Turizm sektöründe yeterli tedbir alınmadığı gibi bu kadar hayati bir konuda Sağlık Bakanlığı veya yetkili kurumlar periyodik olarak sahildeki duş ve çeşmelerden odalara, su kulelerinden hamama, havuz suyundan içme suyuna kadar belirlenmiş olan kritik noktalardan tahliller yapmalı ve sonuçları konusunda otelleri bilgilendirmeli, eğitmeli ve uyarmalıdır. Birçok ülke, lejyoner hastalığıyla ilgili yasa çıkarmayan ülkeleri turizm listesinden silmeye başladı.”

YURTDIŞINDAKİ DURUM

Nalco A.Ş.'nin Avrupa, Ortadoğu ve Africa Koordinatörü Patrice Herve de Ege ve Akdeniz’de lejyoner hastalığının hızla arttığını ve hastalıkla mücadelede İngiltere ve Fransa’nın ciddi yasalar çıkartarak mücadele ettiğini belirtti. Fransa’de her yıl görülen bin 500 lejyoner vaka sayısının son iki yılda yasaların çıkarılması ile yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken Herve, şöyle devam etti:
“Turizmde önemli bir marka olan Türkiye eğer kaliteli turisti elinden kaçırmak istemiyorsa bununla ilgili yasal düzenlemeyi acil olarak yapılmalı, lejyoner hastalığı ile ilgili denetimler sıklaştırılmalı. Çünkü Lejyoner Enfeksiyonları Avrupa Çalışma Grubu, Tui, Jet Air, Hollanda Tur Operatörleri Birliği yetkilileri Türkiye’deki otellerin Lejyoner Hastalığı karşısında tedbir almada yavaş kaldıklarını öne sürerek sık sık ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Bununla birlikte, Türkiye’deki ciddi turistik tesislerin büyük bir bölümünün bu hastalığa karşı tedbir almada büyük duyarlılık gösterdiğine tanık oluyoruz.”

Herve, Nalco’nun Avrupa’daki lejyoner hastalığının önlenmesini yönelik uygulamalarından ve bu konuda geliştirilen tek lejyoner hastalığı analizi metodu Fast Path’i anlattı. Herve, Fast Path analizi ile bir tesisteki havuzda veya suda lejyoner hastalığı tetikleyecek bakterilerin olup olmadığının eskisi gibi 15 gün beklemeden sadece 25 dakikada sonuç alınabildiğini, bu sistemi kullanan tesis sayısının Türkiye’de hızla yayıldığını söyledi.

Lejyoner hastalığı nedir?

LEJYONER hastalığı ‘legionella pneumophila’ olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir tür akciğer infeksiyonudur. Hastalığa neden olan bakteri şebeke suyunun işlenmesi esnasında kullanılan tekniklere rağmen doğadaki sulardan şehir şebeke suyuna geçebilir. Ardından bina su sistemleri içinde yerleşir ve koşullar uygun ise çoğalır. Lejyoner hastalığının belirtileri bakterinin alınmasından sonraki 2-10 gün arasında ortaya çıkar. Hastada birkaç gün süre ile halsizlik ve yorgunluk yakınması olur. Hastaların çoğunda ateş yükselir. Giderek alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gelişir. Öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ortaya çıkar. Hastalar çoğu kez balgam çıkaramaz. Bulantı, kusma, karında rahatsızlık hissi ve ishal görülebilir. Diğer yaygın belirtiler başağrısı ve kaslarda ağrıdır. Bazen huzursuzluk, dalgınlık, sıkıntı, bilinç bulanıklığı ve komaya kadar ilerleyebilen sinir sistemi bulguları gözlenebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!