Havalimanında otopark felci

Güncelleme Tarihi:

Havalimanında otopark felci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Havalimanında terminale yakın olan dev otopark inşaatı büyük oranda bitmiş durumda. Ama inşaatı yapan şirket ihalenin diğer bölümlerini bitirmeden, Havalimanı otoparkı teslim almıyor. Bu yüzden yolcular terminale çok uzak ve yetersiz olan açık otoparka talim ediyor ya da yasak yere park ediyorlar.

İstanbul Havalimanı'nda artık ihtiyacı karşılayamayan otoparklar yüzünden yaşanan sıkışıklık, herkesin konunun bir soruna dönüştüğünü kabul etmesine rağmen çözülemiyor. Havalimanında devam eden yeni dış hatlar terminali inşaatı kapsamında bulunan katlı otoparkın hazır bölümleri, inşaatı gerçekleştiren Tepe-Akfen-Vie (TAV) konsorsiyumu ile yapılan anlaşma gereği açılamıyor. Sıkışıklığa bir de güvenlik krizi ekleniyor.

İstanbul Havalimanı'nda şu anda hizmet veren iki tane otopark var. Havalimanına günde 25 bine yakın araç giriş çıkış yaparken, iki otoparkın toplam kapasitesi sadece 1700.

İşletmeleri ihale yoluyla Havaş'a verilen bu otoparklar ihtiyacı karşılamadığı gibi, terminallere olan uzaklıkları nedeniyle de tercih edilmiyorlar. Havalimanına gelen yolcular, bagajlarını rahat taşıyabilmek için otomobillerini yasak olduğu halde terminallere yakın yerlere parkediyorlar ve havalimanı trafiğini tamamen tıkıyorlar. Üşenmeyip araçlarını uzakta bulunan otoparka çekenler ise, terminale ulaşmak için servis araçlarına binmek zorunda kalıyorlar. Öyle ki otoparklar sadece yasak bölgelerde yer bulunmadığı zaman kullanılan bölgeler haline geliyor!

TAV konsorsiyumunun projesi kapsamındaki büyük bir kısmı tamamlandığı halde açılamayan üç blokluk katlı otoparkın toplam kapasitesi ise, 7030 araç. Üstelik terminallere çok daha kolay ulaşılabilecek bir konumda.

Yaklaşık 4500 araçlık iki bloku tamamlanmış olan otopark, Valiliğin dahi kullanıma açılması yönünde istekte bulunmasına karşın işletilemiyor. Çünkü TAV ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi arasında yapılan anlaşma uyarınca, projenin bütününün aynı anda teslim edilmesi gerekiyor. Otopark bitmiş olsa bile, eğer diğer kısımlarda inşaat hala sürüyorsa, otopark halkın kullanımına açılamıyor. Otopark şu anda sadece TAV Konsorsiyumunun çalışanları tarafından kullanılabiliyor.

Şirketle Devlet Hava Meydanları arasındaki anlaşmanın bu maddesi, havalimanına giden İstanbulluların 7 ay daha otopark çilesi çekmesine neden olacak. Zira bütün projenin 2000 yılının Ocak ayından önce tamamlanabilmesi zor gözüküyor.

Çözüm ne olabilir?

Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye açılan Dış Hatlar Terminali'nin otoparkının hizmete açılması için sözleşmeye ek bir madde konulması gerekiyor. ‘‘Bütün proje tamamlanmamış olsa bile otopark kullanıma açılabilir’’ diye.

Ancak böyle bir maddenin anlaşmaya eklenebilmesi için, anlaşmanın tekrar Danıştay'a götürülmesi gerekiyor, çünkü anlaşmayı ilk onaylayan da Danıştay.

Ulaştırma Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir çalışması olduğunu, ancak Danıştay aşamasının sonuçlanabilmesi için uzun bir süre gerektiğini söyleyen İstanbul Havalimanı Mülki Amiri Saim Eskioğlu, konunun tıkandığını söylüyor. Aynı zamanda Vali Yardımcısı olan Eskioğlu, trafik sıkışıklığının yanı sıra, güvenlik açısından da ciddi endişeleri olduğunu açıklıyor.

Valilik olarak İçişleri Bakanlığı'na, otoparkların açılması konusunda yazılar gönderdiklerini söyleyen Eskioğlu, başka bir çarenin de güvenlik gerekçesiyle otoparklara el konulması olduğunu ifade ediyor:

‘‘Buraya hergün 25-30 bin araç giriş çıkış yapıyor. Bunların güvenlik açısından kontrol edilebilmesi bu şartlarda çok zor. Vatandaşlar hem uzaklığı hem de yetersizliği yüzünden mevcut otoparkları kullanmıyorlar ve gelişigüzel boş buldukları her yere araç bırakıyorlar. Sıkışıklık da önemli ama asıl sorun güvenlik. İnşaatı yapan firmadan bu otoparkların bittiğine dair bize bir yazı göndermesini istedik. Çünkü başka bir çözüm yolu da, inşaatın bittiğine dair bir yazıyla Valilik olarak güvenlik nedeniyle otoparka el konulması. Ama şu an için gelinen noktada iş bana çözülebilecek gibi gelmiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!